Domů     .Top
Pomůže železo objasnit tajemství vzniku Měsíce?
Iva Adlerová 20.5.2011

V samém středu Měsíce se ukrývají informace o tajemství jeho původu. Nedávno se je pokusil získat tým výzkumníků NASA. Seismická data, získaná v rámci projektu Apollo byla s využitím nejmodernějších metod znovu analyzována a potvrdila to, co mnozí vědci předpovídali: Měsíc má jádro s vysokým obsahem železa.

Jak vznikl Měsíc? Způsob narození nejbližšího souputníka naší planety nedával dlouho spát mnoha badatelům. Ve vzduchu vířilo mnoho teorií, které se postupně usadily, až na povrchu zůstala ta nejpravděpodobnější.

Měsíc vznikl z materiálu »vyšplíchnutého« na oběžnou dráhu po srážce předchůdce Země s Theiou, tělesem velikosti asi současného Marsu.

Ve snaze získat další informace k potvrzení dané teorie napadlo vědce sáhnout do archivu a data, s nimiž se z misí programu Apollo v 60. a 70. letech minulého století vrátili američtí astronauti, prohnat počítačem s nejnovějšími analytickými programy.

Slepá skvrna měsíční seizmologie

„Samotné jádro Měsíce, jeho střed a zejména to, zda má či nemá jádro, byl slepou skvrnou seizmologů,“ říká profesor Ed Garnero z College of Liberal Arts and Sciences. „Seizmická data ze starých misí Apollo byla příliš hrubá, abychom mohli získat s jistotou představu o Měsíci.

Mohli jsme usuzovat na pravděpodobnou přítomnost měsíčního jádra, ale podrobnosti o jeho velikosti a složení nebyly dostupné.“.

Citlivé seizmografy roztroušené po celé Zemi nám v současnosti umožňují studovat strukturu, vrstvy, jádro a vnitřní dynamiku planety Země ze seizmických vln, které jsou důsledkem zemětřesení.

Stejně je možné studovat i Měsíc. Z měření »zemětřesení na Měsíci« je možné získat informace o jeho vnitřní struktuře a složení. Energie odražených seizmických vln může být identifikovaná a prozradí intimní podrobnosti o složení a skupenství jednotlivých hlubinných vrstev, se kterými se cestou setkává.

Dobře analyzovaná ozvěna

Když Garnero a jeho kolegové zaslechli o výzkumu zaměřeném na jádro Měsíce v NASA Marshall Space Flight Center, navrhli, že efektivní metodou by mohlo být zpracování dat projektu Apollo v různých skupinách.

Vhodné seismické záznamy se tedy určitým způsobem načítají a studují paralelně. Více nahrávek zpracovaných společně umožňuje vyhodnotit i velmi slabé signály.

„Takový způsob zpracování může zesílit slabé, obtížně detekovatelné signály skládáním seizmogramů dohromady. Pokud energie seizmických vln směřuje dolů a odráží se od některých hlubokých rozhraní, jakým je i rozhraní mezi jádrem a pláštěm Měsíce, pak by »echo« signál mělo být přítomno ve všech záznamech, ukryté pod úrovní okolního šumu.

Když jsme načetli signály dohromady tak, že se výchylka odrazu jádra stává viditelnou, umožňuje nám to mapovat Měsíc až do jeho středu,“ vysvětluje Peiying Linová, spoluautorka studie.

Nové důkazy ve staré kauze

Tým tak zjistil, že v největších hloubkách vykazuje struktura Měsíce značnou podobnosti se Zemí. První výsledky naznačují, že měsíční jádro je bohaté na železo. Má tvar koule téměř 150 kilometrů v poloměru, a asi 88,5 km silný vnější tekutý obal.

Kromě toho obsahuje malé procento lehkých prvků, jako je síra, podobné lehkým prvkům v jádru Země – síře, kyslíku a dalším.

Poprvé a (zatím) naposledy na Měsíci

*Všechno začalo 25. 5. 1961, kdy prezident Kennedy vyhlásil jako cíl amerického Programu pilotovaných kosmických letů Apollo v režii NASA přistání lidí na Měsíci a jejich návrat na Zemi.

*Podařilo se to až po osmi letech, během kterých probíhala »válka o Měsíc« mezi USA a SSSR. V červenci roku 1969 udělal Neil Armstrong slavný »malý krůček pro člověka, velký skok pro lidstvo«.

*V rámci programu Apollo při poslední, 17. misi v roce 1972 se na Měsíc dostal i první a zatím jediný odborník, geolog Harrison Schmitt (*1935).

*Vinou několika neštěstí zaviněných i hrubými konstrukčními chybami a také proto, že od doby programu Apollo na Měsíci nikdo nepřistál, vzniklo mnoho konspiračních teorií.

*Záběry z Měsíce natočil podle nich režisér Stanley Kubrick, paralelně s filmem 20001: Vesmírná oddysea.

*Celá akce pak měla například maskovat zkoušky létajících talířů, na kterých pro Američany pracovali bývalí nacističtí konstruktéři.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz