
Plastové vodovodní trubky se k rozvodu pitné vody používají běžně v Evropě i v Americe. Potrubí, kterým voda proudí, se vyrábí ze speciálního plastu, kterému se říká síťovaný polyethylen se zkratku PE-X. Jsou tyto trubky zdravotně nezávadné, případně nemají nějaký vliv na chuť a aroma vody?
Odpověď na tuto otázku hledal Norský Institut veřejného zdraví. Předchozí mezinárodní studie ukázaly, že plastové potrubí může uvolnit určité substance, které přidají vodě příchuť a vůni. Také se spekulovalo, zda nemohou být uvolňované látky dokonce karcinogenní.
Norští vědci se tedy zaměřili na tyto látky, které zčásti vznikly při usazování aditiv během výroby trubek, případně jako odpadní defektní produkty.
Různé druhy potrubí ze síťovaného polyethylenu, které jsou dostupné na Norském trhu, zkoumali vědci pomocí standardizovaných laboratorních testů. Nejčastější látkou, kterou trubky do vody „vylučovaly“, byl 2,4-di-terc-butylfenol a methyl-terc-butyléter (MTBE).
Norská studie žádná zdravotní rizika u PE-X trubek neodhlila. Prokázala však, že určité typy trubek dlouhodobě pozměňuje příchuť a pach vody. Ačkoliv se chuť a vůně časem užíváním rozptýlí, voda ze dvou zkoumaných trubek má i po roce nemístný odér.