Domů     .Top
Vědci jsou na stopě umělého masa
Martin Janda 20.5.2011

Zatímco zemědělské půdy kvapem ubývá, hladových krků je po celém světě stále více. O tom, jak ceny potravin rostou, média informují skoro každý den. Jak vyřešit tento zásadní problém, aby žádný člověk netrpěl hlady?

Někteří vědci mají jasno: začněme vyrábět umělé maso!

Šestapadesátiletý biolog Vladimír Mironov působí na univerzitě v Jižní Karolíně v USA, ale jak jeho jméno napovídá, kořeny má v Rusku. Společně se svým kolegou Nicholasem Genovesem pracuje na zajímavé věci – ve své nevelké laboratoři se snaží vypěstovat umělé maso.

Mironov je přesvědčen, že jeho badatelská činnost pomůže řešit celosvětový problém s nedostatkem potravin.

Potrava pro astronauty?

Základ pro Mironovovu práci tvoří kmenové embryonální buňky, které mají na starosti tvorbu svalové hmoty. Na první pohled celá záležitost působí trochu hororově, buňky totiž pocházejí z krůt, ale zároveň jsou impregnovány sérem z hovězího masa.

Umělé maso zatím pod Mironovovýma rukama vzniká jen v malém měřítku, výsledek se počítá na jednotlivé buňky.

Vědec je však podle svých slov na dobré cestě. Umělé řízky jsou už prý na dohled. Mironov však zároveň podotýká: „Vše je otázkou času a peněz.“ O prospěšnosti svého výzkumu však nepochybuje: „Jsou místa, jako třeba New York nebo Singapur, kde prostě zemědělská půda schází.“ A jde ještě dál:

„Stačí si představit misi na jinou planetu. Umělé maso by bylo možným řešením pro mnohaměsíční cestu na Mars.“ Ostatně na výzkumu se zpočátku podílela i NASA. Ta se ale v poslední době vydala jiným směrem, jako zdroj tolik potřebných proteinů se snaží využívat geneticky upravené rostliny.

Bude to stejné?

Otázkou je, jak by takový výrobek přijali zákazníci. Již teď se různé modifikace provádějí i u jiných druhů potravin a nakupujícím v supermarketech to nikterak nevadí. To ovšem může být způsobeno pouze malou informovaností o těchto změnách.

Mironov však tvrdí, že výživnou hodnotou i chutí bude umělé maso srovnatelné s tím klasickým.

Za skleníkový efekt mohou krávy

Podle současných odhadů Organizace spojených národů by se měla produkce masa do roku 2050 zdvojnásobit. Takový stav by ovšem při současné produkci zlikvidoval jakékoliv pokusy o omezení skleníkových plynů.

Zemědělské velkochovy produkující metan totiž podle zprávy OSN pomáhají ke zvýšení objemu skleníkových plynů v atmosféře téměř z jedné pětiny.

Vepřová panenka z laboratoře

Vladimír Mironov není jediným vědcem, který se pokouší v laboratoři o výrobu umělého masa. Před nedávnem se podobným úspěchem pochlubili i vědci z Nizozemska, kde má tento výzkum i státní podporu. Výsledkem nizozemských badatelů byl shluk buněk, který měl připomínat vepřovou panenku.

Umělé perly s chutí ovoce

Hongkongský hotel Mandarin Oriental se na první pohled od jiných luxusních hotelů nijak neodlišuje. A přece je něčím specifický. Ono překvapení se skrývá v hotelové restauraci, která začala svým hostům nabízet první vskutku zcela umělé jídlo na světě.

Jeho tvůrci jej pojmenovali Note a Note a svým vzhledem připomíná rosolovité perly. Údajně má chutnat podobně jako jablka. A jaké je jeho složení?  Kyselina askorbová, glukóza, kyselina citronová a sladidlo maltitol.

Ovšem dle dostupných zpráv nový pokrm příliš populární není. Inu, klasika je klasika….

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz