Debata, zda-li je pití kávy zdraví prospěšné, či nikoliv, nebere konce. V Čínské lidové republice se rozhodli zdůvodnit závěry předchozích výzkumů, které tvrdí, že káva chrání před cukrovkou 2. typu. „Diabetes 2. typu je nemoc, která je na celém světě na vzestupu. Zajímalo nás, jak přesně káva na tělo působí,“ vysvětluje důvody výzkumu vedoucí týmu Ling Čeng. Předchozí studie prokázaly, že ti konzumenti, kteří pijí 4 a více šálků kávy denně mají o 50 % nižší riziko vzniku diabetu 2. typu. A každý další šálek kávy přináší další snížení rizika o téměř 7 procent.
Vědci se zaměřili na hormon amylin (IAPP, islet amyloid polypeptide), který souvisí se vznikem cukrovky (1. ale i 2. typu) a hledali způsoby, jak tento proces zablokovat. Čenga a jeho kolegu Kchun Chuanga napadlo, zdali právě káva nějakým způsobem neblokuje IAPP. Vědci zjistili, že káva obsahuje dvě složky, které signifikantně potlačují amylin a podle Číňanů to vysvětluje, proč milovníci černého nápoje vykazují nižší riziko rozvoje diabetu.