Domů     Architektura
12 nejpodivuhodnějších továren na světě
21.stoleti 19.11.2010

Bývaly doby, kdy měla průmyslová architektura v našich krajích své kouzlo. Fabriky v Ostravě nebo – bohužel mizející – v Praze jsou toho důkazem. Dnes se setkáváme s nevzhlednými montovnami (??), připomínající přerostlé krabice, které krajinu jen hyzdí. Ovšemže i současná průmyslová architektura může vypadat zajímavě, o tom se lze přesvědčit na následujících stránkách.
Bývaly doby, kdy měla průmyslová architektura v našich krajích své kouzlo. Fabriky v Ostravě nebo – bohužel mizející – v Praze jsou toho důkazem. Dnes se setkáváme s nevzhlednými montovnami (??), připomínající přerostlé krabice, které krajinu jen hyzdí. Ovšemže i současná průmyslová architektura může vypadat zajímavě, o tom se lze přesvědčit na následujících stránkách.

1. Bang & Olufsen
Místo: Struer, Dánsko
Rok vzniku: 1998
Čím je zajímavá: vypadá jako postavená z ledu

„Máme odvahu neustále zkoumat běžné věci a hledat v nich neobyčejné dlouhotrvající zážitky,“ zní motto dánské společnosti Bang & Olufsen, která vyrábí stylovou spotřebitelskou elektroniku. Zdá se, že podnikové heslo se promítlo i do výstavby jednoho ze sídel společnosti v dánském Strueru. Budovu navrhl architekt Jan Søndergaard a zamýšlel ji jako odraz výrobků firmy.
Budova v sobě kloubí kontrasty mezi lehkostí i těžkou váhou, první, co na ní pozorovatele zaujme, je její průsvitnost a transparentnost. Drtivě převládajícím materiálem je sklo, doplněné o nosné betonové prvky. V budově se také nachází největší elektroakustické měřicí zařízení na světě.

2. Volkswagen Transparent Factory
Místo: Drážďany, Německo
Rok vzniku: 2002
Čím je zajímavá: téměř celá ze skla

Kdo se chce podívat na provoz továrny, aniž by do ní vešel, může si zajet do Saska. V tamější metropoli Drážďanech stojí továrna, která je celá průsvitná. Její stěny jsou totiž postaveny kompletně ze skla.
Fabrika, která stojí na místě bývalého kongresového centra, nevyrábí pouze auta, ale stala se i vyhledávanou turistickou atrakcí. Každý den si ji přijde prohlédnout kolem dvou set návštěvníků. Ty může kromě skla zaujmout třeba podlaha ze dřeva kanadského javoru. Zapomeňte na komíny, na hluk či znečištění. Okolí stavby připomíná spíše park, však zde také bylo vysazeno 350 stromů. Není bez zajímavosti, že prostředí továrny si německá televize ZDF vybírá pro své diskusní pořady.

3. Photopia Limited
Místo: Gyeounggi-do, Korejská rep.
Rok vzniku: 2003
Čím je zajímavá: architektonické řešení

30 minut jízdy od korejského hlavního města Soulu se nachází městečko s pro Evropana těžko vyslovitelným názvem Gyeounggi-do. Po architektonické stránce není na něm až tak moc zajímavého. Tedy kromě jedné výjimky a touto výjimkou je budova, přezdívaná Fialová velryba.
Purpurová velryba je vlastně sklad a dílna společnosti Photopia, jejíž kořeny zasahují až do 18. století. Stavba je kompletně kovová a architekti zde popustili uzdu své fantazii. Budova je zvlněná, takže skutečně připomíná velrybu a je natřena fialovou barvou. Architektonickým cílem zde bylo dát městu živější barvu a věnovat mu trochu více dynamičnosti. Za velmi krátkou dobu se tato továrna stala jedním z místních symbolů.

4. Veolia Material Recovery Facility
Místo: Oslo, Norsko
Rok vzniku: 2005
Čím je zajímavá: zelená střecha

Norská metropole je plná zajímavých budov, Oslo, je rozhodně »šumné město«. Budova společnosti Veolia však na první pohled zas tak moc zvláštně nepůsobí. Ba naopak, spíše připomíná běžné a nudné sklady, které se v okolí českých měst bohužel objevují ve stále hojnější míře. Ovšem zdání klame.
Skrytým trumfem této stavby, kde se zpracovává rostlinný odpad, je její zelená střecha. Ta je největší střechou svého druhu ve Skandinávii, vešla by se na ní dvě fotbalová hřiště. Trávník zde zamezuje kolísání teploty uvnitř budovy, omezuje zatékání a také zabraňuje vypouštění tisíců tun emisí oxidu uhličitého. U společnosti Veolia takový přístup zas tolik nepřekvapuje, vždyť se specializuje na poskytování environmentálních služeb.

5. Farmacias Ahumada Distribution Center
Místo: Santiago de Chile, Chile
Rok vzniku: 2006
Čím je zajímavá: energetické řešení
Tato budova, patřící místní farmaceutické společnosti, je zajímavá především po energetické stránce. Je navržena tak, aby využívala především přírodní světlo, pro spotřebu své energie využívá sluneční, větrnou a geotermální energii.
Architekti zde využili moderní bioklimatické technologie (BIOCLIM). Ty udržují tepelné a vlhkostní podmínky v interiéru, které při úsporném energetickém a ekologickém provozu zajišťují pohodu daného prostředí.

6. Fiberline Factory
Místo: Middelfart, Dánsko
Rok vzniku: 2007
Čím je zajímavá: zasazení do krajiny
A ještě jednou dánský architekt Jan Søndergaard. Jeho návrh továrny Fiberline ukazuje, že i průmyslová architektura může v krajině působit nerušivým způsobem. Krajina v Dánsku je spíše rovná, nejvyšší body tohoto severoevropského království dosahují pouhých 171 metrů nad mořem. Proč si tedy nevyrobit kopec umělý?
Skutečně, továrna Fiberline, ve které vznikají kompozitní materiály, působí jako přirozené návrší v dánské rovině. Okolí stavby nehyzdí žádná parkoviště, prostory pro parking jsou uvnitř komplexu. Východní průčelí budovy je potaženo průsvitným skleněným vláknem, což má posílit identitu firmy. Tato zajímavá budova získala i řadu architektonických ocenění.

7. Paykar Bonyan Panel Factory
Místo: Parand, Írán
Rok vzniku: 2007
Čím je zajímavá: geometrické uspořádání
Netradiční objekty průmyslové architektury vznikají i v muslimském světě. Nedaleko íránské metropole Teheránu stojí továrna Paykar Bonyan, která vyrábí stavební panely. Na této stavbě je asi nejzajímavější její jednoduchá geometrie. Ač působí rozčleněně, je celá budova značně homogenní, což usnadňuje i provoz továrny.
Ocelová konstrukce je podobně jako sendvič obložena hliníkovými prefabrikáty. Architekti továrnu navrhli tak, že nepotřebuje žádnou klimatizaci. Je vystavena v severojižním směru a v jejím plášti je několik důmyslných otvorů, které umožňují přirozené větrání.

8. Everest Industries
Místo: Bhagwanpur, Indie
Rok vzniku: 2008
Čím je zajímavá: řešení střešního systému

Indické klima je pro našince zničující. Horké slunce nebo měsíc trvající přívalové deště, to není nic, na co by byl Středoevropan zvyklý. A přitom Indové musí v těchto podmínkách nejen přežívat, ale i pracovat. Podmínky v indických továrnách leckdy bývají otřesné, ovšem najdou se výjimky.
Jednou z nich je továrna společnosti Everest Industries. Aby byly výrobní prostory ochráněny před zuřivými dešti, navrhla architektonická kancelář Matra Architects deštník. Samozřejmě že ne takový, jaký se nosí do deště, nýbrž z cementové desky, zasazené do ocelové konstrukce. Taková střecha by ovšem zabránila přístupu denního světla, proto se v ní po obvodu celého pláště nachází řada otvorů.

9. Rioglass Solar Production Plant
Místo: Pola de Lena, Španělsko
Rok vzniku: 2008
Čím je zajímavá: barevné řešení

I Pyrenejský poloostrov se může pochlubit zajímavou moderní průmyslovou architekturou. Krajina severního Španělska při pobřeží Atlantiku se poněkud liší od zbytku země. Převládá zde zelená barva vegetace, na rozdíl od jižněji položené vyprahlé Kastilie, kterou ovládá barva žlutá.
Továrna ve městě Pola de Lena tento kontrast ctí. Do okolní krajiny zapadá velmi přirozeně. Na první pohled zaujme svými barevnými skly, na kterých převládají zelené a žluté odstíny. Na spodní část fasády byl použitý beton, což vytváří kontrast mezi jeho drsností a hladkostí skla.

10.Bodegas Protos
Místo: Valladolid, Španělsko
Rok vzniku: 2008
Čím je zajímavá: architektonické řešení

Pečovat o víno, onen královský nápoj, není žádná legrace. Víno potřebuje ty nejlepší podmínky ke svému skladování, však vinaři z Hlohovce, Valtic či Mikulova o tom vědí své. Stavba vinařské společnosti Bodegas Protos, založené v roce 1927, je takovým polosklípkem. Je mírně zapuštěná do země, její design je vzdušný a lehký, čehož architekti dosáhli postavením pěti osmnáctimetrových kleneb.
O chlazení vína v kádích se starají nejen chladné noční teploty a stínící systém, ale i skála, do které se tato budova ponořena. Konstrukce systému z vrstveného dřeva byla navržena tak, aby nebyly během stavby nutné žádné podpůrné struktury. Nad sklepem jsou pak kanceláře společnosti, celá stavba je založená na nízkoenergetickém principu.

11. Ipekyol
Místo: Edime, Turecko
Rok vzniku: 2008
Čím je zajímavá: zahrada uvnitř továrny

Tato textilní továrna je postavena především ze železobetonu a oceli. Přes použití těchto materiálů působí budova celkově velmi křehce. Je to způsobeno především skleněným průčelím, které celé stavbě, která je průhledná, dodává lehkost.
Uvnitř komplexu se nacházejí zahrady, které zaměstnanci továrny využívají k odpočinku. Ke zlepšení pracovních podmínek pomáhá i fakt, že zaměstnanci jsou stále v kontaktu se světlem a venkovním vzduchem.

12. Mahle Metal Leve Tech Center
Místo: Jundiaí, Brazílie
Rok vzniku: 2008
Čím je zajímavá: stojí v pralese

Postavit továrnu v deštném pralese? Militantním ekologům se při takové představě otevírá kudla v kapse. Pravda, fabrika do pralesa asi moc nepatří. Ale když už se něco takového stane, brazilský příklad ukazuje, že to zas takový průšvih nemusí být.
Budovu, kde se vyrábějí součásti automobilů, navrhl brazilský architekt Roberto Loeb. Zachoval zde původní topografii, a aby stavba byla energeticky co nejméně náročná, co nejvíce využil přirozeného osvětlení. Na střeše jsou umístěny velké nádrže, plné vody. Ty mají hned několik úkolů – udržovat stálou vlhkost ve výrobně, korigovat teplotu, a v případě požáru je voda hned po ruce. 

Související články
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
Povrchové lomy či doly jsou bezesporu brutálním zásahem do krajiny. Nejen, že se jejich okolí mnohdy stane místem, odkud většina lidí utíká, ale také místem, které se těžební činností promění v měsíční krajinu. Jistě, suroviny jsou nutné a těžaři zatím mají ze zákona povinnost po ukončení své činnosti krajinu rekultivovat. Mnohdy se tak děje tím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz