Domů     Medicína
Chlamydie většinou nezabijí, ale pěkně potrápí
21.stoleti 19.11.2010

Bojíte se chlamydií? Mnozí si je tradičně spojují pouze se vznikem pohlavních chorob. Přinášejí nepříjemné utrpení pro ženy, ale ještě dvakrát tolik pro muže. Šíří se prý jen pohlavním stykem!

Bojíte se chlamydií? Mnozí si je tradičně spojují pouze se vznikem pohlavních chorob. Přinášejí nepříjemné utrpení pro ženy, ale ještě dvakrát tolik pro muže. Šíří se prý jen pohlavním stykem!

Chlamydie však občas zaútočí už na embryo, malé dítě či pubertální mládež. Jindy může zaskočit mj. i asexuálního mnicha či sexuprostou jeptišku a způsobit jim respirační obtíže, poškození kloubů, očí, mozku, srdce a jiné postižení, ba i smrt. Nákaza chlamydiovými mikroorganismy je v současnosti po rakovině a AIDS třetím
nejzávažnějším problém světového zdravotnictví!

Časovaná bomba tiká v mnohém z nás
Podle nejnovějších zjištění má v sobě 80 % obyvatel bez rozdílu věku nějaký druh záludné chlamydie. Patří mezi nejrozšířenější mikroorganismy v přírodě a představují jedno z velkých tajemství mikrosvěta. Prestižní odborný časopis British Medical Journal je nedávno přirovnal k časované bombě v lidském organismu. Tiká – a my nevíme, kdy může dojít k explozi! Naštěstí většina lidí se toho za celý život nedočká.
Chlamydie (Chlamydiae) jsou nepohyblivé bakterie, které parazitují uvnitř eukaryotických (s vytvořeným jádrem) buněk. Nedokážou produkovat vlastní energii. V něčem připomínají nesamostatné viry, v jiných aspektech soběstačné bakterie. Jak se to projevuje? Stejně jako viry se mohou rozmnožovat jen po vniknutí do buněk jiných živých organismů. Pokud se chovají jako bakterie, lze proti nim nasadit léky.
Chlamydie někdy žijí v hostitelích, aniž by jim způsobily obtíže, a tak se předpokládá, že hostitelé jsou v podstatě přirozenými rezervoáry.

Záludný vetřelec číhá na svoji šanci
„O chlamydii můžeme hovořit jako o vetřelci. Dokáže totiž vniknout do buňky, usídlit se v ní, případně se namnožit tak, až buňka praskne. Mikroorganismy, kterých je několik druhů, pak vylučují do těla hostitele endotoxin, což je lipopolysacharid útočící na nervovou tkáň. To má za následek pestrou škálu trvalých, bolestivých, i jinak nepříjemných zdravotních potíží,“ dozvědělo se 21. STOLETÍ od MUDr. Bohumila Ždichynce, CSc., jenž je v tomto oboru naším nejlepším odborníkem.
Chlamydie mají kulovitý tvar a v závislosti na stadiu vývojového cyklu dosahují velikosti pouhých 0,2–1,5 μm. Přesto mohou způsobit trýznivé peklo lidem i zvířatům. Spektrum jejich nákazy chorobami, které se obecně nazývají chlamydiózy, je pestřejší než barvy duhy. To může po trpkých zkušenostech potvrdit více než pětina světové populace!

Léčení není jednoduché
Úspěšnost či neúspěšnost léčby chlamydiových nákaz antimikrobiálnímí látkami, především antibiotiky, má dost úzkou provázanost se zvláštností struktury a metabolismu chlamydií.
Vše komplikuje skutečnost, že chlamydie, podobně jako některé jiné bakterie, mohou získat rezistenci (odolnost) vůči antibiotikům a sulfonamidům. Navíc nedávno vědci zjistili, že ochranu těmto vetřelcům mohou paradoxně poskytovat buňky, ve kterých parazitují.
Letošní květnové číslo amerického časopisu Arthritis and Rheumatism informuje, že odborníkům na univerzitě v jižní Floridě se podařilo vytvořit kombinaci různých antibiotik, která působí proti artritidě (zánětům kloubů), způsobené chlamydiemi. Užívá se i chemoterapie.

Nakažený ohrožuje okolí
Vyšetření na chlamydie je finančně nákladné a zdlouhavé. Z těchto důvodů se často odkládá až do doby, kdy standardní léčba nezabírá. Experti varují, že přeléčení akutního období běžnými antibiotiky může jen potlačit prvotní příznaky a nemoc přechází v mnohem komplikovanější chronické onemocnění. Nakažený je přitom hrozbou pro okolí.
Situaci dál komplikuje fakt, že na živočichy zákeřně útočí hned několik druhů chlamydií; navíc každý z nich má poddruhy (kmeny). Víme, že pro náš organismus jsou patogenní naštěstí „pouze“ tři druhy. Stručně je představíme.

Chlamydia trachomatis je pachatelem největší pohlavní infekce
Britský magazín Sexual Health letos v létě uvedl, že bakterie Chlamydia trachomatis způsobuje pohlavní infekci, která ročně postihne 90 milionů lidí na světě, což znamená každého 77. člověka. Zasahuje nejčastěji mladé chlapce a děvčata ve věku od 15 do 30 let. Jedná se o mnohem více případů než u kapavky a syfilisu, o AIDS ani nemluvě.
Charakteristika: Ch. trachomatis napadá pohlavní a močové cesty. Způsobuje zánět močové trubice, nadvarlat, prostaty, děložního hrdla nebo i některých kloubů. Výjimkou není ani citlivý konečník při análním sexu.
Chlamydióza vede až k neplodnosti obou pohlaví. U žen jsou důvodem srůsty, zatímco u mužů mikroorganismy vnikají do spermií, kterým spotřebovávají energii. U těhotných žen může chlamydióza způsobit potrat či poškození plodu.
Přenos: Přenáší se hlavně nechráněným pohlavním stykem, může se však šířit i dotykem nebo přes kontaminované předměty (např. spodní prádlo). Nezbytnou podmínkou šíření je vlhké prostředí.

21. STOLETÍ upozorňuje: 
Nejnovější poznatky ukazují, že přenos infekce (bez sexu!) je možný i na plovárně, dokonce v parnu sauny.

Příznaky: Zákeřnost chlamydií je i v tom, že se zpočátku většinou nijak výrazněji neprojevují. Časopis British Medical Journal nyní uvedl, že asi 50 % mužů a 80 % žen po nákaze nepociťuje příznaky.
Varováním jindy může být malý defekt (puchýř, uzlinka), na vnějších částech genitálií svědění, bolesti při pohlavním styku, výtok (často zapáchající), bolesti v podbřišku a podrážděný močovod. Při náhodném kontaktu s okem může Ch. trachomatis vyvolat zánět oční spojivky.
Léčba: Nemoc lze určit po týdnu od nakažení – stěrem z děložního čípku či močové trubice, krve nebo DNA. Vyšetření je nutné u obou partnerů. Léčí se antibiotiky. Pomáhá i podpůrná léčba, tzv. systémová enzymoterapie, která má protizánětlivé účinky a zlepšuje účinnost
antibiotik.
Prevence: Především se vyhýbat příležitostným sexuálním partnerům a nechráněnému sexu (riziko nákazy při něm je až 60 % . Důležitá je také intimní hygieny (mj. používáme jen vlastní ručník a prádlo).

21. STOLETÍ doporučuje:
Při sebemenším podezření na infekci se vyplatí vyhledat lékaře (ženy gynekologa, muži urologa nebo venerologa).

Chlamydie pneumonie způsobuje nejrozšířenější chlamydiovou nákazu

Každého, kdo si chlamydie spojuje výlučně s pohlavními problémy, z krutého omylu usvědčuje chlamydie pneumonie. První kmeny těchto mikroorganismů se podařilo izolovat finských vědcům až v roce 1985.
Charakteristika: Nejvíc si oblíbila pneumonie (záněty, zápaly) plic. Nechybí ani infekce horních cest dýchacích – bronchitidy, katary, záněty, až po astma. Nově se zjistilo, že má na svědomí endokarditity (záněty nitroblány srdeční a chlopní) či myokarditidy (záněty srdečního svalu).]

21. STOLETÍ aktualizuje:
Vědci nyní spekulují i o možném podílu této bakterie na rozvoji arterosklerózy, vzniku nebezpečných krevních sraženin a na spuštění nebo zhoršení roztroušené sklerózy či Alzheimerovy choroby.

Přenos: kapénkami – kýcháním, kašláním apod.
Příznaky: škrábání v krku, kýchání, úporný a dráždivý kašel, zimnice, pocení, bolesti hlavy, slabost a zvýšená únava, tlak či bolest v oblasti průdušek a plic. Výstrahou se může stát chronická únava, opakující se záněty nosních dutin nebo průdušek, nevysvětlitelné bolesti svalů, kloubů, případně i břicha. Někdy nechybí ani angíny, silné menstruační krvácení, kožní problémy.
Většina lidí se s touto infekcí setká několikrát za život. Proto také téměř všichni mají protilátky.
Léčba: Jako primární léčba poslouží důsledně užívání vhodných antibiotik. Doporučuje se léčení na infekčním oddělení.
Pokud léčení není včasné, radikální nebo správné, symptomy se často zhoršují až po kruté bolesti a celkovou vyčerpanost organismu. Takto deptaný jedinec neodolá šíření infekce, která postupně ničí všechny vnitřní orgány, svaly a jiné části těla.
Prevence: Především zvýšená hygiena doporučovaná při šíření kapénkové infekce – hojné kvalitní mytí rukou, vyhýbání se většímu množství osob apod.

Chlamydii psittaci na člověka přenášejí ptáci
Charakteristika: Chlamydie psittaci má mnoho kmenů (poddruhů), které primárně infikují široký okruh ptačích a savčích hostitelů. Psitakóza-ornitóza je akutní horečnaté onemocnění, které při zanedbání končí i smrtí.
Přenos: Na člověka se přenáší nejčastěji prostřednictvím kontaminovaného trusu či peří, k nákaze dojde vdechnutím spor.
Příznaky: Podle nových poznatků má dosud málo prozkoumaná nemoc dvě zcela rozdílné formy. U choroby charakteru pneumonie: horečka, pocení, silné bolesti hrdla a svalů, světloplachost, nechutenství, malátnost, někdy nucení na zvracení, ba i přímo zvracení. V těžkých případech nechybí ani suchý kašel, někdy vykašlávání krve.
Nepneumotická forma: Ze širokého spektra klinických příznaků se klade důraz na až toxický stav s vysokou horečkou, třesavkou, trýznivými bolestmi hlavy, růžovými skvrnami na kůži s možným postižením různých orgánů. Choroba může mít průběh jako u encefalitidy, jindy jako u endokarditidy, myokarditidy, žloutenky apod.
Léčba: Na rozdíl od výše uvedených dvou podob chlamydiózy zde nezabírají sulfonamidy. Doporučuje se zejména tetracyklin.
Prevence: Za jediný účinný způsob snížení výskytu psitakózy u lidí specialisté doporučují omezení dovozu papoušků a jiných exotických ptáků nebo jejich profylaktickou léčbu podáváním antibiotik do jejich stravy.

21. STOLETÍ upozorňuje:
Reálné nebezpečí nákazy ornitózou mohou představovat i holubi (zejména ve městech).

21. STOLETÍ aktualizuje:
Tato forma chlamydiózy je zatím málo probádána. Zdá se, že působí nepříznivě na nervový systém a zhoršuje bolestivé stavy.

Vědci se spojují
„Chlamydie opravdu stojí za výskytem dalších závažných onemocnění. Odborníci zkoumají jejich vliv na vznik astmatu, rakoviny, roztroušené sklerózy, kloubního postižení a podobně,“ upřesnil Mudr. Bohumil Ždychinec, CSc. Sem patří i Alzheimer, Parkinson, cukrovka, nemoci cévního, plicního, očního, nervového systému…
Nejhorší je, že při každém vzplanutí choroby infikují bakterie další buňky těla, ve kterém se usadily jako nezvaní podnájemníci. Mnoho postižených fyzicky trpí či umírá, mnozí nepříjemné problémy řeší sebevraždou.
Čím více se o chlamydiích ví, tím větší pozornost jim moderní věda věnuje. Svoje síly nyní spojují genetici, molekulární biologové, biochemici, imunologové a další odborníci, aby objevovali stále nové možnosti boje proti velkému mikroskopickému nepříteli.
Více se dozvíte:
B. Ždichynec: Chlamydie: Skrytá hrozba v těle, Český klub, 2009
J. Kazár, V. Lokša, P. Osuský: Chlamýdiové nákazy u l´udí, VEDA – Slovenská akadémia ved, 2002
www.sciencedaily.com
www.chlamydie.info.cz

Nemohli jim přijít na jméno
Až do období kolem roku 1960 převládal v názvosloví mikrobů, které se dnes nazývají chlamydie, v jejich zařazování do jiných skupin mikroorganismů, ale i v jejich vnitřním členění značný zmatek. Pro jejich schopnost množit se jen uvnitř živých buněk mnozí badatelé od období kolem roku 1930 tyto mikroby zařazovali mezi viry, dokonce je nazývali »velké viry«. Jiní experti zase upozorňovali na podobnost s rickettsiemi (malé aerobní bakterie) a navrhovali tudíž pojmenování neorickettsie či pararickettsie. Jiná skupina preferovala pojmenování podle názvů chorob, které uvedené mikroorganismy způsobují.
Zvrat nastal až poté, kdy se nahromadil dostatek poznatků o jejich základních biologických vlastnostech. Z toho vyplynul závěr, že tyto mikroorganismy nemají s viry (kromě vnitrobuněčného parazitismu) nic společného a že se jedná o skupinu unikátních bakterií. Vždyť všechny tyto různě pojmenované mikroorganismy mají podobnou morfologii, vývojový cyklus a skupinové antigeny. Označení chlamydie v roce 1970 definitivně posvětili účastníci Sympózia o trachomu a příbuzných chorobách způsobovaných chlamydiemi.

Malá seznamka s velkým nebezpečím
Nabízíme přehled reprezentantů čeledi Chlamydiae – včetně ukázek, jaká zdravotní postižení vyvolávají

rod Chlamydia
Chlamydia trachomatis – u lidí vyvolává mj. trachom (těžká infekční choroba podobná zánětu spojivek), postihuje pohlavní a močové orgány
Chlamydia suis – konjunktivitidy (záněty spojivek), enteritidy (zánět střeva) a pneumonie (zánět plic) u prasat
Chlamydia muridarum – pneumonie myší

rod Chlamydophila
Chlamydophila abortus – aborty (potraty) u ovcí, koz a skotu
Chlamydophila (chlamydia) pneumoniae – u lidí vyvolává různá onemocnění horních cest dýchacích
Chlamydophila (chlamydia) psittaci – způsobuje onemocnění ptáků i savců
Chlamydophila caviae – konjunktivitida morčat
Chlamydophila felis – konjunktivitidy, rhinitidy (záněty nosní sliznice) a respirační (dýchací) problémy u koček
Chlamydophila pecorum – vyskytuje se u zvířat.

Nemocní nejsou hypochondři
Doprovodným jevem chlamydióz bývá chronická únava, bolest kloubů, stav podobný chřipce či zvláštní kašel. Takové symptomy má zejména nově objevená plicní forma. Postižení při ní nemívají vážnější zdravotní projevy a běžná vyšetření jsou negativní. Mnoho nezasvěcených lékařů takové pacienty považuje za simulanty, popřípadě za hypochondry, kteří si vsugerovali, že jsou nemocní, Někdy je dokonce posílají na psychiatrii.
Ovšem i pečlivější lékaři se vzhledem k zaměnitelnosti symptomů chlamydiových infekcí s příznaky běžnějších nemocí často v diagnostice mýlí, což vede ke zhoršení zdravotního stavu postiženého.
Nyní vědci pracují na novém testu pro muže, který vychází z principu těhotenského testu. Možnou nákazu chlamydiemi odhalí do hodiny!

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz