Domů     Objevy
Proton splaskl o 4%
21.stoleti 12.7.2010

Němečtí fyzikové nedávno znovu změřili proton a zjistili, že je drobně menší, než si dříve mysleli. I tato malá změna však může v kvantové teorii nadělat velkou paseku. Němečtí fyzikové nedávno znovu změřili proton a zjistili, že je drobně menší, než si dříve mysleli. I tato malá změna však může v kvantové teorii nadělat velkou paseku.

Proton je jednou z několika částic lokalizovaných atomovém jádře. Při pohledu z větší dálky je to jen bod nadaný kladným elektrickým nábojem, při pohledu  bližším se však odhalí jeho poměrně složitá struktura, složená ze tří základnějších částic – kvarků. Jeho elektrický náboj je rozložen zhruba v prostoru o tvaru koule, jejíž průměr lze nějakou nepřímou metodou změřit. Již od 60. let minulého století je touto metodou pozorování interakce protonů s mnohem menšími částicemi o záporném elektrickém náboji, elektrony. Tým pod vedením fyzika Randolfa Pohla z Institutu Maxe Plancka pro kvantovou optiku v bavorském Garchingu však nedávno využil k odhadu velikosti protonu interakci s jinou elementární částicí, mionem, který je asi 200x těžší než elektron. Pohl se svými kolegy pálili miony z částicového urychlovače do vodíkového mraku. Vodíkové atomy jsou totiž tvořeny pouze jádrem s jedním protonem a obalem s jedním elektronem. V přímé palbě se občas stalo, že mion, který je příbuznou částicí elektronu, zaujal v obalu jeho pozici. Fyzikům pak již jen „stačilo“ změřit pomocí laserového paprsku hladiny energie mionů a podle nich vypočítat velikost protonu. Z nových  měření vyplývá, že průměr protonu je 0,8768 femtometru (1 femtometr = 10-15 metru), tedy asi o 4% méně, než udávala předchozí měření. A má vlastně tato drobná korekce nějaký fyzikální význam? O tom zatím mezi vědci nepanuje jednoznačná shoda. „Co je jednoznačné, je to, že něco nám chybí,“ komentuje závěry německého týmu renovovaný americký fyzik Carl Carlson z univerzity ve Williamsburgu ve Virginii. „Je možné, že při měření nastala chyba, stejně tak je však možné, že naše předchozí odhady založené na dosavadních kvantových výpočtech prostě nejsou dostatečně dobré,“ popisuje současný stav v poznání protonů Carlson.

 

Související články
Objevy Příroda 20.11.2025
Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vedený profesorem Ivanem Čepičkou a jeho doktorským studentem Markem Valtem objevil vzácný a jednobuněčný organismus s unikátní buněčnou stavbou, který nazval Solarion arienae. Ve studii publikované v prestižním vědeckém časopise Nature vědci ukazují, že tento druh spolu s několika dalšími málo známými liniemi prvoků tvoří novou eukaryotickou superskupinu (říši) […]
Objevy Příroda 20.11.2025
Český výzkum opět ukázal, že ve světě potravinářské a zemědělské vědy má co nabídnout. Tým odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vyvinul revoluční metodu, která dokáže během několika minut přesně zjistit, jaké alkaloidy mák obsahuje – a to z pouhých 5 miligramů rostlinného materiálu. Na pozoruhodném výsledku se podíleli […]
Medicína Objevy 17.11.2025
Takhle to naplánované neměla. Místo aby se dočkala úspěchu, musela mladá výzkumnice snášet projevy nespokojenosti od svých kolegů. Její experiment je rušil. Tak se rozhodla změnit parametry, aby od nich měla pokoj. A pak najednou přišel i ten úspěch Ultrazvuk má většina lidí podvědomě spojený s těhotenstvím, respektive s vyšetřením gravidních žen. Je při něm […]
Objevy Technika 6.11.2025
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Tento postup otevírá cestu k přesnější diagnostice a cílené léčbě nádorů či zánětlivých onemocnění. Výsledky výzkumu zaměřeného na vývoj nové bioorthogonální […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz