Domů     .Top
ASTRONAUT A. FEUSTEL NA NÁVŠTĚVĚ ČR
21.stoleti 2.8.2011

Na pozvání Akademie věd ČR, ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR, Americkým centrem Velvyslanectví USA v ČR a Českou kosmickou kanceláří přiletěl na návštěvu České republiky americký astronaut Andrew Feustel, jenž se letos v květnu zúčastnil mise STS-134 raketoplánu Endeavour k Mezinárodní kosmické stanici.

Andrew Feustel převzal v pondělí 1. srpna 2011 z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše nejvyšší ocenění Akademie věd ČR De scientia et humanitate optime meritis – čestnou medaili udělovanou významným tuzemským a zahraničním osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědy, vzdělanosti, kultury a prosazování humanitních idejí.

„Doufám, že toto ocenění bude dobrým stimulem pro další pokračování velmi úspěšné spolupráce mezi AV ČR a NASA, speciálně pak mezi Akademií věd a Andrew Feustelem,“ zdůraznil při předání čestné medaile s diplomem předseda AV ČR prof.

Jiří Drahoš. Slavnostní akt se uskutečnil v úvodu tiskového brífinku v sídle AV ČR, jehož se kromě amerického astronauta a jeho manželky Indiry se syny zúčastnili i ředitel Astronomického ústavu AV ČR Petr Heinzel, ředitel Amerického centra Velvyslanectví USA v ČR Miroslav Konvalina a ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář. .

Jiří Drahoš na brífinku mimo jiné připomněl potřebu pěstovat v mladých lidech zájem o vědu, technické a přírodovědné obory, a to již od útlého dětství. „Nestačí se jim věnovat až od doby, kdy jsou na střední či vysoké škole.

Proto jsme se dohodli s americkou ambasádou, že vyhlásíme program, který má podpořit zájem o studium inženýrských a technických věd. Představa je taková, že se programu zúčastní vybrané firmy a studenti končící základní školy.

Studenti by měli praktickou možnost s institucemi spolupracovat. A Andrew Feustel bude garantem programu,“ upřesnil Jiří Drahoš.

Rovněž Andrew Feustel ocenil pomoc a podporu Akademie věd ČR a předal jejímu předsedovi prof. Jiřímu Drahošovi pamětní panel s koláží tvořenou fotografiemi z posledního letu raketoplánu Endeavour, znakem této mise a českou vlajkou.

„Tato vlajka byla na palubě při naší misi STS-134, vrátila se v pořádku z kosmu a nyní vám ji předávám jako výraz díku za vaši podporu a skvělou spolupráci,“ pronesl Andrew Feustel.

Do vesmíru letěl Andrew Feustel už v roce 2009 jako účastník letu raketoplánu Atlantis STS-125 k poslední servisní misi u Hubbleova kosmického dalekohledu. V obou případech si na palubu s sebou vzal vybrané symboly z České republiky, v roce 2009 Nerudovy Písně kosmické a českou vlajku a v roce 2011 plyšovou postavičku Krtečka Zdeňka Milera.

V programu nynější návštěvy Andrew Feustela jsou veřejné besedy a autogramiády. Do České republiky s ním přicestovali také jeho synové a manželka Indira Feustelová, jejíž matka je Češka a otec Ind.

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

Další článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz