Domů     .Top
První maratonský závod určený robotům!
petrajansova 19.8.2011

Byla to docela legrační podívaná, když půlmetroví roboti vyrazili na maratonský závod. Jejich pohyby byly poněkud nemotorné, tu a tam zakopli a švihli sebou o zem. Ale dokázali to a svět robotiky se tak posunul o další kus dále.

Na startu neobvyklého závodu v japonské Ósace stálo 5 borců ze země vycházejícího slunce, podporovaných 5 týmy. Tyto týmy však netvořili trenéři či fyzioterapeuti, nýbrž technologové a vývojáři.

Více než dvoudenní závod

Každý robot měl svého vodiče, který jej udržoval v chodu. Vítězem se stal závodník stáje Vstone, jež celý závod pořádala. Maratonskou trať dlouhou 42,195 km dokázal pokořit za 54 hodin, 57 minut a 50 vteřin.

Lidští běžci by jej tedy hravě porazili (viz box), ale i takový výkon znamená ve světě kybernetiky a robotiky pozoruhodný pokrok.

Tak jako skuteční atleti, i robotický maratonec zažije na trati okamžiky těžkých krizí. Své by o tom mohl vyprávět reprezentant společnosti Robo Kyokai.

Věčně se válel po zemi a přehříval se mu motor. Přesto se nevzdával a vždy dokázal vstát. Zástupcům jeho společnosti se při pohledu na něj draly slzy do očí: „Když pozoruji, jak se náš robot snaží, jak bojuje, přestože neustále padá, přijde mi to dojemné.

Když vedle něj jdu s dálkovým ovládáním, strašně si přeji, aby vytrval,“ popisoval své emoce robotův vodič Murotani Kiyoši.

Bez větších šrámů

Nedá se říci, že by roboti, připomínající mechanické hračky, přímo běželi. Jejich pohyb spíše připomínal rychlejší chůzi.

Po skončení závodu se pak po japonském způsobu divákům uklonili. Technologové byli nadšeni zejména z toho, že přes mnohahodinovou zátěž nebylo na robotech patrné žádné větší poškození.

A už se plánují další závody! Zatímco tento se konal na okruhu uvnitř jedné z ósackých budov, další by už mohl vést ulicemi města.

Inženýři ovšem zůstávají střízliví. „Na závod mezi robotem a člověkem je ještě příliš brzy,“ upozorňuje Yamato Nobuo z vítězné společnosti Vstone a připomíná: „Roboti v průmyslu zvládnou pracovat 365 hodin v roce a nikdo se nad tím nepozastavuje.“.

Kde se vzal maratonský běh?

*Legenda o vzniku maratonského běhu vypráví, že po bitvě u Maratonu (490 př. n. l.), ve které Atéňané porazili Peršany, voják Feidipiddés donesl zprávu o vítězství do Atén, kde vyčerpáním zemřel.

*Jenže aténští historikové z té doby, zejména slavný Herodotos, se o žádném takovém výkonu nezmiňují.

*Každopádně, maratonský běh byl na programu již prvních novodobých olympijských her, které se v roce 1896 konaly v Athénách.

*Jeho délka kolísala, poprvé se současná vzdálenost 42,195 km běžela na olympiádě v Londýně v roce 1908.

*Vzhledem k rozdílným trasám a profilům maratonského běhu je určování nejlepšího času trochu zavádějící. Nejlepší světový výkon drží Etiopan Haile Gebrselassie, který trať zvládl za 2 hodiny, 3 minuty a 59 sekund, což odpovídá průměrné rychlosti 20,42 km/h.

*Jediným českým vítězem olympijského maratonu je atletická legenda Emil Zátopek. Ten triumfoval v roce 1952 v Helsinkách, když běžel svůj vůbec první maraton v životě.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz