Domů     .Top
Jak na požár? Co zkusit elektřinu?
Martin Janda 19.8.2011

Hasiči jsou rozhodně chlapíci, kteří zaslouží obdiv. Běžnou představou je, že když vyrážejí do boje s ohnivým živlem, musejí mít po ruce velké zásoby vody. To by se ovšem v budoucnu mohlo změnit. V zápase s červeným kohoutem by chráněncům svatého Floriána měl pomáhat elektrický proud.

Není to jen bohapustá teorie. Fakt, že elektrické pole má zásadní vliv na tvar ohnivých plamenů, je známa již delší dobu. Američtí vědci však nyní názorně předvedli, jak tento jev využít v praxi. A to ve chvílích, kdy je v sázce nejen majetek, ale hlavně zdraví a životy.

Není nad dálkové ovládání

Neobvyklý vynález pochází z technologických dílen Harvardovy univerzity v USA. Přístroj, který zde vznikl, je vlastně celkem jednoduchý.

Tvoří jej kovová tyčka propojená s elektrickým zesilovačem, jehož výkon dosahuje 600 wattů, tedy stejné hodnoty, jako mají zesilovače v některých hi-fi věžích. Dálkově řízený systém pošle elektrické pole tak, aby plameny obklíčilo a požár se nemohl šířit.

Harvardský badatel Ludovico Cademartini dokonce předvedl, že přístroj je schopen zlikvidovat plamen vysoký až půl metru. „Náš výzkum prokázal, že pomocí elektrického pole lze potlačit plameny velmi rychlým způsobem,“ nechal se slyšet Cademartini.

Základem pro fungování celého systému jsou obyčejné saze, vznikající při hoření. Ty se v plamenech elektricky nabijí. „Takto nabité částice reagují na elektrické pole. Poté lze ovlivňovat stabilitu plamenů,“ vysvětlil Cademartini s tím, že během hoření probíhají velmi složité interakce a výzkumníci se museli vyrovnat s celou řadou dalších jevů.

Když hoří v bytě…

V současnosti hasiči používají při své práci vodu, pěnu prášek či jinou látku. Podle Cademartiniho by se protipožární zařízení založená na elektrické bázi mohla instalovat do stropů výškových budov, letadel nebo lodí.

Nový vynález by našel využití zejména při požárech v uzavřených prostorách. Vždyť pro každého hasiče je likvidace požáru v nějaké výškové budově noční můrou. Pokud se nepodaří oheň uhasit rovnou, může být alespoň lokalizován tak, aby se nešířil dál.

Naopak tato technologie není podle jejích tvůrců vhodná pro hašení velkých lesních požárů.

Cademartini zmínil i další nezanedbatelnou výhodu elektrického hasicího přístroje, kterou je jeho šetrnost k životnímu prostředí. Navíc by tato technologie mohla najít uplatnění i v dalších oblastech, kde je využíváno řízené spalování, ať je to energetika nebo třeba automobilový průmysl.

Už staří Egypťané…

*Požáry doprovázejí lidstvo od jeho počátků a lidé se samozřejmě snažili proti nim bojovat. *První organizované hašení požárů se zřejmě datuje z dob starověkého Egypta, kde se používala ruční čerpadla.

*Ve starém Římě na likvidaci ohňů zbohatl jistý Marcus Licinius Crassus. Ten vytvořil vycvičenou hasičskou brigádu o síle 500 mužů. Když některému z Římanů přeskočil červený kohout na střechu, Crassus se svými muži vyrazil na místo.

Tam ale nezačal oheň likvidovat, ale s nešťastným majitelem hořícího domu vyjednával o ceně za uhašení. Postižený člověk zpravidla souhlasil s přemrštěnou cenou.

*Později se v Římě hasičské hlídky staly součástí státního aparátu.

*Evropa pak na ruční čerpadla zapomněla až do 16. století, kdy je znovu objevili Němci. *V roce 1672 nizozemský vynálezce Jan van der Heyden vynalezl požární hadici a v roce 1725 Angličan Richard Newsham představil požární stříkačku.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz