Domů     .Top
Velká Matka a matriarchát? Všechno je jinak!
petrajansova 20.1.2012

Také jste se učili, že v neolitu existoval matriarchát? Že naši předkové věřili v božskou Velkou Matku, která byla symbolem plodivých sil? A že sošky, nesprávně nazývané „venušemi“, jsou jejím zpodobněním?  Pak vás zklameme – archeologicky je dnes velmi jednoduché tento mýtus vyvrátit.

V literatuře se stále objevují tvrzení, že v neolitu (mladší doba kamenná) existovala společnost založená na nadvládě žen, která se jako mávnutím kouzelného proutku (nebo objevením kovu a kola) v následujícím období eneolitu (doba měděná) změnila na společnost řízenou muži (patriarchát). Skutečnost je však jiná.

Pravěké ženy nejsou ženami

Věstonická venuše má jednu nespornou výhodu. O faktu, že znázorňuje ženu, nemůže nikdo ani na chvíli pochybovat. Jiná situace však nastává u desetitisíců lidských figurek z mladší doby kamenné. Stačí bližší pohled a zjistíme, že neolitickou plastiku můžeme označit všelijak, jenom ne jako „ženskou“.

Celý neolitický soubor je totiž velmi barvitý, do kategorie plastiky spadají například i modely domů, početné hliněné figurky zvířat či nejrůznější „amulety“ a předměty, o jejichž funkci se můžeme pouze dohadovat.

I samotné lidské sošky jsou velmi různorodé. Důležité je uvědomit si, že kolem 70 % sošek je nalézáno ve fragmentech, většinou se jedná o části končetin, trupů či hlav. U nich lze jen málokdy s jistotou určit jakékoliv pohlaví (přesto jsou však v literatuře označovány jako „ženské“).

Dalších minimálně 10 % exemplářů je záměrně bezpohlavních, pohlavní příslušnost u nich nebyla důležitá.

Může za to historik náboženství

Zbývajících přibližně 20 % kompletních nebo téměř kompletních sošek tvoří ženské, mužské i oboupohlavní sošky, jejichž původní poměr nelze zrekonstruovat, protože nikdy nebudeme vědět, kolik sošek z původního počtu bylo nalezeno a kolik jich zůstane navždy skryto.

V nálezech se objevují i sošky dvojhlavé, lidské sošky se zvířecí hlavou (maskou) či falické symboly.

Tato fakta první archeologičtí nadšenci neznali nebo znát nechtěli. Ve druhé polovině 19. století, konkrétně v roce 1861, vyšlo ve Stuttgartu dílo Das Mutterrecht, jehož autorem byl švýcarský právník a historik náboženství Johann Jacob Bachhofen, který se zabýval evolucí společenského uspořádání a rodiny.

Tato kniha se stala základním kamenem matriarchální teorie a biblí všech obhájců. Pojednávala o univerzální neolitické víře v „Matku Zemi“, na níž je zvláště půvabné, že ji autor sám „stvořil“ pro účely svého díla.

Mohly to být i hračky

Bachhofen a jeho přímí i nepřímí pokračovatelé pravděpodobně ani netušili, jak dlouho budou jejich teorie a výklad minulosti ovlivňovat archeologické bádání i veřejné povědomí a jakou „škodu“ způsobí.

Kvůli nim se totiž Velká Matka stala v podstatě synonymem neolitického náboženství a lidské sošky, pocházející ze stejného období, byly považovány za její ztvárnění. Pro tato tvrzení však neexistují žádné archeologické podklady, ty svědčí spíše o opaku.

Různorodost sošek a míst jejich nálezu nejspíše souvisela i s různorodostí jejich využití. Pravděpodobná se ukazuje jejich role v kultu předků, v některých kulturách byly používány jako učební pomůcky a nesmíme zapomínat na to, že část z nich mohla být i dětskými hračkami či estetickými uměleckými předměty.

Zkrátka a dobře, matriarchální teorie s Velkou Matkou v čele značně ochudila možnosti interpretace těchto zajímavých pravěkých předmětů.

PhDr. Kamila Remišová-Věšínová, Ph.D. Česká společnost archeologická.

www.csarcheologicka.eu

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama