Domů     Medicína
Moderní soudní lékařství pomáhá archeologům
21.stoleti 19.11.2010

Soudní lékařství má stále větší význam. Pomáhají k tomu zejména moderní přístroje a nové technologie. Techniky vyvinuté hlavně k odhalování současných vážných zločinů nově umožňují archeologům i historikům prozkoumat záhady ostatků významných osobností, žijících v dávnověku.

Soudní lékařství má stále větší význam. Pomáhají k tomu zejména moderní přístroje a nové technologie. Techniky vyvinuté hlavně k odhalování současných vážných zločinů nově umožňují archeologům i historikům prozkoumat záhady ostatků významných osobností, žijících v dávnověku.

Známe mumifikaci a balzamování, kde se osvědčili staří Egypťané. Věřili, že smrtí člověka život nekončí, naopak znovu začíná. Pro posmrtný život museli tělo zemřelého důkladně připravit.

Ovšem vedle tohoto umělého procesu mnohdy zapracovala mocná příroda. Extrémní sucho či naopak mráz a led, případně vodou nasáklé vrstvy husté rašeliny, kde chyběl kyslík, dokázaly uchovat měkké tkáně dávno zemřelých lidí v překvapivě zachovalém stavu.

»Muž z ledovce«: Všechno bylo jinak!
Časopis Science Now zveřejnil letošního 28. srpna obsáhlou informaci o úspěchu italských expertů. Hrdinou se stal Ötzi, jenž zemřel před 5000 lety. Jeho tělo náhodně objevili dva manželé v roce 1991 v ledovci Ötzalských Alp. Předpokládalo se, že po zásahu šípem umíral zraněný a osamělý ve sněhové bouři. Zesláblý se ploužil horskou krajinou a cestou za sebou trousil majetek, který byl nalezen nedaleko mumie: měděnou sekeru, dýku, toulec, nedokončený luk a batoh. Předpokládalo se, že příčinou smrti se stalo spojení zranění a kruté zimy.

Šlo o významnou osobu
Italští výzkumníci, kteří s využitím metod moderní kriminalistiky zkoumali polohu těla a různých kusů Ötziho majetku, všechny dosavadní hypotézy zcela vyvrátili. Podle nich tělo i předměty byly při ceremoniálním pohřbu položeny na velký kámen, který čněl asi pět metrů od místa nálezu mumie.
Ostatní předměty i tělo zřejmě v průběhu času sklouzly z kamene dolů. Tuto domněnku potvrzují lidské vlasy a zvířecí chlupy, nalezené na kameni. Kámen je nad místem nálezu mumie. To tedy odporuje teorii, že zemřel tam, kde ho v ledovcové rakvi nalezli.
Podle nových důkazů se zdá, že Ötziho soukmenovci objevili tělo, pohřbili ho na kameni a během ceremoniálu kolem něj rozmístili jeho majetek. Slavný „muž z ledovce“ tak možná zemřel sám, ale na poslední cestu jej vyprovodili jeho soukmenovci. Zřejmě se jednalo o někoho významného.

Mnoha případů se týká genetika
Odborníci i po stovkách let dokážou identifikovat rány utržené třeba v boji, analyzovat vlasy i nehty, určit krevní skupinu, podle obsahu žaludku zjistit, co nebožtík naposledy jedl. Také naše soudy při určování otcovství už hojně využívají testů kyseliny deoxyribonukleové – DNA. DNA je biologická, vláknitá makromolekula, uložená u člověka v chromozómech v jádře většiny buněk. Je nositelkou genetické informace všech organismů
S pomocí DNA se ovšem dá určit i totožnost oběti, její příbuznost s určitou osobou.

Promluvila DNA z mrtvého srdce
Francouzské dějiny znají případy, že několik podvodníků tvrdilo, že jsou Ludvíkem XVII., jehož rodiči byli Ludvík XVI. a Marie Antoinetta, popravení za francouzské revoluce. Často se tvrdilo, že čtrnáctiletý chlapec, jenž roku 1795 zemřel ve věznici Temple, nebyl jejich syn, a tedy ani následník trůnu. Tento mýtus o „ztraceném dauphinovi“ vyřešili soudní lékaři. Naštěstí se uchovalo chlapcovo srdce, vyjmuté po pitvě. Nyní z něj odborníci izolovali mitochondriální DNA. Porovnali ji se vzorkem jedné ze žijících příbuzných z matčiny strany – bývalou rumunskou královnou Annou. Srovnání přesvědčivě prokázalo, že onen hoch byl skutečně pravým Ludvíkem XVII. .
Beethovena otrávil léčivý pramen?
Významný německý hudební skladatel Ludwig van Beethoven (1770–1827) se nedožil ani šedesátky. Existuje mnoho domněnek o jeho chorobách. Odborníci uvažují o syfilidě, cirhóze jater nebo chronickém zánětu tračníku. Analýza vlasů nedávno odhalila vysokou koncentraci olova, což mohlo způsobovat záchvaty vzteku, snad i hluchotu. Kdo by ho však chtěl otrávit? Vědci se nyní domnívají, že nikdo! Moderní metody soudního lékařství odhalily, že olovo pocházelo z lázeňského pramene, který hudebník hojně dlouhodobě popíjel.

Související články
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz