Domů     .Top
SMS dnes odcházejí i z hrudníku
Milan Koukal 23.2.2011

Umíte si představit, že budete žít v tak velkém městě, jako je Kladno? Ve všech domech však budou jen nebožtíci! Téměř 70 000 obyvatel u nás ročně umírá na choroby srdce a cév (kardiovaskulární onemocnění).

Takových umrlců by však bylo mnohonásobně víc, kdyby jejich ohrožené životy nezachraňovaly kardiostimulátory a defibrilátory.

„Představte si, že se každý den dočtete v novinách o tragédii letadla s téměř 200 pasažéry na palubě. Neuvěřitelné! Rozhodně byste nesedli do letadla ani za nic. A přitom jen v naší zemi umírá na onemocnění srdce a cév denně právě přes 190 osob!

Dnes, zítra, pozítří, “ řekl 21. STOLETÍ prof. MUDr. Richard Češka, CSc., vedoucí Centra preventivní kardiologie III. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je to téměř dvojnásobek počtu obětí obávaných nádorových onemocnění.

Světový primát

Chod srdce srovná defibrilátor, s jehož pomocí se dá poškozené srdce nastartovat, nebo kardiostimulátor, který má nemocný voperován v hrudníku. Předním světovým výrobcem přístrojů pro léčbu srdečních onemocnění je německá společnost BIOTRONIK, která.

jako první na světě již před jedenácti roky zavedla systém dálkového bezdrátového monitorování pacientů se srdečním onemocněním. Home Monitoring (domácí monitoring), jak se systém jmenuje, byl průlomem v možnostech časného varování pacientů a lékařů před eventuálním útokem nenasytné smrti.

Nepotřebují žádný drát

Systém umožňuje každodenní komunikaci s kardiostimulátorem. Při sebemenším náznaku komplikace vyšle kardiostimulátor prostřednictvím zabudované antény upozornění do bezdrátového zařízení a systém neprodleně doručí ošetřujícímu lékaři informace ve formě tzv. konsolidované zprávy CardioReport.

Lékař může kdykoli a kdekoli průběžně a bezdrátově sledovat z libovolného počítače s připojením na internet vše, co se s pacientem děje, a to bez ohledu, zda se pacient nachází doma, nebo třeba tráví dovolenou ve stovky kilometrů vzdáleném zahraničí.

Na základě obdržených informací lékař svého pacienta v reálném čase kontaktuje a v případě potřeby pošle ihned do nejbližší nemocnice.

Tak se zrodil i nový lékařský obor – telekardiologie neboli poskytování lékařské péče v oboru kardiologie s využitím moderních telekomunikačních technologií.

Měsíc k dobru

Od doby, kdy na základě výsledků klinických zkoušek získal systém povolení FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA) a CE (evropská známka kvality) pro dálkové monitorování pacientů s implantovanými kardiostimulátory a defibrilátory, lékaři po celém světě implantovali již stovky tisíc defibrilátorů a kardiostimulátorů se zařízením Home Monitoring.

Klinické zkoušky rovněž dokázaly, že ve srovnání se zařízeními bez monitorování na dálku je systém domácího sledování schopen přibližně o měsíc zkrátit dobu mezi nástupem projevů srdečního onemocnění do vyhodnocení stavu pacienta.

Počet kontrol klesá o 43 %

Studie TRUST v roce 2008 naznačila, že Home Monitoring může bezpečně a efektivně nahradit i sledování pacienta v nemocnici. Umožňuje časnou detekci (zjištění) a upozornění při symptomatických (se symptomy, tedy projevy, nemoci) i nesymptomatických arytmiích, což umožňuje časnější zásah lékaře.

Výsledky ukázaly, že nasazením systému se počet kontrol pacientů v ordinaci snižuje o 43 %, aniž by to mělo jakýkoli negativní dopad na bezpečnost pacientů.

U nás nezaostáváme

V České republice byl systém sledování srdce na dálku uveden již v roce 2004. Dnes u nás odborníci pomocí systému Home Monitoring sledují přes 1350 pacientů na dvaceti kardiologických pracovištích.

Více se dozvíte:

M.Vokurka, J. Hugo: Velký lékařský slovník, JESSENIUS – MAXDORF, 2005

www.biotronik.com

Kardiostimulátor se představuje

Jsem přístroj používaný ke kardiostimulaci. Tak se odborně označuje stimulace (povzbuzení, dráždění) srdce uměle přiváděnými elektrickými podněty. V mém případě jde o druh elektroimpulzoterapie. Sloužím k léčbě některých srdečních arytmií (poruch srdečního rytmu).

Zavádějí mě dočasně nebo trvale do srdce (cestou velkých cév). Při trvalé kardiostimulaci se zdroj energie (např. lithiový článek) spolu s řídicí částí operačně uloží pod kůži na přední straně hrudníku.

Někdy mě označují za umělého pacemakera, což anglicky znamená udavatele rytmu, tempa, »kroku«. Ve zdravém srdci tuto funkci má na starosti tzv. sinoatriální uzel, který určuje, jakou frekvencí srdce tepe.

Ocenění není nejdůležitější

*Společnost BIOTRONIK získala díky systému Home Monitoring vedoucí postavení v technologii dálkového sledování pacientů s onemocněním srdce i různá uznání.

*Například v červnu 2010 na globálním kardiologickém kongresu v Nice její zástupci převzali prestižní »Cardiostim Innovation Award«.

*Koncem loňského roku byl systém Home Monitoring nominován na prestižní Cenu Německa (Deutscher Zukunft Preis) v oblasti inovací.

Srdce máme pouze jedno

Tušili jste, že vaše srdce (cor) bilo dávno předtím, než jste se vůbec narodili? Necelý měsíc po početí se v bezpečí těla matky rozbuší srdíčko embrya. Ve svém nepřetržitém snažení nepřestane až do okamžiku smrti.

Každodenně ho čeká cca 100 000 úderů. Za 70 let provede více než 2,5 miliardy stahů.

Průměrná velikost srdce u dospělého člověka připomíná velikost jeho zatnuté pěsti. Liší se však podle charakteru povolání vlastníka – např. srdce úředníka, jenž se příliš nepohybuje, váží asi 300 g, u těžce pracujícího člověka či výkonného sportovce je to až dvakrát tolik.

Pumpa, která čerpá život

Srdce v klidu se každou minutu přibližně 70krát stáhne, přičemž přečerpá pět litrů krve. V případě potřeby dokáže tento objem zvýšit až pětinásobně. Odborníci přirovnávají srdce ke čtyřpokojovému bytu. Vrchní dvě sběrné místnosti (síně) shromažďují »použitou« krev ze žil, ale i čerstvou – okysličenou – z plic.

Spodní dvě místnosti (komory) jsou tzv. čerpací – ženou krev ze srdce nejdříve do plic k okysličení a pak do tepen pro celý oběh.

A je to pěkná fuška, vždyť jen celková délka pružných cév v těle dospělého člověka se táhne neuvěřitelných 100 000 kilometrů. V klidovém stavu normální srdce přečerpá za den tedy 7200 litrů, což už by naplnilo autocisternu. Při maximální fyzické námaze je srdeční výkon až čtyřnásobný!

Bazén krve

Srdce prožene »cévním potrubím« za 70 let života tolik krve, že by zaplnila kanál široký jeden metr, hluboký dva metry a dlouhý skoro 100 km, tedy vzdušnou vzdálenost z Prahy do Pardubic! A co víc – celkový výkon lidského srdce za uvedenou dobu by dokázal vytáhnout těžkou lokomotivu až na nejvyšší evropskou horu Mont Blanc (4810 m).

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz