Domů     .Video
Sériově, nebo paralelně?
Pavel Šmejkal 24.10.2011

https://www.youtube.com/watch?v=x2EuYqj_0Uk&feature=related

To, že v elektrotechnice existuje možnost sériového, či paralelního zapojení, ví díky hodinám fyziky každý. V čem se však liší, si pamatuje většinou již málokdo.

Při sériovém zapojení elektrotechnických součástek do elektrického obvodu jsou tyto součástky napojeny za sebou, a vodič tak vede od jedné ke druhé. Elektrický proud je v tomto obvodu ve všech místech stejný, liší se elektrické napětí, které závisí na odporu jednotlivých komponentů zapojených v obvodu.

Celkový elektrický odpor v obvodu se sériovým zapojením se rovná součtu odporu jednotlivých součástek.

Přerušení obvodu v jakémkoliv místě má za následek přerušení celého obvodu, proto je typickým využitím pro sériový obvod například zapojování spínačů, jističů či pojistek.

Paralelní zapojení je charakteristické zapojením součástek „vedle“ sebe. Paralelní obvod obsahuje uzly, v nichž se vodiče větví a vedou k jednotlivým součástkám. Mezi dvěma uzly je vždy stejné napětí pro všechny součástky, lišit se v jednotlivých větvích může odpor, který je závislý na odporu použitých součástek. Celkové napětí zůstává stejné.

Typický místem pro využití paralelního obvodu je zapojení více spotřebičů v domácnosti, neboť přerušením obvodu v libovolné větvi nepřeruší obvod v jiné větvi, kde spotřebiče i nadále fungují.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz