Popis osobnosti prostřednictvím metafor odvozených z našich chuťových zkušeností je hluboce zakořeněn v řadě jazyků. Běžně o někom říkáme, že je „kyselý“, „zahořklý“ či naopak „slaďoučký“. Vědce pod vedením Briana Meiera z Gettysburg College napadlo zkoumat, zda má nápadná obliba sladkostí také něco společného se sladkou povahou, tedy takovou, která zahrnuje rysy jako je velkorysost a schopnost být druhým nápomocen.
Vědci rozdali řadě studentů dotazníky, v nichž se zajímali o jejich náklonnost k nejrůznějším typům jídla. Součástí dotazníků byly i otázky zkoumající jejich sebehodnocení. V této fázi výzkumu poměrně jednoznačně vyplynulo, že ti, kteří sami sebe považovali za otevřené a milé, měli také v nadprůměrné oblibě sladká jídla.
Tím však souvislosti nekončily. Dotazníkové šetření ukázalo, že „sladcí lidé“ mají také větší náklonnost k tomu, aby se jako dobrovolníci účastnili nejrůznějších školou pořádaných akcí. A co vy? Jste také „sladí lidé“?