Domů     .Top
Datová centra čeká radikální řez!
Milan Koukal 22.6.2011

Moderní datová centra se stávají samostatným průmyslovým odvětvím. Spolu s tím však roste i jejich výrazný podíl na čerpání elektrické energie. Momentálně jsou ve světovém žebříčku už šestým největším »žroutem elektřiny«.

Přibývá nejen počet datových center (DC), ale vzhledem k mimořádnému množství dat, která je nutno do nich uložit, rovněž jejich rozměry a spotřeba. Proto je nutné, aby jejich provoz byl co nejekonomičtější.

Už dnes spotřeba elektrické energie představuje přes 50 % provozních nákladů DC!

Firmám zbytečně utíkají peníze

Např. jedno z obřích DC společnosti Google v USA vyžaduje pro provoz chladicí systémy zhruba stejně velké jako mohutná budova sama. Objem tepla, který se z vnitřních prostor musí odvádět, je tak vysoký, že když firma uvažovala o rozšíření centra, neobdržela povolení.

Důvod? Datové centrum umístěné poblíž řeky by vodu v ní příliš ohřívalo! To jsou problémy, které se dosud pojily jen k výstavbě jaderných elektráren a jejich chladicích věží.

Spolu s elektrickým napájením je nejdůležitějším parametrem DC klimatizace. Zvláště v horkém počasí běží naplno a firemní elektroměry se tak roztáčejí na maximum.

„Částka za energii vynaloženou ročně na chlazení a napájení datového centra už obvykle překračuje hodnotu pořízeného hardwaru,“ tvrdí Ivan Hábovčík, obchodní ředitel IT Business společnosti Schneider Electric CZ. Ta je předním světovým výrobcem produktů pro záložní napájení DC i výpočetní techniky v kancelářích i domácnostech.

Kvalitní chlazení není k zahození

Nyní se do praxe dostává nový systém ochlazování DC. „Jedná se o úsporný systém chlazení pomocí vzduchového ekonomizéru, který udržuje vnější vzduch mimo datová centra. Toto nové řešení napomáhá výrazně zvyšovat jejich efektivnost.

Spotřeba se přitom vůči klasickým sálovým jednotkám pohybuje až o 55 procent níže,“charakterizuje systém Ivan Hábovčík.

Chlazení navíc nezabírá žádný prostor uvnitř budovy. Ten se tedy dá využit pro další zařízení. Jeho modulárnost ve velikosti standardních kontejnerů umožňuje přidávání dalších modulů v průběhu hodin podle skutečné potřeby.

Jak systém funguje?

Ohřátý horký vzduch ze serverů se odvádí do vratného potrubního vedení. Když je zpětně ochlazen, vrátí se do datového centra difuzory studené uličky (??). Dovnitř je vháněn děrovanými dlaždicemi před serverovými stojany.

Vzduch se ochlazuje pomocí odpařující se vody z průduchů tepelného výměníku a zachovává nastavitelnou hodnotu pro přívod vzduchu z technologických zařízení.

EcoBreeze, jak se systém jmenuje, také zamezuje kontaktu vzduchu vně datového centra se vzduchem uvnitř zařízení, a to nezávisle na použitém způsobu chlazení (chlazením vzduchem či nepřímým odpařováním).

Čas nečeká

Podle výzkumné agentury Gartner musí až 70 % z tisíce největších světových firem v příštích několika málo letech svá DC zásadně modernizovat. Firmy se zkrátka musejí soustředit hlavně na energetickou účinnost provozu svých center a jejich chlazení.

Datová centra slouží i vám

*Tušíte, kam směřují vaše e-maily, odkud pocházejí videa na webu, informace z internetu či kde se nacházejí firemní informační systémy?

Téměř všechna tato data a aplikace se ukládají právě v datových centrech.

*Centra nabízejí služby či programy uložené na serverech »kdekoliv« na internetu tak, že uživatelé k nim mohou přistupovat a používat je »odkudkoliv« za využití odpovídající aplikace.

*Uživatelé neplatí za software, ale jen za jeho užití.

*Tento moderní trend se anglicky označuje »cloud« (česky „oblak, mrak“) či v širším významu »cloud computing«. Jde tedy o sdílení hardwarových i softwarových prostředků pomocí sítě.

*Do Cloud computingu se velmi aktivně začlenily mj. firmy Google, Microsoft, Dell či Amazon.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz