Domů     .Top
První kuchyně vznikla před 1,9 milióny let
Michal Andrle 24.8.2011

Pečené, vařené či smažené jídlo se dnes může zdát samozřejmostí, pro lidský rod však znamenalo získání  schopnosti tepelné úpravy potravin obrovský skok kupředu. Vědci z americké Harvardovy univerzity nedávno zveřejnili výsledky rozsáhlých výzkumů, podle nichž vznikly první kuchyně již před 1,9 milióny let.

Co je vlastně na objevu vaření či spíše pečení tak převratného? Abychom tento evoluční milník ve vývoji člověka řádně ocenili, uveďme nejprve několik čísel. Náš život je poměrně energeticky náročný. Abychom udrželi svůj organismus v chodu (nezapomínejme, že velkou část energetických nároků si odebírá náš velký mozek), museli bychom strávit celých 48 % veškerého volného času pouze příjmem potravy.

Zhruba takové číslo totiž platí pro lidoopy o velikosti srovnatelné s člověkem.  Ti však pochopitelně žvýkají potravu syrovou. Namísto toho věnují dnešní lidé jídlu v průměru pouze 4,7 % svého času. Zbytek času je tedy pochopitelně možné investovat do dalšího rozvoje.

není proto třeba dlouhého přemýšlení, abychom došli k závěru, že právě vaření bylo jedním z důležitých faktorů, který urychlil lidskou expanzi po celém světě.

Antropologové z Harvardovy univerzity Zarin Machandová a  Chris Organ si nedávno dali tu práci a provedli rozsáhlé srovnávání 14 různých druhů fosilních hominidů, současných lidoopů a současných lidí.

 Ze srovnání DNA, velikosti stoliček a celkové velikosti těla vyplynulo, že lidé museli začít s tepelnou úpravou jídla podstatně dříve, než se dříve myslelo. Druh Homo erectus si mohl dovolit trávit jídlem jen 6,1 % času, neandrtálci asi 7 %.

Vědci se důvodně domnívají, že znalost tepelné úpravy jídla musela být známá již relativně primitivním druhům, jako byl Homo habilis či Homo rudolfensis.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz