Samičky komárů sají krev, kterou potřebují jako zdroj proteinů v období kdy musí klást vajíčka. Kromě všech nepříjemných příznaků štípanců přenášejí přitom komáři i původce nebezpečných nemocí, malárie, žluté zimnice, horečky dengue nebo někdy i lymské boreliózy.
Existují různé strategie jak komárům jejich řádění překazit, třeba genetické manipulace, jejichž výsledkem jsou nelétavé samičky, apod. Skupina biochemiků z univerzity v Arizoně pod vedením profesora Rogera Miesfelda teď přišla s nápadem, jak otrávit komáry – krví jejich obětí.
Jako pokusný materiál posloužili komáři druhu Aedes aegypti, který původně pochází ze subtropických a tropických oblastí Afriky.
Když se komáří samička plně nasytí, je to pro ni stejná porce proteinů, tuků a cukrů, jako když by průměrný člověk snědl 11 kg mletého masa s půl kilogramem másla a dvěma lžícemi cukru. Vědci zablokovali buněčný proces, který je zodpovědný za uvolňování trávicích enzymů z transportních váčků do střev komára poté, co se krví nasaje.
Výsledek byl slibný. Komáři, u kterých bylo zablokované uvolňování trávicích enzymů, umírali v 90 % do dvou dnů po nasátí. Je třeba ještě dořešit způsob, jakým účinnou látku, která působí jako inhibitor aplikovat, zda spolu s již používanými insekticidy nebo složitější strategií – podáním člověku v rizikové oblasti.
Pak by musela být vyvinuta tak, aby byla samozřejmě pro člověka stoprocentně bezpečná.