Domů     .Top
Nová policejní technologie: Počítač předvídá trestné činy
Martin Janda 18.11.2011

Odhalit zločin dřív, než se stane? To, co bylo nosnou myšlenkou třeba amerického sci-fi filmu Minority report s Tomem Cruisem, se zřejmě stává realitou. Americká policie totiž zkouší technologii, která by všelijakým lapkům a násilníkům pořádně zkomplikovala život.

Ne snad že by počítače četly myšlenky lidí, aby věděly, co mají v úmyslu. Tak daleko ještě nejsme a doufejme, že nikdy nebudeme. Nový program pomáhající kriminalistům byl jen nakrmen mnoha daty o četnosti zločinů na různých místech v Santa Cruz, ležícím na západě USA v Kalifornii. Počítač pak poté odhaduje, kde a kdy může ke zločinům dojít.

Pokles zločinnosti o 30 %

Nejen česká policie bojuje se škrty ve svém rozpočtu a s nedostatkem lidí. „Jsme v situaci, kdy máme o 30 procent více telefonátů požadujících přítomnost policisty, ale o 20 procent méně zaměstnanců než v roce 2000,“ postěžoval si místní policejní šéf. V této nepříjemné situaci přichází na pomoc mužům zákona moderní technologie.

Ta zatím neumí odhalit nejtěžší zločiny, jako jsou vraždy či znásilnění. Počítač se specializuje na nejběžnější trestné činy – vloupání do bytů nebo krádeže automobilů. Zkrátka je odborníkem na majetkovou kriminalitu.

Ovšem zasahuje i do činnosti drogových gangů. Projekt běží již půl roku a určité výsledky přinesl.

Počet majetkových trestných činů podle prvních informací skutečně klesl o 30 procent. Když počítač vybral podezřelou lokalitu a policisté se tam rozjeli, opravdu se jim podařilo chytit loupící zločince.

Zločin není náhoda

Celý systém našel inspiraci v programech předpovídajících následné otřesy po zemětřesení. Seismickou činnost však vystřídaly v proměnných statistické údaje o zločinnosti. Ty jsou navíc každodenně aktualizovány.

„Zločin není náhoda,“ podotýká policejní analytik Zach Friend. „Můžeme do jisté míry předpovídat, co a kde se stane.“

Program vyvinula vývojová skupina, v níž byli zastoupeni matematici, kriminalisté a kulturní antropologové. Nazvali jej CompStat a počítačoví odborníci odhadují, že programy na podobné bázi se záhy rozšíří do mnoha policejních služeben.

Pozor, hrozí vloupání!

A tak se stalo, že policie v jednom parkovacím domě v centru města zatkla dvě ženy, které se chovaly podezřele a zkoumaly zámky u dveří automobilů.

Po zjištění totožnosti žen a po jejich osobní prohlídce se zjistilo, že na jednu z žen je už nějakou dobu vydán zatykač a druhá měla u sebe větší množství drog. Policisty vyslal na místo právě počítačový program, který odhadl, že zrovna na tomto místě ten den hrozí vloupání do automobilu.

Na hodnocení celého projektu je ještě brzy, ale první výsledky se ukazují více než slibně. Mimochodem, software používaný v Santa Cruz je podobný i programům, které využívají obchodní řetězce. Ty se tímto způsobem snaží předvídat nákupní zvyklosti lidí. Zkrátka, počítače v poslední době pronikají až na dno lidské duše….

I počítačový komisař Moulin se mýlí…

*Počítače v policejních službách mohou mít smysl i pro poněkud černý humor.

*Představte si, že sedíte doma, najednou zazvoní pošťák a předá vám doporučené psaní.

*Nic netuše jej otevřete a z obálky na vás vybafne obvinění z vraždy.

*I odolní lidé v takové chvíli pocítí slabost na srdci…

*V roce 1989 se poněkud pobláznil jeden počítač, který sloužil francouzské justici.

*Na základě jeho údajů byla 40 000 Pařížanům rozeslána obvinění z trestných činů.

*A ne ledajakých. Vraždy, únosy, obchod s drogami, organizovaná prostituce.

*Z toho všeho byli obviněni naprosto nevinní lidé.

*Francouzská úřední místa se pak dlouho omlouvala a onen počítač byl po zásluze potrestán – došlo k jeho přeinstalaci.

Zajímavosti z počítačové říše

*98 % lidí při psaní velkého písmena použije levý Shift místo pravého.

*V operačním systému Windows nelze pojmenovat složku pod názvem „con“.

*Podle průzkumů je nejpopulárnějším heslem „123456“, druhé místo obsadilo „heslo/password“ a na třetím místě je kombinace „12345678“.

*Firma Microsoft vykázala v prvním roce své existence tržby ve výši 16 005 dolarů.

*Pokud je ve formuláři potřeba vyplnit dvakrát emailovou adresu, 97 % lidí u druhé kolonky použije klávesové zkratky CTRL+C a CTRL+V.

*Nejrychlejší počítač na světě zvládne přes 1000 bilionů operací za sekundu.

*Nejmenší webová stránka na světě se vejde do čtverečku o rozměrech 18 na 18 pixelů – www.guimp.com

*Údajně nejstarší uživatelkou Facebooku byla stočtyřletá Angličanka Ivy Bean (1905–2010).

*25 % zaměstnavatelů odmítlo dát práci lidem, jejichž facebookové profily si předtím prohlédlo.

*Sex.com je v Guinnessově knize rekordů zapsána jako nejdražší doména historie – prodala se za neuvěřitelných 13 000 000 dolarů.

*Bill Gates, Steve Jobs ani Mark Zuckerberg nevy(do?)studovali vysokou školu

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz