Domů     .Top
Slyší muži ženskou ovulaci? Patrně nikoliv…
Michal Andrle 5.10.2011

Na rozdíl od řady našich příbuzných, např. šimpanzů či paviánů, lidské samičky dobu své nejvyšší plodnosti spíše skrývají. Skrytá ovulace se pravděpodobně vyvinula jako fígl, díky němuž mohou ženy s muži snadněji manipulovat. Řada drobných změn na ženském těle i v jejich chování však naznačuje, že období nejvyšší ženské plodnosti tak úplně skryté není. Mohlo by to být i tak, že muži dokážou rozeznat plodnou ženu podle jejího hlasu?

Řada výzkumů naznačuje, že hra mezi oběma lidskými pohlavími o zplození ideálního potomka a následnou starost o něj je mnohem komplikovanější, než by se mohlo zdát z triviálních předpokladů pravidel evolučních her.

Ženy totiž (a dost možná, že zcela nechtěně) vysílají řadu signálů, které jsou o to silnější, že na mužské straně neprocházejí vědomou kontrolou. Jde např. o signály chemické (jiné složení produktů kožních žláz), fyziologické (např. drobné proměny ve tvaru obličeje) či behaviorální (změny v oblékání či zvýšené flirtování).

Vědci již nějakou dobu vědí, že buňky tkání tvořících mluvidla mají receptory na pohlavní hormony. Je jen logické předpokládat, že fertilní období je možná také signalizována drobounkými proměnami v hloubce hlasu, které by mohly hrát roli signálu.

Tento předpoklad se rozhodli otestovat vědci pod vedením primatoložky a specialistky na komunikaci Julie Fisherové z Německého centra pro výzkum primátů v Göttingen. Fisherová si pro svůj výzkum vybrala 23 německy mluvících žen.

V průběhu měsíce jim každý den odebrala vzorek moči, aby zjistila hladinu pohlavních hormonů a následně je požádala, aby nahrály svůj hlas.  Nahrávky hlasů nejprve pečlivě analyzovala pomocí počítačového programu. V dalším kroku je pak pustila anglickým mužům, kteří vůbec nerozuměli německy.

A výsledky? Hlasy žen lehce stouply v období těsně před ovulací, v první den ovulace však opět poklesly. Rozdíly jsou ovšem tak slabé, že existují důvodné pochybnosti, zda je mužské ucho dokáže vůbec zaznamenat. Nejvýraznější efekt nastal během menstruace, kdy ženy slabě ochraptěly.

Podle statistického zpracování navíc nebyly výsledky příliš průkazné. Vyššímu hlasu, který by mohl sloužit jako signál nadcházející plodné periody, dávalo přednost 55% mužů. Takový výsledek není příliš snadné odlišit od naprosté náhody.

Fischerová a její kolegové jsou tedy toho názoru, že muži ženské plodné dny prostě neslyší. Uvidíme však, co přinesou další výzkumy. Poslední řádky této kapitoly lidské biologie ještě jistě napsány nebyly.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz