Larvičky mušek drozofil se vyvíjejí v prostředím, které je doslova nasáklé alkoholem. Ten vzniká v důsledku činnosti kvasinek, které se živí rozkládáním cukrů obsažených v ovoci. Alkohol je však pro larvy hmyzu, stejně jako pro jakékoliv jiné organismy toxický.
Larvy drozofil se však i v takto jedovatém prostředí pohybují bez velkých problémů: dokázaly si totiž vytvořit sadu enzymů, díky nimž jej rozloží na neškodné složky.
Totéž ovšem neplatí pro jejich úhlavní nepřátele, vosičky druhu Leptopilina heterotoma. Entomolog Todd Schlenke z Emory University v americké Atlantě nedávno sledoval, zda se nemohou larvy drozofil vůči parazitům, kteří se je chystají sníst zaživa, účinně bránit právě pomocí alkoholu.
Jeho pozorování přinesla nakonec velmi zajímavé výsledky. Larvy much nejenže vosičky odpuzují alkoholem, ale dělají to navíc cíleně až poté, co do nich vosička naklade svá vajíčka. Menší dávka jim tedy doslova pomůže „vypálit červa“.