Domů     .Top
Potvrzeno: Planeta se opravdu otepluje
Martin Janda 20.1.2012

Otázka klimatických změn se v poslední době stala bohužel více politickou než vědeckou. Tím pádem se veškerá diskuze stočila od fakt k ideologii. Jenže naši barevnou planetu nějaké hádky nezajímají. Nejnovější studie ukazuje, že se vesele otepluje dál.

„Vždyť těm vědátorům jde vlastně jen o prachy,“ neslo se médii, když před dvěma a půl lety vypukla aféra Climategate (viz box). Řada lidí si tehdy řekla, že veškeré teorie o globálních klimatických změnách jsou vlastně nesmyslné. Jenže smést hypotézu o klimatických změnách se stolu není tak jednoduché.

Peníze od skeptiků

Po vypuknutí aféry Climategate se různé organizace pochybující o klimatických změnách cítily na koni. Aby svým oponentům zasadily poslední ránu, zafinancovaly výzkum, který měli provést odborníci z proslulé Kalifornské univerzity v americkém Berkeley.

Celý projekt nesl název Berkeley Earth Surface Temperature a jeho základním cílem bylo ověřit výsledky publikované v roce 2009 ústavem nazvaným Climate Research Unit (CRU), jenž je součástí University of East Anglia v britském Norwichi.

Tým odborníků vedl zkušený americký fyzik Richard Muller. Na projektu s ním spolupracovala další desítka vědců, mimo jiné zde nescházel ani americký astrofyzik Saul Perlmutter, jeden z čerstvých držitelů Nobelovy ceny za fyziku.

Muller k výzkumu přistupoval realisticky: „Velice mě znepokojilo, že skupina Climate Research Unit skrývala rozporuplná data. Ve světě vědy je nutné veškeré potíže s analýzami upřímně sdílet.“.

Překvapivý výsledek

Jenže mecenáše výzkumu jeho výsledky asi nepotěšily. Muller se svým týmem dospěl ke stejným závěrům jako CRU. Tedy, za posledních dvě stě let došlo na naší planetě vskutku k nárůstu teplot. Skupina z Berkeley přitom ke svým měřením používala ty nejmodernější metody i upřesněná data.

Pomohly jim i klimatické záznamy z NASA nebo britské státní meteorologické služby Met Office.

Richard Muller neskrýval svůj údiv, avšak otevřeně prohlásil: „Největším překvapením bylo, že výsledky se navlas podobaly hodnotám oteplování, které předtím zveřejnily ostatní týmy v USA a ve Velké Británii.

To potvrzuje, že tyto studie byly vypracovány pečlivě a že jejich údajná zaujatost, o níž mluvili skeptikové, závěry nijak závažně neovlivnila.“ Z jeho slov vyplývá, že lidstvo by se mělo znovu zamyslet nad tím, jak se k planetě chová a co všechno vypouští do ovzduší.

Co kdybyste se omluvili?

Lidé poukazující na nesmyslnost klimatických změn často zdůrazňovali to, že meteorologické stanice se v posledních letech staly součástí rozpínajících se měst. A město samozřejmě generuje více tepla. Vědci z Berkeley se proto zaměřili na data pocházející ze stanic, umístěných na venkově ba dokonce kdesi na samotě v lesích.

Výsledek? I tyto meteorologické stanice nárůst teplot zaznamenaly.

Vědci působící na CRU se mohou cítit lépe. Měření jejich kolegů ukázala, že si nevymýšleli. „Nadešel čas, aby se všichni skeptici, včetně republikánského kandidáta na prezidenta USA Ricka Perryho, omluvili.

Lživě tvrdili, že důkazy o globálním oteplování byly zfalšovány klimatology,“ nechal se slyšet Bob Ward z londýnského Granthamova výzkumného ústavu pro klimatické změny a životní prostředí.

Na co se můžeme těšit?

Co nás tedy v budoucnu čeká? Naši čtenáři jistě ve zpravodajství zaznamenali zvýšenou aktivitu vojsk v arktické oblasti. Hned pět zemí se o tuto oblast zajímá. USA, Rusko, Dánsko, Norsko a Kanada moc dobře vědí, že pod tajícím ledovým příkrovem se skrývají obrovské zásoby ropy a zemního plynu.

A kdo by o tyto strategické suroviny neměl zájem? Armády těchto zemí tak stále častěji pořádají cvičení v polárních oblastech a do svých arzenálů zařazují nové prostředky jako třeba motorové saně.

Na opačné straně zeměkoule se obyvatelé nízko položených pacifických ostrovů pomalu připravují na nucené stěhování ze svých domovů. Tito lidé jsou jedni z prvních, kdo poznávají, co to jsou klimatické změny v praxi.

Ostatně kvůli zpochybňování klimatických změn z úst některých našich představitelů ostrovní tichomořské státy nedaly hlas naší republice při nedávné volbě nestálých členů Rady bezpečnosti OSN. Místo Čechů tak v Radě zasedli Chorvaté.

Kde se vzala aféra Climategate?

*Lidé, kteří si do erbu dali svatý boj proti tzv. oteplovačům, rádi poukazují na aféru Climategate. Ta vypukla v listopadu 2009 únikem tisíců e-mailů a dalších dokumentů, které pocházely z let 1996–2009 z počítačů Climate Research Unit (CRU) na University of East Anglia.

*Z kontextu vytržené věty, které byly poté na internetu zveřejněny, pak vyvolaly dojem, že veškeré řeči o klimatických změnách jsou nepravdivé.

*Média se kauzy s radostí chytla a přiživovala ji, stejně tak mnozí politici a lobbisté. Je nepochybné, že vědcům jde mimo jiné i o finance na jejich výzkumy. Jenže o mnohem větší sumy jde průmyslové lobby, které se teorie o klimatických změnách příliš do krámu nehodí.

*Právě na základě této aféry vznikla studie týmu z Berkeley. A její výsledky klimatické změny potvrdily.

Podmořský stát

Tichomořskému ostrovnímu státu Tuvalu reálně hrozí, že se stane vůbec první zemí, kterou kompletně zaplaví moře. Nejvyšší bod souostroví se totiž nachází pouhých pět metrů nad hladinou moře a většina území leží jen jeden metr nad přílivovou linií.

Voda zde stoupá velmi rychle a místní obyvatelé to pociťují. Jakmile se objeví větší přílivová vlna, Tuvalané čekají rozsáhlé záplavy. V minulosti už voda pohřbila některé menší ostrůvky. Poslední výzkumy ukazují, že hladina světových oceánů stoupá průměrnou rychlostí 1,3 mm za rok. V Tichomoří je však toto tempo o něco vyšší.

Úřední místa údajně v tajnosti jednají o případném přesídlení obyvatelstva do Austrálie nebo na Nový Zéland. Čas se Tuvalanům krátí, o svůj domov mohou přijít již během příštích 50 let. Podobně alarmující zprávy přicházejí i ze sousedního souostroví Kiribati.

Zde může během 60 let skončit pod hladinou moře všech 60 atolů (korálových ostrovů).

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz