Domů     Technika
Nejrychlejší internet mají Jihokorejci
21.stoleti 16.7.2010

Rozvoj informačních technologií je po celém světě bouřlivý, avšak nerovnoměrný. Zatímco třeba skandinávské státy se v této oblasti udržují neustále na špici, střední Evropa zde v posledním roce zaznamenala určitý propad.
Rozvoj informačních technologií je po celém světě bouřlivý, avšak nerovnoměrný. Zatímco třeba skandinávské státy se v této oblasti udržují neustále na špici, střední Evropa zde v posledním roce zaznamenala určitý propad.

Vyspělost jednotlivých států v počítačových technologiích sleduje Světové ekonomické fórum. To každoročně vydává zprávu, ve které je zahrnut i žebříček jednotlivých států, které si s počítačovými technologiemi vskutku rozumějí velmi dobře. Zatímco loni zvítězilo Dánsko, za poslední rok si pomyslné zlato mohou přivlastnit Švédové.

Pád o čtyři místa

Světové ekonomické fórum podrobně sleduje 133 států, které vytvářejí 98 % hrubého domácího produktu světa. Hlavním kritériem je vliv informačních a komunikačních technologií na rozvoj a konkurenceschopnost zemí.
V první dvanáctce nejvyspělejších zemí v oblasti počítačových technologií lze nalézt všechny skandinávské státy. Slušné pozice si udržel severoamerický kontinent, USA jsou páté, Kanada obsadila sedmou příčku. Nenápadně se k čelním místům blíží asijský region. Česká republika si proti loňsku pohoršila o čtyři místa, sousední Slovensko dokonce o dvanáct příček. Před ČR se umístila třeba Malajsie, Katar, Bahrajn, Slovinsko nebo Barbados. O příčku za námi skončila Čína, jedna z nejvyspělejších zemí světa Itálie obsadila až 48. místo. Ruská federace skončila dokonce až osmdesátá.

V rychlosti internetu nezaostáváme

Jiný zajímavý žebříček, týkající se počítačů a hlavně internetu, vydala americká výzkumná agentura Akamai. Ta zkoumala průměrnou rychlost širokopásmového připojení k internetu v jednotlivých zemích. A zde už Češi dopadli podstatně lépe, protože mají osmý nejrychlejší internet na světě. Dobře si vedli i Slováci, kterým patří třináctá příčka. Okolní země středoevropského regionu zůstaly daleko za námi, včetně Spolkové republiky Německo.
Suverénně nejrychlejší internet mají v Korejské republice, kterou následuje Japonsko a možná překvapivě i Rumunsko. V první desítce jsou pak již jen evropské země, například Švédsko, Dánsko nebo Lotyšsko.
Zklamáni ze svého postavení jsou Američané, kteří skončili až osmnáctí. Zpravodajský server televizní stanice CNN v reakci na to nevěřícně kroutil hlavou: „Jak je možné, že Amerika má pomalejší internet než Slovensko?“ Rovněž si všímá i faktu, že Jihokorejci mají internet hned třikrát levnější než Američané. Odborníci, kteří zprávu komentovali, předpokládají, že USA Jižní Koreu v rychlosti připojení k internetu nikdy nedoženou.

Rychlost internetu v terrabytech? Ještě si počkáme

Amerika je původním domovem internetu, ovšem v rychlosti připojení Spojené státy poněkud zaostávají. Federální komise pro telekomunikace (FCC) nyní navrhuje, aby měl do roku 2020 každý Američan přístup k velmi rychlému internetu. V současnosti nemá doma širokopásmový internet asi 100 milionů lidí v USA, tedy zhruba třetina populace. Komise chce, aby se rychlost přenosu dat zvýšila na 100 megabitů za sekundu. Laboratorně byla dokonce testována rychlost v řádech terrabytů za sekundu, k jejímu rozšíření je však ještě dlouhá cesta.

Pořadí zemí dle vyspělosti v počítačových technologiích (v závorce je uvedeno umístění z loňského roku)

1.Švédsko (2.)
2.Singapur (4.)
3.Dánsko (1.)
4.Švýcarsko (5.)
5.USA (3.)
6.Finsko (6.)
7.Kanada (10.)
8.Hongkong (12.)
9.Nizozemsko (9.)
10.Norsko (8.)

36. Česká republika (32.)
46. Maďarsko (41.)
55. Slovensko (43.)
65. Polsko (69.)

Pořadí zemí s nejrychlejším připojením k internetu

1.Korejská republika 14,58 Mbit/s
2.Japonsko  7,92 Mbit/s
3.Rumunsko  6,18 Mbit/s
4.Švédsko  5,75 Mbit/s
5.Irsko   5,32 Mbit/s
6.Nizozemsko  5,24 Mbit/s
7.Švýcarsko  4,95 Mbit/s
8.Česká republika 4,76 Mbit/s
9.Dánsko  4,76 Mbit/s
10.Lotyšsko  4,75 Mbit/s

13.Slovensko  4,39 Mbit/s

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz