Domů     Příroda
Rybáři narážejí na meze, moří již není dost
21.stoleti 14.12.2010

Masivní výlov světových moří v honbě za rybím masem a patřičným ziskem narazil na své meze. Tuto pravdu, o níž se mezi zodpovědnými lidmi hovoří již dlouhou dobu, se nedávno kanadským vědcům podařilo převést do přesné řeči čísel. Masivní výlov světových moří v honbě za rybím masem a patřičným ziskem narazil na své meze. Tuto pravdu, o níž se mezi zodpovědnými lidmi hovoří již dlouhou dobu,  se nedávno kanadským vědcům podařilo převést do přesné řeči čísel.

Rybaření skýtalo tradiční zdroj obživy všem národům, které sídlily na mořských březích prakticky od nepaměti. S rozvojem moderních technologií  však romantická představa bárek, brázdících příbřežní vody, musela ustoupit mohutným rybářským lodím, které brázdí světové oceány jako obrněné tanky. Drtivá většina všech světových úlovků je již od poloviny 20. století v rukou obřích nadnárodních společností, jejichž jediným cílem je zvýšit své vlastní zisky a to i za cenu budoucích ztrát. Vědci z několika světových univerzit pod vedením Wilfa Schwarze z University of British Columbia ve Vancouveru. Vědci analyzovali stav světových oceánů prostřednictvím přesných čísel o výlovech ryb v rozmezí let 1950-2005, která zadávali do svých matematických modelů. Zajímalo je nejen to, jaký podíl na snížení živočišné biomasy mají masivní výlovy, ale také to, jak na lov reagují jednotlivé oblasti světových oceánů a také jednotlivé druhy ryb. 

Průmyslový rybolov se podle jejich studie začal již od 50. let minulého století rozšiřovat z oblasti severního Atlantiku a západního Pacifiku jižním směrem rychlostí asi jeden šířkový stupeň za rok. Nejvyšší zatížení mají světové oceány podle všeho již za sebou – toho bylo dosaženo již na přelomu 80. a 90. let. V polovině 90. let bylo již pravidelně loveno na celé 1/3 plochy světových oceánů a 2/3 plochy oceánských šelfů. Posledními zbytky se tedy staly širé oceánské pustiny a špatně přístupné vody v okolí Arktidy a Antarktidy. A jak jsou na tom světové oceány dnes? Jedinou možností, jak světovou produkci alespoň udržet, že neustálé vyhledávání nových lovišť, což situaci jen zhoršuje. „Jestli se situace nezmění, můžeme v blízké budoucnosti čelit nejen nedostatku ryb na našich stolech, ale také zhroucení řady oceánských ekosystémů,“ podtrhuje už tak chmurnou vizi další z autorů studie Daniel Pauly.

 

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz