Domů     .Top
Stavebnice, se kterou si hráli už naši předkové
Pavel Šmejkal 21.10.2011

Vlajkovou lodí dánské společnosti Lego Group je řada stavebnicových produktů, které na sebe v poslední době často berou podobu známých a oblíbených filmových či literárních postav.

První kostičky podobné těm, jež znají dnešní školáci a se kterými si hrají, přišly na trh již v roce 1949. Záměr tvůrců byl jednoduchý – vytvořit kostky, které se dají libovolně skládat dohromady a lze z nich tak vytvářet stavby podle momentální inspirace či fantazie.

I proto byly kostky doplňovány množstvím různobarevných dílů, minifigurkami s pohyblivými končetinami a dalším kompatibilním „materiálem“. Původně bylo Lego určeno převážně ke stavění budov, později přibyly možnosti stavby prakticky čehokoliv – automobilů, letadel, vesmírných lodí a v posledních letech i funkčních robotů.

Od potíží k rozmachu

Ovšem kostky z roku 1947 se na trhu příliš neuchytily, jejich spojování bylo poměrně složité, nedržely dostatečně pevně a vykazovaly i řadu dalších potíží technického rázu. Kostka, kterou znají děti na celém světě, spatřila světlo světa v roce 1954, o čtyři roky později byla konstrukčně vylepšena a v této podobě se vyrábí prakticky dodnes.

V současné době se v továrnách v Dánsku, Švýcarsku, USA, Jižní Koreji a České republice denně vyprodukuje přibližně 20 000 000 000 kostek všech typů. Za sekundu tak z výrobních linek sjede asi 600 dílků, což už je velikost středně složité stavebnice.

21. STOLETÍ dodává:

Název Lego je složeninou z původního dánského sloganu Leg godt! (Hraj si dobře!). Vytvořil jej zakladatel firmy Ole Kirk Christiansen (1891–1958).

Původní Lego kostky byly v letech 1949–1963 vyráběny z acetátu celulózy, jenž je znám i jako zylonit.

Současné kostky jsou vyráběny z akrylonitril-butadien-styrenu, který je méně náchylný k deformování či zabarvování, lépe odolává teplu, soli, kyselinám i dalším chemickým látkám.

Původní kostičky z počátku 50. let měly kvůli své konstrukci menší možnosti spojování a při sestavení nedržely dostatečně pevně pohromadě.

V roce 1958 byly přidány do konstrukce kostek duté trubičky, které známe dodnes a které umožňují lepší spojování (secvaknutí dohromady) a lépe drží. Nový design kostek byl patentován, stejně jako několik podobných návrhů, aby byla omezena konkurence.

V roce 1961 se ve stavebnicích prvně objevilo Lego kolečko, které umožnilo rozšířit stavbu i na modely aut (osobních, nákladních i autobusů).

Dnes se u speciálních stavebnic Lego objevují kola různých tvarů a velikostí, odpovídající svému skutečnému vzoru.

Předchozí článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz