Domů     .Top
Jak se z hračky stane robot?
Markéta Slomková 20.1.2012

Vědecká disciplína zabývající se umělou inteligencí nestojí jen na strohých výpočtech, ale je také zábavná. Jak to tedy dopadne, když se spojí hra na počítači s vědou? Doktorandi z Českého vysokého učení technického v Praze tak například sestrojili robotickou ruku.

V umělé inteligenci jim pomáhá doplněk k herní konzole. Bude sloužit i pro zdraví.

Když se na sklonku loňského roku zjevil na trhu první levný 3D senzor pohybu, hned se toho chytili dva doktorandi z Českého vysokého učení technického. Jan Hrdlička a Jiří Wild si však doplňkové zařízení k herní konzoli nekoupili kvůli hraní her, i když k tomu byl senzor zkonstruován především.

Vědci tuto mašinku, která zaznamenává pohyby v prostoru, využívají jako seriózní vědecký prostředek. Pohybový snímač totiž propojuje lidské tělo s komputerem.

Prezentace robotické ruky

Hrdlička v přednáškovém sále pražského HUBu stojí čelem k 3D senzoru a mává rukama ve výšce své hlavy. Na obrazovce počítače se objevuje jeho rozpohybovaná tříbarevná silueta. Jakmile čidlo Hrdličkovy ruce zafixuje, už vlastní pohyby ovládají robota položeného na stole. To vše ve stejném čase.

Technologie, kterou počítačové firmy začaly vyrábět v roce 2010 a jež má užití v zábavním průmyslu, nyní vstoupila do vědy. „Senzor Kinect, který používám, slouží jako rozhraní pro ovládání mechanické paže,“ popisuje proces Hrdlička a hýbe prsty ve vzduchu.

Jeho pohyby už na dálku ovládají červenou robotickou ruku, která pomocí Hrdličkových gest uchopila předmět a teď jej plynule přenáší na jiné místo.

Co s hračkou dál?

Jednoduchá robotická ruka se dvěma stupni volnosti je ovládaná jen pomocí pohybů předloktí.  Senzor reaguje i na velmi jemné motorické pohyby, čehož Hrdlička s Wildem chtějí využít i na medicínském poli.

„Napadlo nás, že by pomocí tohoto procesu mohlo bavit ochrnuté lidi rehabilitovat,“ říká Hrdlička, který už na prototypu cvičebního softwaru spolupracuje s Rehabilitačním ústavem Kladruby. „Samotná myšlenka rehabilitace pomocí počítače už je stará, ale většinou šlo o připevnění nějakých speciálních zařízení na jednotlivé části těla, jejichž polohu chtěl lékař změřit,“ vysvětluje Hrdlička s tím, že v případě 3D senzorů je už díky hloubkovému obrazu vše mnohem jednodušší.

Pacient totiž za prvé na sobě nemusí mít žádná elektronická zařízení, a přesto lze pomocí nové technologie získávat v reálném čase počítačový model jeho těla spolu s ostatními daty.

Cvičení pro 21. století

Doktorandi už navrhli takové počítačové hry, které by vedly pacienta k tomu, aby rehabilitoval správně. Nemusí to být jen koncept předváděné robotické ruky, ale například různá bludiště, kterým pacient prochází pomocí pohybu ruky ve vzduchu.

„Software bude navíc pacientovy pohyby nahrávat a lékař pak z vyhodnocených dat může detailně sledovat pacientovu rehabilitaci,“ dodal Hrdlička.

Výhoda senzoru, který je určen primárně pro domácí zábavu pro hraní her, spočívá také v tom, že si jej může pacient nainstalovat i doma. Terapeuti pak budou moci být o průběhu rehabilitace informováni přes internet.

Co je to umělá inteligence?

*Umělá inteligence (UI) je obor informatiky, který se zabývá výrobou strojů vykazujících známky inteligentního chování.

*„Inteligentní chování“ je stále předmětem diskuse, obecně se pod tímto termínem vidí buď samostatně uvažující stroje, nebo propojení počítače s lidským mozkem.

*Teorie matematika Alana Turinga z roku 1950 tvrdí, že „za inteligentní můžeme prohlásit takový stroj, nerozeznáme-li jeho lingvistický výstup od lingvistického výstupu člověka“.

*Ani po 60 letech takových kvalit nedosahuje ani nejlepší z on-line překladačů Google Translatore, ale obrysy této definice už patrné jsou.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz