Domů     .Video
Curiosity letí k Marsu
Pavel Šmejkal 29.11.2011

https://www.youtube.com/watch?v=lj2JeChEzv8

Na svoji dalekou cestu se vydalo další marsovské vozítko – MSL Curiosity. V porovnání s předchozími průzkumníky (Spirit, Opportunity) však je pětkrát těžší a nese desetkrát více vědeckých přístrojů. Je i znatelné větší.

Zatímco Opportunity a Spirit měří na délku 1,5 metru, je Curiosity takřka dvojnásobný a velikostí by se dal srovnat se známým automobilem Mini Cooper, kterým jezdí ve svých groteskách britský komik Rowan Atkinson alias Mr. Bean.

Na povrch Marsu si MSL s sebou přiveze více přístrojů a pomůcek než jakákoliv předchozí mise na rudou planetu.

Curiosity nebude hledat pověstnou jehlu, ale zaměří se na pátrání po možnostech mikrobiálního života na povrchu Marsu. Kromě toho k dalším úkolům patří zjištění charakteru klimatu na Mars, geologického základu planety a příprava budoucího potenciálního průzkumu Marsu lidskou posádkou.

Přístroje na palubě MSL budou patřit vědeckým organizacím z celého světa. Kromě USA se projektu účastní i Kanada, Německo, Francie, Španělsko či Rusko.

Předpokládaná životnost nového „marsochodu“ je jeden marsovský rok, tedy necelé dva roky pozemské (685 dní). Podle vědců by MSL měl během této doby prozkoumat území větší než Spirit a Opportunity.

Náklady na projekt, jehož start je v době uzávěrky tohoto čísla odhadován na listopad či prosinec letošního roku, se vyšplhaly zhruba na 2,5 miliardy dolarů.

Curiosity v číslech

Délka   2,7 m

Hmotnost         900 kg (včetně cca 80 kg vědeckých přístrojů)

Průchodnost     překážky vysoké až 75 cm

Max. rychlost   90 m/hod. v terénu

Průměrná rychlost        30 m/hod.

Očekávaná ujetá vzdálenost     minimálně 19 km

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz