Domů     .Top
Jak budeme bydlet v roce 2020?
Martin Janda 21.9.2011

Architekti, designéři i návrháři se již nyní předhánějí v nápadech, jak budou vypadat města, domy a byty za nějakých deset let. A nejen to, některé „vychytávky“, které mají zpříjemnit bydlení, již světlo světa spatřily.

Nejedná se tedy o nějaké iluze, ale o konkrétní vize, jež se dočkávají svého naplnění.

Golf přímo v bytě? Žádný problém. Polštář, který ohlídá zdravotní stav svého majitele? Naprosto běžná záležitost. Zelený park v ložnici? Jsme vám k službám. Myšlenky architektů, ale i spolupracujících vědců, vypadají v tomto ohledu velmi lákavě. Koneckonců, kdo by v tak vybaveném bytě nechtěl žít.

NÁBYTEK

Banán je nejpevnější

Hitem letošní sezony se stal zbrusu nový materiál. Jeho základ je třeba hledat v obyčejném banánovníku. Banánové vlákno se již nyní používá v textilu; má největší pevnost ze všech lýkových vláken.

Vyznačuje se odolností v ohybu, proti hnilobě a slané vodě. Nazývá se také manilské konopí, domorodci žijící na filipínských ostrovech užívají název abaka.

Ale banánové vlákno jako surovina pro výrobu nábytku? Ano, skutečně je tomu tak, banánové listy jsou praktickým materiálem, který dovede vzdorovat i ohni. Speciální technologie umějí z rostliny, která je jinak známa chutným ovocem, získat pevný materiál vhodný i pro výrobu podlah.

POLŠTÁŘE A MATRACE

Lékař ukrytý v posteli

V teleshoppingu nám nějaký vlezlý človíček neustále nabízí matraci či polštář, v jejichž náruči je spánek údajně procházkou rájem.

No, obvykle tomu tak není, ovšem nová generace polštářů či matrací se k něčemu takovému alespoň přibližuje.

Nizozemská společnost Philips se pochlubila povlečením, které poskytuje informace o pulsu pacienta, respirační činnosti nebo jeho EKG a to vše pomocí biosenzorů, jež jsou citlivé na tlak. To ocení zejména lidé, trpící nějakou formou chronické srdeční choroby a zároveň toto ložní prádlo může posloužit i jako účinný preventivní prostředek.

Supermoderní matrace, které byly předvedeny na letošních veletrzích, fungují v podstatě jako domácí lékaři. Každý den nebo spíše každou noc provedou důkladnou preventivní prohlídku organismu svého majitele. Navíc odpuzují všelijaké roztoče a jinou havěť.

Zajímavý na tom je i fakt, že na trhu se objeví v horizontu dvou let. Za deset let by mohly být běžnou součástí většiny domácností ve vyspělém světě.

OBLEČENÍ

Senzory v látce

Nad chytrými tkaninami přemýšlí řada vědců. Například Evropská unie spolufinancuje program Biotex, jehož cílem je textilie, která také dokáže hlídat zdravotní stav svého majitele. Senzory zabudované v látce budou z potu snímat obsah kyselin a solí a na tomto základě sestaví zprávu, jak se organismu daří.

Tyto tkaniny už existují jako prototypy, které jsou testovány na dobrovolnících.

Ovšem to zdaleka není vše. Pracuje se i na tom, aby tyto textilie uměly rovněž zjistit informace důležité k hojení ran, nebo ověřit, že organismus byl právě postižen infekcí. Tyto výzkumy podporují zejména armádní kruhy.

„Informace získané pomocí těchto senzorů, budou však v lékařství využitelné jenom tehdy, když budou naprosto přesné. Ale i když nebudou, dají se využít v jiných oborech lidské činnosti, například při sportovním tréninku,“ myslí si britský vědec Mark Outhwaite z British Computer Society.

ZÁBAVA

Co s volným časem?

Vraťme se však k novým trendům v bydlení. Na veletrhu Interzum, který je pořádán v německém Kolíně nad Rýnem, byly představeny doplňky domácností hodící se pro volný čas.

Zatím jsou sice ve fázi návrhů, některé z nich ovšem výrobce již zaujaly. Například běžící pás propojený s počítačem vytvářející umělou realitu. Člověk tak může běhat třeba pouští, zasněženou Antarktidou nebo indonéskou džunglí.

I když les s čerstvým vzduchem zůstane pro běhání stále stejně nejlepším prostředím.

Další zajímavostí byla speciální skříň, která v sobě neskrývala oblečení, ale minigolf.

I koupelna se promění. Do její výbavy bude patřit lehátko, které se promění ve vanu. A toaleta? Ta se bude chovat jako domácí lékař.

Nové trendy s obavami sleduje část chemického průmyslu. Nějaká zapáchající a zdraví poškozující lepidla totiž směřují na smetiště dějin. Místo nich se vracejí přírodní materiály, hlavně dřevo.  Jako pojivo slouží třeba pryskyřice.

Ekologické materiály se totiž ukazují být odolnější a také jejich estetická hodnota je neoddiskutovatelná.

TECHNOLOGIE

Inteligentní pomocníci

Vše je založeno na chytrých technologiích. Mikrovlnná trouba spočítá, jak kalorické je jídlo v ní připravované a z internetu umí stahovat recepty. Toaleta zhodnotí váš zdravotní stav a poté, jako váš domácí lékař, nabídne vhodný dietní program.

Ani spotřební elektronika nezůstává pozadu. Televize nebo DVD přehrávače mají inteligenci běžného počítače. Místo televize tak můžete mít v pokoji multifunkční digitální panel, a zatímco budete sledovat svůj oblíbený film, v malé výseči v rohu obrazovky můžete kontrolovat děti hrající si venku, nebo se podívat, zda je kachna v mikrovlnce již upečená.

U sportovního utkání bude možné si vybrat, z jaké kamery chcete přenos sledovat.

Trvale udržitelné chytré město

Ovšem nejen interiéry domů procházejí revolučními změnami. Téměř každý měsíc se odněkud vyhrne plán, jak by mělo vypadat celé město v budoucnosti.

S poslední vlaštovkou přišla společnost Panasonic, která svůj projekt hodlá dokončit již za tři roky. Byť se v našich médiích občas objevují velmi krátkozraké úvahy o nesmyslnosti trvale udržitelného rozvoje, za našimi hranicemi na tuto problematiku nahlížejí většinou jinak.

Město od Panasonicu ponese název Fujisawa Sustainable Smart Town, tedy Trvale udržitelné chytré město Fujisawa.

Na tahu jsou chytré sítě

Nové město by mělo být dokončeno již v roce 2014. Vyroste v japonské prefektuře Kanagawa ležící na ostrově Honšú a projekt počítá asi s tisíci domy, umístěnými na 19 hektarech, tedy na takovém větším poli.

Solární energie, v našich končinách častokrát zbytečně kritizována, bude hlavním motorem Fujisawy. Energii získanou ze slunce bude zde možné skladovat ve speciálních zařízeních za pomocí lithiových baterií.

Samozřejmostí jsou zde chytré sítě, které se ve vyspělém světě prosazují stále více. Ty dokážou regulovat tok elektrického proudu a zajistit jeho přítomnost v místech, kde je zrovna zapotřebí. Energetická spotřeba města se pak výrazným způsobem snižuje.

Plovoucí město na vlnách Pacifiku

*Různé architektonické kanceláře nabízejí zajímavé futuristické vize. Co třeba takový umělý ostrov plovoucí na moři, který slouží jako umělé město?

*Průměr ostrova dosahuje 3 kilometrů, vešlo by se tedy do něj historické centrum Prahy.

*A uprostřed ostrova, nazvaného Zelený vor, se má do výšky jednoho kilometru tyčit věž, která na sebe vezme tvar lilie.

*Zní to možná bláznivě, ale autor projektu, japonská stavební společnost Shimizu Corporation, už získal mocného spolupracovníka – japonskou banku Nomura.

*V této věži by mělo podle návrhů bydlet 30 000 lidí. Vešla by se tedy do ní kompletní populace Písku.

*Dalších 20 000 obyvatel by svůj domov mělo najít při pobřeží umělého ostrova.

*Očekává se, že projekt zláká řadu největších japonských technologických skupin. Výzkumné práce na univerzitách a v inženýrských společnostech již odstartovaly.

*Ačkoliv se vědecké názory na problematiku klimatických změn liší, autoři projektu vycházejí z toho, že mořská hladina se neustále zvedá.

*Zelený vor má být cosi na způsob Noemovy archy.

*Ostrov by měl být soběstačný, například uvnitř obrovské věže se má v 350hektarovém skleníku pěstovat zelenina.

*„Obyvatelé ostrova budou žít a růst v souladu s přírodou, jako skutečná součást ekosystému,“ nastiňují svou vizi autoři projektu.

Obří farma ve tvaru motýlího křídla

Z dílny současného francouzského architekta Vincenta Callebauta pochází i návrh mrakodrapu, který by současně fungoval jako farma. Stavba je navržena tak, aby spojila spotřebitele potravin s jejich producenty.

Vertikální farma se rozprostírá přes 132 poschodí a 600 metrů, přitom se do ní vejde 28 různých zemědělských oblastí pro produkci ovoce, zeleniny, obilnin, ale třeba i chov dobytka a drůbeže. Energii získává gigantická budova za pomoci solárních panelů a větrných turbín. Podle svého autora je taková budova zcela soběstačná.

Co nás čeká v roce 2020?

* Uskuteční se 32. letní olympijské hry. O místě jejich konání se rozhodne v roce 2013. Mezi kandidáty je například Řím nebo Madrid, ovšem otázkou je, zda na takovou akci budou mít dluhovou krizí postižené Itálie a Španělsko dost peněz.

Je dost možné, že se letní olympiáda poprvé uskuteční v arabském světě, třeba v Dubaji, která o kandidatuře uvažuje.

* Globální produkce ropy dosáhne svého vrcholu, od roku 2020 se bude objem těžby už jen snižovat.

* S tím souvisí i to, že většina automobilek plánuje v roce 2020 přejít na výrobu vozů s hybridním pohonem.

* Rusko hodlá zahájit těžbu helia na Měsíci. Zde však zřejmě zůstane jen u slov.

* Japonci pro změnu chystají v roce 2020 vyslat na Měsíc humanoidního robota.

* Misi k Měsíci chystá i Indie

* Americká sonda Venus Surface Explorer zahájí výzkum Venuše.

* Německo by mělo odstavit svou poslední jadernou elektrárnu.

* Sondám Voyager dojde energie a nadále se budou pohybovat již jen setrvačností.

* Nový Zéland by se měl stát kompletně nekuřáckým státem.

* Malajsie, Chile, Indie, Pákistán a Filipíny plánují odchod z kategorie rozvojových zemí do kategorie plně rozvinutých států.

Předchozí článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz