Domů     .Top
Detoxikační šatičky z uhlíku
Iva Adlerová 23.2.2011

Vědci z University of Abertay ve skotském Dundee se nevěnovali jen výzkumu důsledků toxinů v životním prostředí na člověka ale také způsobu, jak je odstranit. Objevili velmi zajímavou tkaninu, která dokáže odstranit a zničit i neuvěřitelně toxické materiály, a to i když jsou přítomné jen v minimálních množstvích.

V počátcích výzkumu měli prsty vojáci, vojenské výzkumné laboratoře v anglickém Porton Down blízko Salisbury. Ti zjistili, že aktivní uhlíková tkanina je schopná vytvářet extrémně reaktivní chemické látky – hydroxylové radikály.

Jsou tak nestabilní, že reagují téměř okamžitě s každou znečišťující látkou i v minimálních koncentracích miliontin jednotek.

Silná dvojka – uhlík a ozon

Kromě toho, že je tento materiál neobyčejně účinný, je také levný. Může mít využití v menším rozsahu v nemocnicích, k odfiltrování odpadu, chemického i infekčního, nebo v průmyslovém měřítku k odstranění kontaminací látkami nebezpečnými pro lidské zdraví i zdraví dalších živočichů.

Profesor David Bremner, který stojí v čele ústavu aplikované environmentální vědy na University of Abertay, řekl: „Už bylo mnoho výzkumů zaměřeno na to, jak může být využito aktivní uhlí ve formě prášku nebo granulek, ale to, co jsme zjistili, je, že jako tkanina má řadu skutečných a nenapodobitelných výhod.“ Vědci z Abertay také zjistili, že použití aktivní uhlíkové tkaniny ve spojení s ozonem (tříatomová molekula kyslíku, O3) odstraňuje i další potenciálně nebezpečné organické látky.

To by opravdu mohl být velký pokrok v bezpečnosti odpadového hospodářství, a proto nyní pracují na vývoji dalších praktických aplikací pro tuto fascinující látku.

Nebezpečná přitažlivost molekul

Započetí výzkumu umožnila spolupráce s Carbon Filter Technology, společností, která vyrábí různé verze materiálů, které mohou být použity pro čisté prostory různého stupně ve zdravotnictví, filtraci vzduchu a vody a obvazové materiály nové generace.

Ředitel společnosti Ian Johnson vysvětlil, na jakém principu tkanina působí: „Tkanina má nespočet malých pórů, které váží organické molekuly na povrchu přes slabé Van der Waalsovy síly (přitažlivé nebo odpudivé síly mezi molekulami).

Znečišťující látky pak reagují s oxidantem (ozon) na povrchu uhlíkové tkaniny, převádí je na menší molekuly, nebo dokonce oxid uhličitý a vodou. Uhlíková tkanina opravdu působí jako katalyzátor, který podporuje rozklad znečišťujících látek.“.

Čistší a příjemnější

Původní vývoj aktivní uhlíkové tkaniny ve vojenských laboratořích v Porton Down měl původně za cíl vytvořit materiál, který by chránil vojáky v případě chemického útoku.

Dnes nachází své použití jako vnitřní vrstva vojenských obleků na ochranu proti chemickému, biologickému a radiačnímu nebezpečí. »V civilu« může tkanina pomoci řešit problémy odstranění např. infekčních agens, biologických toxinů (jedů) nebo antibiotik z odpadních vod, nepříjemných pachů ze stomických sáčků nebo jako fungovat jako vysoce absorbující ochrana citlivých zařízení.

Borghiové by mohli jen tiše závidět

Možná se tento španělský šlechtický rod ani nedopouštěl vražd a intrik víc než kterýkoliv jiný, jeho špatná pověst se váže k vynalézavému používání jedů. Dnes ale prožíváme větší rozmach a nebezpečnými a jedovatými látkami jsme se obklopili na každém kroku.

Prach v ovzduší zkracuje život obyvatel ČR o více než deset měsíců života (8,6 je evropský průměr), Z emisních plynů si dopřáváme oxid siřičitý, polyaromatické uhlovodíky (např. benzo(a)pyren, karcinogenní benzo(a)antracen), ve velkých městech houstne vzduch obecně dopravními emisemi.

Nejhůř jsou na tom tradičně severní Morava, Praha a Brno. Abychom si otravu důkladně pojistili, otravujeme si kromě vzduchu i vodu – průsaky pesticidů a hnojiv ze zemědělské půdy, dusičnanů, fosforečnanů a těžkých kovů.

Nejsme v tom ale sami – věděli jste, že se do oceánů ročně dostane 2,6 tisíce tun arzeniku, 81 tun rtuti nebo 3,7 tuny olova?

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz