Domů     .Top
Jak ztišit letadlo? Dát mu vlastnosti ryb!
Pavel Šmejkal 6.4.2011

Lidé bydlící nedaleko letišť o tom vědí své. Byť existují nejrůznější hygienické předpisy, řev motorů startujících či přistávajících letadel je neúprosný. Na obzoru je ovšem pohon, který by některé létající stroje mohl výrazně zklidnit.

Inspirace? Sama příroda..

S neobvyklými létajícími stroji experimentují vědci ze švýcarské federální laboratoře EMPA. Princip pohybu těchto letadel je velmi jednoduchý – ve vzduchu se chovají tak, jako ryby ve vodě. A nejen to, dokonce i design těchto letounů připomíná vodní živočichy, konkrétně pstruha duhového.

Takže se brzy můžeme dočkat setkání s touto krásnou rybou nad našimi hlavami. A člověk v té chvíli ani nemusí být pod vlivem alkoholu.

Vzdušná ryba

Prototyp takového letadla už spatřil světlo světa. Nese příhodný název Airfish, neboli vzdušná ryba. Jeho doutníkové průhledné tělo asociuje cosi mezi rybou a medúzou. Stroj je naplněn héliem a dosahuje délky 8 metrů.

Pohyb letounu je nadmíru elegantní, důstojně kýve pomocí svalů vyrobených z akrylátových polymerů ocasní ploutví a přitom se celý beze spěchu vlní.

Airfish zatím není žádný rychlík. Vzdálenost jednoho metru zvládne za dvě vteřiny. Ale už sám fakt, že se tento prazvláštní letoun pohybuje podle zadání, naznačuje, že se vědci vydali správnou cestou.

Všestranný plavec

Proč byl jako vzor vybrán právě pstruh duhový? „Chtěli jsme napodobit rybu, která je skutečně všestranným plavcem a nikoliv takovou, která má vysokou akceleraci či skvělé manévrovací schopnosti, ale další vlastnosti ji scházejí,“ přibližuje zákulisí švýcarského výzkumu jedna z technoložek Christa Jordiová.

Vzdušná ryba má samozřejmě i svůj „mozek“ v podobě počítače, který řídí veškeré pohyby. Ovládá každý sval tak, aby pohyb letounu byl co nejpřirozenější.

Pro dopravní letadla je tento druh pohonu v současnosti asi nepoužitelný, takže okolí letišť se zatím příliš nezklidní. Ovšem létající ryby zatím mohou své uplatnění najít někde jinde. Jistě by je využily například televizní společnosti, které letecké pohledy nabízejí rády.

Airfish se může objevit i v arsenálu policejních či armádních složek. „Náš stroj se dá použít i při megakoncertech na velkých stadionech nebo v národních parcích při sledování zvířat. Ještě před tím však musíme zlepšit práci jeho umělých svalů, aby se stal přece jen o něco rychlejší,“ uzavírá Christa Jordiová.

Inspirativní pstruh

Pstruh duhový je mezi našimi rybáři rybou známou, přesto uplynulo jen něco málo přes sto let, kdy začal objevovat i české vody. Pochází totiž z amerického kontinentu, kde se vyskytuje v tisících řek a jezer. U nás se rozšířil poté, co byl v roce 1888 dovezen ze sousedního Německa.

Existuje i jeho mořská forma, ta však není tak rozšířená. Američtí rybáři označují mořskou formu slovem „steelhead“ a považují ji za mimořádně bojovnou a atraktivní rybu, která je často chytána stylem „chyť a pusť“.

V dospělosti měří pstruh duhový až 80 centimetrů a jeho váha může dosáhnout až osmi kilogramů. Tato půvabná ryba je často využívána v úpravnách pitné vody. Je totiž velmi citlivá na jakoukoliv její kontaminaci.

Martin Janda

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz