Domů     .Top
Mladého vědce inspiroval nevidomý kamarád
21.stoleti 22.2.2012

Pětadvacetiletý doktorand Jan Hrbáček se věnuje vývoji technologie, která bude schopná, umístěna například ve speciální vestě, navigovat nevidomé ve veřejném prostoru bez vodicího psa či lidského asistenta. Tím se nevidomým otevře dosud nepoznaná cesta k nezávislosti.  Vědeckou práci Jana Hrbáčka podporuje program Brno Ph.D. talent, který organizuje Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu a finančně podporuje město Brno.

Hrbáčka pro jeho vědecký projekt inspiroval nevidomý kamarád z JAMU. „Zjišťoval jsem, s jakými problémy se nevidomí každý den potýkají, a rozhodl jsem se zaměřit svou práci právě na ně,“ uvedl Hrbáček.

Jeho práci nazvanou „Informační jednotka s haptickým výstupem pro nevidomé“ za pomoci již existujících senzorových technologií ulehčí nevidomým orientaci v neznámém vnějším prostředí.

Na konci projektu by měl existovat prototyp, který dokáže získat rozličné informace o svém okolí, zpracovat je a poskytnout výstupy svému uživateli. Bude umět lokalizovat dotyčného a navigovat jej, a to vše se zaměřením na veřejnou dopravu, využití značek na chodnících pro nevidomé a vyhnutí se nebezpečným místům.

O Janu Hrbáčkovi

Ing. et Ing. Jan Hrbáček absolvoval magisterské studium v oboru Kybernetika, automatizace a měření na FEKT VUT a zároveň obor Mechatronika na FSI VUT. V současnosti je doktorandem v oboru Inženýrská mechanika a působí ve firmě Bender Robotics, s.r.o.

O projektu

Místem realizace projektu je Ústav výrobních strojů, systémů a robotiky FSI VUT, domovský ústav doktorského studia. Společně s konzultanty z Ústavu automatizace a informatiky stejné fakulty zaštiťuje teoretický rámec výzkumu a poskytuje zázemí vývoje i po materiální stránce.

Uživatelské požadavky jsou konzultovány dvěma nevidomými, MgA. Petrem Pařízkem a Mgr. Bc. Markem Susčíkem, DiS. Oba jsou nadšenými průzkumníky nových technologií, které mají potenciál ulehčit život nevidomým.

Druhý z konzultantů působí ve firmě ACE Design, spol. s r.o., která patří mezi přední vývojáře a dodavatele informačních technologií pro nevidomé, s níž řešitel dlouhodobě spolupracuje. Projekt je materiálně i konzultačně podporován firmou Bender Robotics s.r.o., zabývající se mobilní robotikou a zakázkovým vývojem SW, HW a mechatronických zařízení.

Řešitel patří k zakládajícím členům vývojářského jádra firmy. Z průzkumu řešitele vyplývá, že většina projektů zaměřených na navigaci nevidomých se soustřeďuje na vnitřní prostředí – např. projekty inteligentních slepeckých holí se čtečkou RFID značek, projekty založené na MS Kinech apod.

Hlavním problémem nevidomých je však podle odborných konzultantů samostatný pohyb ve vnějším prostředí, mimo naučené trasy, který je v současnosti prakticky vyloučen.

O soutěži Brno Ph.D. talent

Soutěž Brno Ph.D. talent nabízí doktorským studentům možnost získat na dobu prvních tří let studia finanční příspěvek ve výši 10 tisíc Kč měsíčně. Celková výše příspěvku pro jednoho studenta je tedy celých 360 tisíc Kč!

Do soutěže se mohou přihlásit doktorandi studující prvním rokem technické a přírodovědné obory na brněnských univerzitách. Finanční příspěvek je každoročně udělován v otevřené meziuniverzitní soutěži 20 doktorandům.

Bender Robotics, s.r.o.

Společnost Bender Robotics se zabývá vývojem mobilních robotů pro široké spektrum zákazníků (strojírenský, energetický nebo stavební průmysl, armáda, zdravotnictví, reklama a marketing, veletrhy či muzea).

Jsou to např. přepravní roboti pro strojní průmysl, reklamní roboti v zábavním průmyslu či robotičtí průvodci ve vzdělávacích institucích a muzeích. Společnost úzce spolupracuje s vědeckým týmem VUT v Brně.

O JCMM

V JCMM se snažíme vysvětlit středoškolákům, vysokoškolákům, vědcům i veřejnosti, že dělat vědu na jižní Moravě má smysl. Děláme to skrze stipendia, stáže, exkurze a nejrůznější akce.

Naším cílem je, aby co nejvíce mladých lidí studovalo přírodovědné a technické obory, aby si po dostudování našli v této oblasti práci a věnovali se jí na špičkové úrovni, to vše v Jihomoravském kraji.

V případě zahraničních vědců pak jde o to, aby pro ně byl tento region profesně atraktivní, aby se sem stěhovali i se svými rodinami a budovali výzkumné týmy. To vše napomůže vyšší prosperitě regionu a stabilitě místní ekonomiky.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz