Domů     .Top
Vitamínový poklad jménem rakytník
Milan Koukal 21.9.2011

Odborníci intenzivně hledají nové zdroje přírodních látek, které by se daly využít hlavně v medicíně. V poslední době se – nejen v USA – zaměřují na rakytník řešetlákový. Vědci z Ruska a Číny v něm při současném zkoumání moderními metodami dosud objevili 207 významných bioaktivních látek.

Profesor Petra Larmo z katedry biochemie University of Turku ve Finsku nyní uvádí, že rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) obsahuje 223 komponentů, které prospívají zdraví. Dostal dokonce přídomek „citroník severu“.

Jeho oranžové bobule mají nejméně 10krát více vitaminu C než pomeranč. Vědci tvrdí, že denní doporučenou dávku tohoto vitaminu pokryje jediná bobulka rakytníku! Obyvatelé Sibiře mu pro jeho chuť a vůni zas říkají „sibiřský ananas“.

Svět ho zná už tisíce let

V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i oblastí Číny rakytník úspěšně k léčbě využívali již před mnoha tisíci lety. Z uvedené domoviny se dostal do starého Řecka a Říma. Historikové z písemných záznamů zjistili, že k obnovení svých sil i sil svých koní používali odvary z různých částí této rostliny již vojáci Alexandra Makedonského (356 – 323 př.

n. l.).

První kulturní odrůdy se však zrodily až v roce 1934 v ruské šlechtitelské stanici v pohoří Altaj ležícím na pomezí Ruska, Mongolska, Číny a Kazachstánu.

Produkty z rakytníku zdravotně pomáhaly vojákům i civilistům v době války proti hitlerovskému Německu (1941-1945) .

Nic nepřijde nazmar

Rakytník je větrosnubný opadavý, trnitý (až 6 m vysoký) řídký a rozsochatý keř či keřovitý strom. Choroby a škůdci se rakytníku vyhýbají! Unikátní je rovněž v tom, že k léčivým účelům se dá využít každá jeho část – kořen, kůra, květy, větve, listy, semena, dřevo a hlavně plody, které jsou nejdůležitější.

Nejoptimálnější je konzumace čerstvých vejčitých plodů (dlouhých 6- 8 mm) červenkavého až oranžového zbarvení.

Dále vznikají různé masti, čaje, šťávy, džusy, džemy, sirupy, olej, marmelády, bonbony. Nechybí ani likér s vůní medu.

Připomíná rostoucí chemickou laboratoř

Rakytník obsahuje vitaminy ve škále barevnější než duha – provitamin A, vitaminy skupiny B, vitaminy C, D, E, F, K a P. Je bohatým zdrojem a přirozeným koncentrátem životně důležitých aminokyselin. Ty jsou nezbytné k udržování a obnově svalů, šlach, kůže, vaziva, žláz, nehtů a vlasů.

Dále se účastní tvorby hormonů (např. inzulinu), různých tělních tekutin a enzymů, které spouštějí tělesné funkce.

Neesenciální aminokyselina arginin snižuje riziko infarktu a mozkových příhod rozšiřováním cév a snižováním krevního tlaku. Taurin léčí srdeční selhání, snižuje vysoký krevní tlak, zmírňuje rovněž bolesti při angině pectoris.

Nelze rovněž opomenout přítomnost železa a až 10 % léčivého hustého žlutavého oleje, který se užívá při léčbě aterosklerózy.

Chrání i ruské kosmonauty

Rozsáhlé plochy vyšlechtěného rakytníku najdeme zejména na Sibiři. Rozšiřují se plochy v Maďarsku, u francouzského Toulouse, v okolí Štrasburku či ve finském Turku. Nejsevernějším místem je část fjordů Norska.

Rakytník lemuje mořské pobřeží v Německu, Polsku, Belgii, Anglii, ve Španělsku, Rumunsku a Bulharsku. Výjimkou už není ve Švýcarsku, Itálii či v USA.

ČR poněkud zaostává. „Možným velkopěstitelům se zřejmě zdá sklizeň plodů dost problematická. O to více je však rakytník vhodný pro malopěstitele, kteří si na několika keřích bez větších problémů dokážou plody sklidit,“říká tuzemský „plantážník“ Emil Václav Havelka.

Rakytník slouží nejen farmacii, ale uplatňuje se i v kosmetice či potravinářství (listy a kůra větví do marmelád aj.).

Rakytníkový olej dokonce používají ruští kosmonauti jako vitamínový doplněk a ochranu před zářením.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz