Domů     .Top
Léčí Bachova květinová terapie?
Milan Koukal 22.12.2011

Dokážete si představit, že své neduhy budete léčit jen díky pouhým divoce rostoucím květinám? Že ne? Přitom to je podstata hojně rozšířené Bachovy květinové (květové) terapie (esence).

Jedná se o variantu homeopatie, která používá „esence“ – výluhy květů určitých rostlin. Základním principem je poznání, že většinu lidských nemocí způsobuje negativní stav mysli. Má ho odstranit některá z 38 esencí (výtažků) z různých květů a rostlin.

Pomáhají člověku zvládnout nejrůznější záporné emoce, harmonizovat mysl, a tím i nastartovat přirozenou obranyschopnost organismu. Utišením tíživých stavů se pacient vyléčí.

Kdo jí dal jméno?

Metodu zavedl v roce1928 v Anglii MUDr. Edward Bach (1886–1936), který patřil v Londýně mezi nejvyhledávanější lékaře. Kariéra chirurga a traumatologa ho však neuspokojovala. Navíc ho trápily první příznaky vážné choroby.

Začal velmi intenzivně přemýšlet o nemocech, jejich příčinách, podstatě a dospěl k závěru, že člověk onemocní tehdy, pokud je jeho duše s tělem v nesouladu. Po uzdravení začal s podrobným zkoumáním imunitního systému.

V červenci 1917 opět vážně onemocněl, prodělal operaci a to se pro něj stalo potvrzením, že negativní síly působí na lidskou duši. Se smrtí milované manželky se vyrovnal, když napsal publikaci „Uzdrav se“, která se později stala základním kamenem květové terapie.

Po čase lékaři u Bacha diagnostikovali rakovinu. Ačkoli ho operovali, předpokládali, že bude žít pouhé tři měsíce. Bach se tomuto tvrzení vzepřel a nakonec prožil dalších téměř 20 let.

Hledal pomoc v přírodě

V roce 1922 zavedl tzv. Bachovy nosody, které se v medicíně používají dodnes. Jedná se o propojení homeopatické léčby s vakcinační terapií. V roce 1928 opustil luxusní ordinaci v Londýně a vydal se do přírody hledat rostliny a květiny pro nový způsob léčby nemocí a jejich prevenci.

Už počátkem 20. století doporučoval syrovou stravu jako součást léčby nejrůznějších onemocnění, zejména rakoviny.

Roku 1930 stanovil první základní rostliny, ze kterých vyrobil tinktury k odstranění negativních emocionálních stavů. Následovaly další dary přírody – dnes Bachova květová terapie obsahuje 38 léčivých rostlin, květů a keřů, jejichž esence napomáhají urovnávat psychiku.

Uveďme např. osiku, slívu, buk, dub,  jabloň, čekanku, vřes, hořčici polní, buk, olivu, zeměžluč….

Berou prý osud do svých rukou

Metoda se z britských ostrovů rozšířila do dalších zemí Evropy a ani naše země nebyla výjimkou.

Květové esence mají pomáhat uvolnit zablokovanou životní energii a uvést ji opět do pohybu. Každý nezpracovaný problém, všechny starosti, strachy a bolesti z minulosti, které člověk utrpěl či někomu způsobil, blokují životní energii a oslabují připravenost člověka postavit se na odpor škodlivým zevním vlivům.

Aplikace květových esencí pomáhá lidem ke komplexnímu pohledu na věc. Klienti se pak stávají otevřenějšími, schopnějšími lépe čelit negativním vlivům.

Není to žádný zmizík

Květy nemají za úkol vyzmizíkovat psychické a tělesné symptomy, slouží však jako pomocný prostředek k překonávání toho, co tyto symptomy způsobily. Doktort Bach byl hluboce přesvědčen, že každý člověk má ve svém životě určení nebo úkol, který se rozhodl splnit.

Jestliže nedochází k souladu vnitřní a vnější úlohy mohou vznikat psychická nebo tělesná onemocnění. Taktéž mohou přijít obtížně životní situace.Tyto originální květové esence pomáhají člověku nastolit rovnováhu těla, duše i ducha a jsou jedinečným zdrojem pomoci k životu.

v harmonii se svým vnitřním Já.

Bacha na zvířata!

Hlavním důvodem, proč se květové esence čím dál víc používají v léčbě, je fakt, že za každou nemocí nebo neduhem stojí náš psychický stav. Osobnost a temperament každého jednotlivce je určujícím klíčem při výběru správné esence.

Nabízí se tak otázka, zda jsou květové esence vhodné i pro zvířata. V roce 1871 publikoval Charles Darwin názor, že „smysly a různé emoce, jako je láska, paměť, pozornost, zvědavost, napodobování, kterými se chlubí člověk, mohou být objeveny v počátečních nebo v dobře vyvinutých podmínkách už i u nižších živočichů“.

Zdůrazňoval, že vyšší zvířata a člověk sdílejí ty samé základní emoce. Poukazoval dokonce na to, že savci mají dokonale vyvinutý komplex emocí, jako je nechuť, strach, touha po spravedlivé odplatě, dokonce smysl pro humor.

V té době jeho názory znamenaly přítěž pro soudobé poznání. Dnes pro to nejsou ani mnozí badatelé!

Dokáže pár kapek z koňaku zázraky?

Při přípravě léků se květy, získané jen z divoce (!) rostoucích rostlin, položí do pramenité vody na misku z křišťálu. Na ni musí po dobu 3 až 4 hodin působit slunce, které dodá kosmickou energii. Z této matečné tekutiny, konzervované koňakem, se připraví v továrně (Bachově centru) blízko Oxfordu, po ředění s alkoholem v poměru 1: 240 „koncentrát“. Z něj se pouhé dvě kapky použijí na přípravu prodejného preparátu.

Z něj pacient opět použije vždy jen dvě kapky do sklenice vody. Vhodný lék (resp. bylina) se určí intuitivně nebo pomocí aplikované kineziologie (metoda je založena na poznatku, že každá skupina svalů lidského těla má vztah k dalším částem těla.

Pokud jsou v dobré kondici svaly, je i tělo v pořádku) a siderického kyvadla. Pozor: Dva pacienti se stejnou lékařskou diagnózou tak mohou být léčeni různými esencemi.

Originální esence dr. Bacha vyrábí od počátku anglická homeopatická firma Nelsons, která vlastní oficiální licenci. Přitom se na českém i slovenském trhu objevují stále více různé napodobeniny – dokonce i s Bachovým podpisem.

Jak to vidí 21. STOLETÍ?

21. STOLETÍ bere v úvahu, že na konci svého života považoval Edward Bach systém za kompletní. Žil v přesvědčení, že zahrnuje léky na všechny negativní emoce. Možné další emocionální stavy měly být jen odvozeninami od těchto základních.

21. STOLETÍ nepopírá, že pro mnoho příznivců (včetně lékařů!) dr. Bach výzkumem zásadně změnil vnímání a pohled na nemoci, kterým se dá čelit.

21. STOLETÍ uznává, že existuje značné množství tzv. bachovských léčitelů. V Německu jich bylo v roce 2011 na 700.

21. STOLETÍ má pochybnosti, když se někteří léčitelé snaží Bachovy zásady aplikovat i na léčení zvířat.

21. STOLETÍ nevyvrací, že existuje vzájemné ovlivnění psychického a fyzického zdraví. Dokazuje to obecně uznávaná psychosomatika, která vychází z teze, že když stůně duše, stůně i tělo.

21. STOLETÍ soudí, že v mnoha případech se i tady může projevit v praxi placebo efekt vyjádřený myšlenkou: Věř a víra tvá tě uzdraví! Ani tady však nelze vidět vše černobíle. Hlavní jsou prokazatelné výsledky!

21. STOLETÍ varuje před podvodníky, kteří zneužívají důvěřivosti lidí a nestydí se je klamavou reklamou okrádat.

21. STOLETÍ konstatuje, že tato metoda nebyla nijak vědecky jasně potvrzena. Dostupné klinické studie neprokázaly jakoukoliv účinnost této terapie.

PRO

Blanka Halajová,

psychotronik, terapeut

Léčitelé a lékaři by měli spolupracovat

Má zkušenost s Bachovou květovou esencí je velice kladná. Pokud je dobře vytestována a vhodně se klientovi předá, funguje nejen na lidi, ale i na zvířata.

Nikdy se nepoužije pouze jedna, ale skládá se směs z několika – nezřídka i pěti – esencí. U všech je potřebné dobře znát a klientovi vysvětlit, s čím má která esence spojitost a k čemu je pro něj vhodná.

Práce s Bachovou květovou esencí je vlastně, jako činnost kineziologa – práce s nitrem a psychikou člověka. Tím se obrovskou částí podílí na uzdravení.

Vše jsem ponejprv zkoušela na sobě a blízkých, poté na širší rodině a přátelích. Tak jako mnozí jsem byla zpočátku nedůvěřivá, ale zjistila jsem, že při dodržení některých věcí v postupu testování pro klienta a hlavně při komunikaci přímo s klientem Bachova květová terapie účinkuje skvěle.

Není stoprocentní, stejně jako léky. Je však připravena přímo na míru, či spíše na tělo, klienta. Tomu se musíme věnovat s maximálním nasazením. Nejlepší by byla vzájemná spolupráce alternativních léčitelů s lékaři.

PROTI

Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc.,

emeritní profesor Lékařské fakulty UK v Plzni

Je to pseudovědecká metoda

Jde o typickou pseudovědeckou metodu s prvky homeopatie, patřící do rámce alternativní medicíny. Vznikla v Anglii, pronikla a rozšířila se v dalších zemích Evropy včetně naší republiky. Používají ji dnes nejen léčitelé, ale i někteří psychoterapeuti jako pomocný prostředek.

Je zaměřena primárně na léčbu duševních poruch, které jsou ovšem podle Bacha příčinou i všech chorob fyzických.

Přesný způsob výroby není znám, neexistují ověřovací studie, téměř homeopatické ředění vylučuje specifický efekt. Lék je neškodný, ale značné nebezpečí pro pacienta spočívá v zanedbání řádné léčby, zejména proto, že metoda je doporučována jako spolehlivě účinná u všech chorob.

Navíc masivně propracovaný Bachův preparát číslo 39, připravovaný ze směsi pěti koncentrátů, tzv. Rescue Remedy, je určen pro první pomoc i u akutních, životu nebezpečných stavů, při šoku, úrazech, infarktu, mrtvici, delirium tremens a podobných postiženích.

Absurdnost metody dosvědčuje i způsob použití léku v těchto případech – má se vtírat za uši.

Tímto dílem rubrika Vědecká tabu končí. Za dobu její existence od října 2006 jsme vám přinesli více než 60 textů o oborech či činnostech, o nichž vědci pochybují, ovšem zastánci těchto činností jsou naopak skálopevně přesvědčenými o jejich výlučnosti a pravdivosti.

Od příštího čísla bude rubrika nahrazena rubrikou novou, která vám přinese další zajímavosti a netradiční pohledy z mnoha oblastí vědy či techniky.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz