Domů     .Top
Vestavěná zařízení: klíč k sítím budoucnosti
Jan Weyer 20.5.2011

Stále více lidí si ve světě ovládaném moderními technologiemi přijde nepatřičně, dokonce cize. Jak tedy svět technologií zlidštit? Kapitáni současného technologického pokroku mají recept, který nese název „propojení“.

Něco takového by však nebylo možné bez drobných, ale veledůležitých zařízení – takzvaných vestavěných počítačů.

21. století nedávno navštívilo vývojové centrum počítačových technologií společnosti Intel v irském Shannonu. Zdejší laboratoře se zabývají především rozšiřováním možností tzv. vestavěných systémů či zařízení (angl.

embedded devices). Nejde o nic jiného, než o elektronická zařízení, do nichž je řídicí počítač zcela zabudován, a nemůže tak mít narozdíl od například osobního počítače již žádné jiné funkce.

I když už řadu z nich běžně používáme např. v mobilních telefonech při výběru peněz, potenciál těchto zařízení není stále ještě vyčerpán.

Interaktivita – budoucnost nakupování

Jednou z významných domén jejich uplatnění je například nakupování. A jak že má takové nakupování budoucnosti vypadat? Klíč k jeho další proměně se skrývá ve slovu interaktivita. Řadu z možností jistě ocení zvláště ženy.

Stačí, když se přímo v obchodě připojí k zařízení, díky němuž si bude moci vybrat nejen různé součásti oblečení, ale i zkombinovat je k sobě prostřednictvím proměn barev. Výsledný „outfit“ si mohou prohlédnout rovnou v obchodě a uložit si jej do „košíku“.

Podobnou změnou prošlo už například nakupování stavebnic LEGO. Krabici, která obsahuje specifickou sadu dílků, stačí přidržet před speciálním zařízením, na jehož obrazovce se ihned ukáže, co všechno je z nich možné složit. Radost bude tentokrát spíše na straně dětských zákazníků či jejich tatínků.

Napojení na chytrou síť

Další z oblastí, v níž je velmi výhodné využívat zařízení založená na vestavěných systémech, je inteligentní management energetické spotřeby pro domácnost, napojený na inteligentní síť (smart grid).

K hladkému fungování potřebuje taková chytrá síť zařízení, které dokáže komunikovat oběma směry. Na jedné straně sbírá informace o době využívání a spotřebě energie jednotlivých domácích zařízení (např. pračky, ledničky či televize), na straně druhé komunikuje s chytrou rozvodnou sítí.

Ta dokáže například využívat tzv. „peak hours“ neboli momenty, kdy je do sítě dodáváno větší množství energie z alternativních zdrojů, např. z elektrovoltaických elektráren. Díky takovému zařízení pak bude možné zapínat domácí spotřebiče v momentech, kdy je to pro domácnost nejvýhodnější, a ušetřit tak peníze za energii.

Digitální svět mimo domov

Anglickou zkratku DOOH bychom mohli do češtiny přeložit jako „digitální svět mimo domov“ (digital out of home). Ve světě počítačových vývojářů se pod tímto spojením slov myslí v podstatě jakýkoliv display, který se nachází ve veřejném prostoru.

Část zabírají nejrůznější informační panely, které jsou k vidění např. na letištích či nádražích, stále větší díl si však ukusují digitální reklamní panely. Pohodlná představa, že všechny zobrazovací panely budou řízeny jedním člověkem z centrální kanceláře, však naráží na řadu omezení.

Do cesty se staví především rozdrobenost lokálních sítí. Jak z toho ven? Firma Intel se spojila s japonským gigantem NEC a společně rozjíždějí síť s názvem VUKUNET, která by se v letošním roce měla rozšířit i v Evropě.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz