CO: Granule instantní kávy
OBJEV: 1901
ZVĚTŠENÍ: cca 150x
Barevně upravená fotografie z elektronového mikroskopu ukazuje zvětšené granule instantní kávy. Ta se prvně objevila již v roce 1901, kdy ji na panamerické výstavě v americkém Buffalu představil americký chemik japonského původu Satori Kato.
První větší uplatnění nalezla instantní káva mezi vojáky na bojištích první světové války. Ovšem do širšího povědomí lidí se dostala až v 50. letech minulého století, a to díky novému způsobu výroby za pomoci mražení, který produktu zachovával typické kávové aroma.
Jak na to?
Instantní káva se vyrábí sušením vyluhovaných a upražených zrn kávovníku. Silný kávový extrakt se během krátké chvíle prudce ochladí z teplot okolo 100 oC až na pouhé 4 oC. Následně je extrakt vysušen, čímž vzniknou ony známé lehce rozpustné větší či menší krystaly světle hnědé barvy (granule).
Druhým způsobem je starší metoda tzv. sprayování. Do vysoké věže je současně vstřikována koncentrovaná káva a vpouštěn horký vzduch. Dolů se tak snášejí postupně se sušící kávové „kapky“ měnící se až v konečný jemný kávový prášek.
Je to způsob jednodušší, ovšem kvůli vysokým teplotám se během procesu ztrácejí některé z přirozených vlastností kávy.