Domů     .Top
Trus lam: klíč k úspěchu civilizace
Michal Andrle 24.5.2011

Jedením z nejdůležitějších přispěvatelů k  rozvoji civilizace v těžko přístupných svazích peruánských velehor byly důležití lidští spojenci – lamy. Tým francouzských paleoekologů přišel nedávno s poznatkem, že jejich podíl nespočíval pouze v tom, že jsou zdatnými nosiči nákladu. Významnou roli sehrál i jejich trus.

O tom, že přechod k zemědělskému způsobu života znamenal v lidských dějinách revoluci, která svým významem prakticky nemá obdoby, jistě není třeba nikoho příliš poučovat. Zdaleka ne všechna místa na světě se k takovému přechodu hodí.

Strmé svahy jihoamerických Andy nejsou z tohoto hlediska jistě ideálním adeptem na vznik civilizačního centra.

A přeci se na území dnešního Peru postupně formovala civilizace, která v letech 1200 – 1533 vyústila v mocnou říši Inků. Její základy byly však položeny nohem dříve.

Zemědělský způsob života otevírá před lidmi možnosti, o nichž si potulní sběrači a lovci mohou nechat jen zdát. Nahromaděné zásoby potravy dávají lidem dostatek času na to,  aby se věnovali dobývání surovin (např. rud), rozvoji řemesel, vojenství a nakonec i kultury.

Než se v Jižní a střední Americe rozmohlo pěstování základní plodiny, kukuřice, živili se zdejší obyvatelé především semeny méně náročné plodiny, merlíku chilského. Pro kukuřici nebylo na svazích And dostatek živin. Vše se však zlomilo s příchodem lam.

Lamy jsou zvířetem, které bylo v Andách doma odjakživa, s jejich domestikací však jejich počty obrovsky narostly. Tým francouzského paleoekologa Alexe Chepstow-Lustyho si při nedávném zkoumání bahna z mělkého jezera nedaleko města  Ollantaytambo ve výšce 3350 m.n.m.

všiml zajímavé věci. Ve vrstvě staré 2700 let se najednou objevily výrazné stopy po pylu kukuřice napovídající, že právě v této době se zde rozšířilo její masivní pěstování. Ve stejné vrstvě se však objevila ještě jedna důležitá stopa:

zbytky těl roztočů z řádu pancířníků, kteří žijí v půdě a živí se organickými zbytky, například trusem. Od tohoto zjištění nebylo již daleko k jednoduché úvaze. Nenadálý vzestup pěstování kukuřice souvisel s tím, že se díky činnosti trávicího traktu lam proměnil koloběh živin v půdě.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz