Domů     Technika
Je budoucnost letectví v laseru?
21.stoleti 21.1.2011

Takový laser je docela šikovná věc. Lze jím vrtat, používá se v medicíně nebo v technologiích optických záznamových médií. Nyní proniká i do letectví. Technologům z americké společnosti LaserMotive se podařilo pomocí laseru udržet ve vzduchu malý ultralehký vrtulník po dobu více než dvanácti hodin.
Takový laser je docela šikovná věc. Lze jím vrtat, používá se v medicíně nebo v technologiích optických záznamových médií. Nyní proniká i do letectví. Technologům z americké společnosti LaserMotive se podařilo pomocí laseru udržet ve vzduchu malý ultralehký vrtulník po dobu více než dvanácti hodin.

Dálkově ovládaný vrtulník se čtyřmi rotory tak překonal svůj vlastní světový rekord. V létě loňského roku se helikoptéra vznášela za doprovodu laserového pohonu po dobu šesti hodin. V listopadu byl již tento zajímavý výkon překonán, a to hned dvojnásobně.

250 tisíc laserových ukazovátek
Ultralehká helikoptéra má na svém spodku zabudované fotovoltaické panely, které umějí absorbovat laserové paprsky a tím vrtulník pohánějí. Elektřiny přitom vznikal dostatek, aby dokázala dobíjet baterie, kdyby náhodou lasery měly poruchu. Jen pro představu, výkon laserů byl obrovský, na to, aby se vrtulník udržel ve vzduchu, by bylo potřeba 250 tisíc laserových ukazovátek. Průměr svazku laserových paprsků činí sedm centimetrů.
Stroj, který by se dlouhou dobu dokázal udržet ve vzduchu, by našel mnohá využití. Může fungovat jako pozorovatelna, jistě by jej přivítaly i armádní složky. „Tato demonstrace představuje naši první veřejnou ukázku volně létajícího bezpilotního stroje poháněného laserem a reprezentuje tak důležitý krok v budoucím vývoji letectva,“ nešetří optimismem prezident společnosti LaserMotive Tom Nugent.

Využití v armádě i ve vesmíru
Podobné pokusy s laserem prováděla NASA už na počátku tohoto století. Nebyly však úspěšné – na nestabilní stroj, který se vznášel nad povrchem, se nepodařilo laserový svazek trvale zaměřit. Experimenty společnosti LaserMotive dopadly podstatně lépe, a tak zájem o tuto technologii projevila i americká armáda.
Tom Nugent nastínil, jak by mohl být laser využit v budoucnosti. Podle něj by umělí vojáci, pohánění laserem, asi nebyli nasazováni do boje, ale na tomto principu postavené základny by mohly fungovat jako prostředky komunikace. Velký potenciál pak Nugent vidí ve využití laserových technologií v kosmu. Tam by totiž laserovému svazku nebránily v jeho cestě žádné částice, takže vše by zde fungovalo téměř ideálně.

Laserem ke hvězdám
Kosmický výtah je snem nejen sci-fi spisovatelů, ale i mnoha vědců. Proč by se mezi orbitou a Zemí nedalo napnout lano? Družice, ze které by bylo lano spuštěno, by stála na jednom místě nad rovníkem, byla by tedy geostacionární, podobně jako většina komunikačních satelitů. Tak by se na oběžnou dráhu dali přepravovat lidé i náklad. NASA již v tomto ohledu první krůčky podniká. Tato organizace pořádá zvláštní soutěž s názvem Space Elevator Games. Jak název napovídá, jedná se o klání nápadů pro stavbu kosmického výtahu. A právě společnost LaserMotive zde zaznamenala významný úspěch. Její robot poháněný laserem zde po laně spuštěném z vrtulníku vyšplhal až do výšky jednoho kilometru. Společnost LaserMotive si ze soutěže odnesla 900 000 dolarů a NASA má otevřenou další cestu ke stavbě kosmického výtahu.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz