Domů     .Top
Proč slunečnice na Van Goghových obrazech vadnou?
Iva Adlerová 20.5.2011

Věda a umění někdy vypadají jako neslučitelné obory, ale opak je pravdou. To potvrdil i nejnovější objev italských, nizozemských, belgických a francouzských vědců. Ti zjistili, proč se mění odstín původně zářivé sluneční žluti na van Goghových obrazech v hnědou a zkoumají, jak je možné proces zastavit.

„Jako každé Italce mi záleží na zachování uměleckých děl. Jsem ráda, že věda může nyní přispět k řešení záhady, ze které bolí hlava tolik muzeí,“ říká Letizia Monicová z Univerzity v Perugii, která se na projektu podílela.

Kunsthistorici a chemici přizvali ke spolupráci nejnovější technologie z ESRF (The European Synchrotron Radiation Facility), evropského synchrotronového centra (viz rámeček) ve francouzském Grenoblu.

Proč žlutá způsobuje bolení hlavy?

Obrazy nizozemského malíře Vincenta van Gogha (1853-1890) patří k dílům, kterými se malířství posunulo od popisnosti k vyjádření emocí (expresi). Jsou pro ně charakteristické jasně zářivé barvy, které se začaly vyrábět právě v 19. století.

Jedna z nich, chromová žluť (typická pro van Goghovy obrazy z doby, kdy žil ve Francii), se vyráběla od roku 1820 a je příčinou citované bolesti hlavy mnoha světových galerií.

V podezření bylo nejprve sluneční světlo a jeho část, UV záření. Už staří mistři věděli, že barvy založené na sloučeninách chromu tmavnou na slunci. Ovšem ne všechny, ne na všech obrazech a ne stejnou rychlostí.

Co odhalil rentgen na Nábřeží Seiny

Vědci opatrně stopovali příčiny degradace chromových žlutí (chemicky pigmentů se základem chromanu olovnatého). Přesně zaměřený rentgenový paprsek synchrotronu zkoumal neuvěřitelně tenké rozhraní vrstvy barevného pigmentu a krycího laku obrazu.

Sluneční záření sice pronikne jen několik málo mikrometrů (miliontina metru, pro srovnání lidský vlas má tloušťku cca 50 – 90 mikrometrů) do barvy, ale i to stačí, aby spustilo dosud neprozkoumanou chemickou reakci, která se projeví zhnědnutím žluté barvy.

Jako pokusní králíci posloužily dva slavné obrazy Vincenta van Gogha – Pohled na Arles s kosatci (1888) a Nábřeží Seiny (1887) z majetku van Goghova musea v Amsterdamu. Také obrazy dalších autorů z konce 19. století a několik dochovaných starých tub se zbytky žluti.

Aby rozluštili chemickou záhadu 200 let starou, vymysleli si vědci dva kroky.

Chemici chtějí opět rozzářit obrazy

V tom prvním svítili UV zářením 500 hodin na barvy z tub. Jeden vzorek přitom změnil vskutku fatálně barvu. Ze žluté na čokoládovou. Pak stejným způsobem zkoumali mikrovzorky odebrané z pigmentů poškozených částí obrazů.

Ukázalo se, že se mění oxidační číslo (součet kladných a záporných nábojů v atomu) chrómu. Šestimocný chróm se působením UV záření mění na trojmocný, a právě to je příčinou změny barvy jeho sloučenin. To už je malířům známo dávno, ovšem mikroanalýza rentgenovým paprskem tenčím než lidský vlas navíc ukázala, že tento proces probíhá ve větší míře v přítomnosti chemických sloučenin s obsahem barya a síry.

A to už je přímá stopa k tomu, proč k tomuto jevu dochází na obrazech, kde jsou odstíny žluté vytvořené mícháním žlutých a bílých pigmentů, jako například právě u Van Gogha.

„Samozřejmě chceme pochopit, zda je nějaká naděje na návrat pigmentů do původního stavu v obrazech, kde ke změnám už došlo,“ shrnuje Koen Janssens z univerzity v Antverpách.

Částice to umí pěkně roztočit

*V urychlovači částic je dodávaná kinetická (pohybová) energie nabitým částicím (iontům, elektronům nebo pozitronům) s využitím rozdílu potenciálů elektrického pole.

*Urychlovač může být lineární, nebo (pokud není k dispozici tak dlouhý pozemek) oválný. Je však třeba zakřivit dráhu částic do kruhu. K tomu se využívá magnetické pole, například v cyklotronu.

*Synchrotron je konkrétní typ kruhového urychlovače částic, ve kterém je elektrické a magnetické pole synchronizované se svištícími urychlovanými částicemi.

*Jedním z nejvýkonnějších je LHC (Large Hadron Collider, Velký hadronový urychlovač) ležící mezi Francií a Švýcarskem.

*Synchrotrony jsou využívané v přírodních i společenských vědách i průmyslu (např. zkoumání teorie hmoty, vesmíru, mikroelektronice, nanotechnologiích či spektroskopii).

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz