V ledu uvězněná „mumie“ muže, nalezená 19.9.1991 v blízkosti rakousko-italské hranice, získala brzy po svém nalezení přezdívku, vzatou podle místa nálezu, Ötztalských Alp. Ötzi, jak se tělu pocházejícímu z doby okolo 3300 př.n.l.
začalo říkat, se nyní nachází v „péči“ speciálního interdisciplinárního antropologického pracoviště, Institutu pro mumie a zmrzlá těla při Evropské akademii v Bolzanu (EURAC). Nový průzkum zbytků těla prokázal, že Ötzi krátce před smrtí pojedl něco masa z kozorožce.
Dřívější průzkumy těla zamrzlého v ledovci prokázaly, že v nižších patrech trávicího traktu byly k nalezení zbytky jeleního masa, které Ötzi snědl asi 30 hodin před tím, než jej zasáhl šíp jeho nepřátel.
Obsah žaludku se však zkoumal o poznání hůře. Jeho pozice v těle byla totiž nezvyklá. Vědci jej dlouho nemohli nalézt proto, že se nacházel až v místech, kde je za běžných podmínek dolní část plic. 5000 let v ledovci však udělalo své a patřičně scvrklé orgány se v těle přemístily do dost neobvyklých pozic.
Když se konečně podařilo žaludek vypátrat, odhalila analýza DNA, že jeho posledním jídlem bylo maso z kozorožce horského (Capra ibex). Tento druh horské kozy byl v Ötziho době podstatně hojnější, než dnes a zjevně tvořil velmi podstatnou součást jídelníčku obyvatel Apl.