Domů     .Top
Lidskou ruku vytvaroval odštěpek pazourku
Iva Adlerová 21.6.2011

Skupina antropologů se rozhodla prozkoumat a ověřit Darwinovu hypotézu, že nejen člověk vytvářel své pracovní nástroje, ale že také pracovní nástroje utvářely lidskou fyziologii. Začali od začátku a zkoumali různé aspekty řezání pazourkovým i moderním nožem. Zjistili, že Darwin měl pravdu.

Když předkové dnešních lidí poprvé vzali do ruky kámen a použili jej jako nástroj, netušili, jaké to bude mít následky. Při oškrabování kůže pazourkem si určitě nepředstavovali, že se stejnou činností budou zaměstnávat za několik milionů let vědci a budou tomu říkat biometrika (viz rámeček).

První o tom, že nástroje ovlivnily vývoj lidské ruky, spekuloval již Charles Darwin (1809–1882). A nemýlil se!

Proč žádat šedesát lidí současně o ruku?

Využívání kamenných nástrojů otevřelo předkům člověka nové adaptivní možnosti. Je pravděpodobné, že se tvar ruky přizpůsoboval nástrojům, aby bylo možno je využívat s maximální možnou efektivitou?

Vědci se rozhodli otestovat experimentálně, jak může rozdílnost tvarů lidských rukou ovlivňovat efektivitu zacházení s různými jednoduchými řeznými nástroji. Přemluvili šedesát dobrovolníků a u každého změřili fyziologické parametry – úchopovou sílu, velikost a tvar ruky. Pak, i podle těchto údajů, vytvořili dvě vyrovnané skupiny.

Jedna z nich dostala přidělené pazourkové nože podobné těm, které známe z afrických nálezů olduvajské kultury, starých 2,6 milionu let, druhá skupina dostala malé ocelové nože (bez střenky).

U nástrojů byly také zaznamenány všechny základní charakteristiky, jako je délka, šířka, tloušťka nebo délka ostří. V případě pazourkových nástrojů, třiceti odštěpků kamene, kde každý kousek byl originálem, byl měřen každý z nich.

Pazourek versus ocelové ostří

Všichni účastníci dostali za úkol přeříznout jutové lano o průměru 10 mm. Řezný výkon znamenal, za jak dlouho a kolika tahy se podaří lano přeříznout.

Výsledky byly opravdu překvapující. U všech 60 účastníků výkon nejvíce ovlivnil skutečně tvar jejich ruky.

S mírným překvapením vědci konstatovali, že nebyly zjištěny rozdíly mezi těmi, kteří používali pazourek a ocelové ostří. Na výsledek neměl významný vliv ani tvar nástroje.

To neznamená, že tvar nástroje nemá žádný vliv, ale spíš to, že do jisté míry odlišnosti jen velmi malý, statisticky významný je naopak vliv biometrických parametrů.

Darwinova hypotéza je správná

Lidská ruka je svým uspořádáním kostí a svalstva až po zápěstí maximálně uzpůsobená pro přesné a jemné uchopování a manipulaci. Je také výrazně odlišná od rukou ostatních existujících lidoopů.

Co způsobilo, že se ruka člověka vydala vlastním směrem vývoje?  Obrazně řečeno to, že nešla sama. Pořád byla součástí lidského předka, který začal být koumavější a vynalézavější a začal používat kdeco jako nástroj až posléze – nespokojen s tím, co se dá najít v přírodě, si začal nástroje vyrábět.

Podle Darwina se tehdy lidská ruka začala vyvíjet směrem od pohybu k alternativním funkcím. Nyní Stephen Lycett a Alastair Key, vědci z univerzity v britském Kentu, prokázali, že to skutečně tak bylo a že se Darwin nemýlil.

Vznesli také zajímavou otázku: Co podobným způsobem ovlivňuje nás a jak?

Co vidí a co sleduje »velký bratr«?

*Biometrika (z řeckého bios, tedy život či živé, a metron, tedy měřit a měření) je obor využívající metody matematické statistiky při studiu proměnlivosti živých organismů. Zabývá se sledováním fyzických parametrů.

*Člověk je však originální i svým chováním. Tak se zrodila behaviometrika (hybrid z anglického behavior – chování, a už známého metron). Ta sleduje a statisticky vyhodnocuje vlastnosti. Například styl chůze, délku kroku, rytmus, nepatrný rozdíl v důrazu na levou nebo pravou stranu apod.

*Podobně typický může být třeba styl řízení automobilu, psaní na klávesnici apod.

*Zatímco v bezpečnostních systémech biometrika vyhodnotí shodu (třeba vaší duhovky) se zadaným vzorem, behaviometrika sleduje, jak se chováte. Podle toho určí, jestli jste ta správná a jediná oprávněná osoba, nebo spustí alarm.

*Vzhledem k možnostem sledování se jistě můžeme těšit i na zajímavé nové právní a etické problémy.

Předchozí článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz