Domů     .Top
FameLab 2012 – bavme se vědou!
21.stoleti 10.1.2012

Mezinárodní soutěž pro mladé vědce a vědkyně, kterou v loňském roce poprvé do České republiky přivedl British Council ve spolupráci s firmou RSJ algorithmic trading a Nadačním fondem Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu, vstupuje do druhého ročníku.

Tato zábavná soutěž se zrodila v Anglii v roce 2004 a úspěšně se šíří po světě – letos se jí účastní již 21 zemí. Účastníkům nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Zároveň si klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se v současnosti zabývá výzkum v oblasti medicíny, přírodních a technických věd.

Přihlášky mohou podávat studenti, studentky, vědci, vědkyně a pedagogičtí pracovníci starší 21 let do 7. února 2012. Záštitu soutěži poskytuje předseda AV ČR pan profesor Jiří Drahoš. Organizační podporu zajišťují Občanské sdružení Adeto, Nadace Tomáše Bati a pořad ČT2 PORT. Elektronická přihláška, informace, praktické tipy a vystoupení z minulého ročníku jsou k dispozici na www.britishcouncil.cz.

Jak soutěž probíhá?

Každý soutěžící má tři minuty času na jevišti, aby publiku a odborné porotě vysvětlil, nad čím bádá, aby zaujal, pobavil a přesvědčil o významu své vědecké práce. Vystoupení má být vědecky správné, neodborné veřejnosti srozumitelné a pokud možno i zábavné.

Složení poroty zajišťuje posouzení všech těchto kvalit. V oblastních kolech vybírá deset nejlepších pro národní finále.

Oblastní kola proběhnou v únoru a březnu. Deset vybraných finalistů se v dubnu zúčastní dvoudenního školení vedeného anglickými a českými experty na komunikaci, prezentaci a spolupráci s médii. Vítěz/ka květnového národního kola bude reprezentovat Českou republiku v anglickém Cheltenhamu v mezinárodním finále soutěže FameLab.

Národním vítězem prvního českého ročníku FameLab 2011 se stal inženýr Michal Babič z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR se svou prezentací Kuličková past na mikroba. Po jeho výborném vystoupení v mezinárodním finále v Cheltenhamu, kde získal cenu mezinárodního publika, řekl:.

„Jsem moc rád, že soutěž FameLab dorazila do Čech – moje počáteční nedůvěra plynoucí z představy vědeckého fastfoodu se brzy rozplynula – FameLab má opravdu velmi chytře postavený program s výraznou vzdělávací složkou pro účastníky.

No a fakt, že jsem postoupil až do mezinárodního finále a získal cenu mezinárodního publika, je pro mne opravdu zavazující. Ocenil jsem, že jsem měl šanci vidět, jak se věda popularizuje jinde, a zároveň jsem rád, že jsem přispěl k pozitivnímu obrazu české vědy v zahraničí.“.

„Finalisty druhého českého finále bude opět vybírat odborná porota – po dobré zkušenosti z minulého ročníku jsme opět v jednání se špičkovými českými  profesory Václavem Pačesem a Kamilem Wichterlem, anglickým vědcem a popularizátorem vědy Dr. Michaelem Londesboroughem, rozhlasovou moderátorkou Mgr.

Martinou Maškovou a hercem Dejvického divadla Mgr. Martinem Myšičkou, “ uvedla projektová manažerka Dáša Sephtonová.

British Council

British Council je mezinárodní organizace usilující o posílení dobrých mezinárodních vztahů. Podporuje otevřenou diskuzi na aktuální společenská témata a napomáhá výměně zkušeností v oblasti vědy, vzdělávání a rozvoje občanské společnosti.

Nabízí také celou řadu jazykových kurzů obecné i odborné angličtiny vedoucích k mezinárodně uznávaným zkouškám.

www.britishcouncil.cz

RSJ algorithmic trading

Firma RSJ algorithmic trading je jedna z největších obchodníků burzovních derivátů na světě. K obchodování používá vlastní matematické modely a algoritmy. Obchodování na burzách realizuje plně automatizovaně pomocí vlastního softwaru provozovaného na serverech umístěných v datových centrech burz. RSJ je ryze česká společnost se sídlem v Praze.

www.rsj.cz

Občanské sdružení ADETO

je nezisková organizace, která se snaží přinášet studentům středních škol a také široké veřejnosti nevšední setkání s výjimečnými lidmi, zabývá se popularizací vědy a podporuje mezinárodní spolupráci. www.adeto.eu.

Nadační fond Karla Janečka

Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu byl založen v červnu 2010.  Zakladatelem fondu je Karel Janeček, ředitel společnosti RSJ, významný český matematik a mecenáš. Svou podporu cílí na mladé vědce působící v České republice a úspěšné české vědce, kteří se rozhodnou pro návrat ze zahraničí.

www.nfkj.cz

Nadace Tomáše Bati

Posláním Nadace je nejen uchování baťovské historie a baťovských tradic jako takových, ale i podpora projektů zaměřených na zdravý rozvoj komunity v oblasti sociálního a kulturního rozvoje, vzdělávání mládeže a podpory podnikatelských aktivit.

www.batova-vila.cz

Kontakt:

Dáša Sephtonová, Project Manager, T  +420 221 991 119, dasa.sephton@britishcouncil.cz

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz