Domů     .Top
Od hladovějících červů k léčbě schistosomózy
21.stoleti 5.12.2011

Přes 200 miliónů lidí v tropech a subtropech trpí schistosomózou, kterou způsobují parazitické krevničky (schistosomóza je spolu s malárií nejvýznamnějším parazitárním onemocněním a globálním zdravotním problémem).

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a z Kalifornské univerzity v San Francisku mají klíč k potlačení životaschopnosti krevničky. Podařilo se jim vyřešit 3D strukturu trávicího enzymu krevničky a najít způsob, jak tento enzym vypnout a krevničku vyhladovět.

Krevničky rodu Schistosoma jsou původcem závažného parazitárního onemocnění schistosomózy (dříve bilharziózy), kterým je infikováno přes 200 milionů lidí v tropických a subtropických oblastech. Představují globální zdravotní problém týkající se 74 zemí.

Tyto parazitické motolice (velké několik milimetrů) žijí v cévách hostitele a živí se jeho krví. K nákaze dochází při kontaktu kůže člověka s vodou kontaminovanou larvami krevniček. V současnosti je dostupný pouze jediný lék a vznik rezistence nutí vědce hledat nové účinné látky pro boj se schistosomózou.

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR ve spolupráci se Sandlerovým centrem na Kalifornské univerzitě v San Francisku prostudovali enzym, který hraje klíčovou úlohu v metabolismu krevničky.

Tento enzym označený SmCB1 je nezbytný k tomu, aby krevnička byla schopná trávit proteiny z krve hostitele. Metodou rentgenové krystalografie se vědcům podařilo vyřešit 3D strukturu SmCB1 (viz obrázek).

Díky tomuto prostorovému modelu pak popsali způsob, jakým mohou syntetické inhibitory (malé inhibiční molekuly) blokovat aktivitu SmCB1 a vyřadit tento enzym z činnosti. Bylo zjištěno, že inhibitory narušují funkci trávicího systému a jsou pro živé krevničky toxické (paraziti ve zkumavce hynuli do tří dnů).

„Naše výsledky otevírají cestu pro vývoj nového typu inhibičních chemoterapeutik pro léčbu schistosomózy“, říká Dr. Michael Mareš, vedoucí výzkumné laboratoře na ÚOCHB AV ČR.

-tz AV ČR-

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz