Domů     Medicína
Pijavice dokážou více, než si myslíme
21.stoleti 16.4.2010

Zkuste si představit, co se bude dít, když se o vás začne zajímat podivný zelenkavý tvor, podobný maličkému hádkovi. Zadní přísavkou se přichytí na tělo, z přední kruhové přísavky vysune tři pohyblivé čelisti; každá má 65 ostrých zubů. Vzápětí vám jako ostré pilky proříznou pokožku, vytryskne horká krev. Živočich dychtivě saje a jeho objem se výrazně zvětšuje.Zkuste si představit, co se bude dít, když se o vás začne zajímat podivný zelenkavý tvor, podobný maličkému hádkovi. Zadní přísavkou se přichytí na tělo, z přední kruhové přísavky vysune tři pohyblivé čelisti; každá má 65 ostrých zubů. Vzápětí vám jako ostré pilky proříznou pokožku, vytryskne horká krev. Živočich dychtivě saje a jeho objem se výrazně zvětšuje.

Přitom nijak neublíží, naopak pomůže od rozmanitých zdravotních obtíží. Velmi starou terapií přikládání cizopasných pijavic se nyní zabývají vědecké týmy po celém světě.

Klinické zkoušky mají téměř univerzální využití
Velké úspěchy zaznamenávají např. lékaři ve Stanford Hospital and Clinics (Kalifornie, USA) Věnují se zejména využití pijavic lékařských ve spojování cév. Platí to hlavně o těch nejtenčích, se kterými mají problémy i zkušení plastičtí chirurgové. Navíc je to bezpečné a levné. Pochvalují si, že pijavice do rány ze svých slin dodávají optimální dávku přírodních antibiotik. Dodejme, že prof. Michael Salzet z Univerzity ve francouzském Lille začal využívat pijavice jako přímý zdroj antibiotik.
Joerg Graf z Ústavu pro infekční choroby Univerzity v Bernu se svým týmem nyní provádí klinické zkoušky, jak mohou pijavice pomáhat proti nebezpečným bakteriím Staphylococus aureus, které se stávají rezistentní proti antibiotikům. To potom vede mj. k nebezpečným zánětům.
Různé klinické zkoušky se provádějí na různých vědeckých pracovištích ve Velké Británii. Výsledky mj. naznačují, že látka hirudin, kterou pijavice slinami vylučují, může zvýšit až o 30 % šance na přežití po těžkém infarktu. „Sekret  pijavic by mohl být pro kardiovaskulární onemocnění něčím podobným, jako kdysi byl penicilin na infekční choroby,“ tvrdí odborník Roy T. Sawyer, jenž má v Severní Karolíně dokonce Muzeum pijavic lékařských.
Různými možnostmi využití pijavic se zabývají i četná vědecká pracoviště např. i ve Francii a Německu. Někteří vědci studují u pijavic velké, dobře viditelné nervy. Chtějí zjistit, jak fungují a zda mohou podpořit regeneraci nervů u lidí s poraněním míchy.

V rybníku je nenajdete
Mnohé čtenáře v rybníku či jiné vodní nádrži velice nemile překvapily zelené slizké pijavice. Kdysi se za nebezpečné pro zvířata a člověka považovaly velké tzv. koňské pijavice. Pokud se dostaly např. do nosu, vyvolávaly silné krvácení, oběť se dusila a bez pomoci někdy i zemřela. Dodnes hrozí třeba v Asii.
V různých koutech naší planety číhá na netušící oběti přes 600 druhů pijavic. Ovšem pouze tři z nich se nyní používají k léčebným terapiím. Od příbuzných se odlišují tím, že mají na hřbetě žlutooranžové nebo zelené proužky. Zmíněné druhy dostaly do vědeckého názvu slůvko „hirudo“, což je latinské označení pro pijavice. Od toho se odvozuje i pojem hirudoterapie – léčba pijavicemi lékařskými.
Léčivá vodomilná přítulná zvířátka reprezentují hirudo officinalis, hirudo orientalis (nipponia), a nejznámější hirudo medicinalis neboli pijavice lékařská.
Jak 21. STOLETÍ zjistilo, v polovině 20. století odborná literatura uváděla i druhy Hirudo troctina (v severní Africe) a japonskou lékařskou pijavku Hirudo nipponia.

Nabízí přes 100 účinných látek
Na různých místech nahého těla cítíte slizká tělíčka pijavic. Větší zadní přísavkou se pevně drží. Přiloží menší přední přísavku, přisají se, připraví k akci čelisti. Ty proříznou pokožku – naštěstí se dostanou do maximální hloubky 2,5 mm. Cítíte bolest, jako když štípne komár. To trvá do sedmi minut, pak nepříjemné pocity zmizí. Pijavice totiž se svými slinami vpustila do těla tlumící analgetika. Ovšem současně do krevního oběhu proudí na 110 (!) velice účinných léčebných enzymů! Působí na celý organismus!
Mezi nimi dominuje hirudin – látka podobná heparinu, která dokáže ředit krev. Jsou tu i komponenty s antibiotickými účinky, antihistaminika (blokující účinek alergie) a spousta dalších bioaktivních látek. Detoxikují organismus, zvyšují imunitu, vylepšují vitalitu, zlepšují cirkulaci krve, kterou i čistí…

Příroda má jedničku z chemie
Vědci veskrze znají složení všech enzymů, ve kterých působí složité bioaktivní složky. Pravdou je, že do ranky se od každého enzymu dostane jen nepatrné množství, ovšem postačí, když je v krvi.
A jak dlouho budete hostit mokré cizopasníky, kteří se po skončení sání sejmutí nebrání?  Délka záleží také na aktivitě pijavic – od dvaceti minut až po hodinu a půl. Za tu dobu se tělíčko naplní maximálně třemi mililitry vaší drahocenné krve. Věřte, nevěřte, toto množství bude živočich trávit až dva roky. Bez jídla vydrží asi šest až sedm měsíců. Po první potravě, tedy po první aplikaci na člověka, může hladovět další dva roky. Po pátém krmení může být pijavice dlouhá až 25 cm! Takové pijavice se potom používají na páření, na vajíčka.“

Léčí na 230 chorob!
A co za toto zdánlivé utrpení v podobě krvácení můžeme získat? Způsob použití pijavice lékařské do značné míry závisí na znalostech terapeuta. Praxe dokazuje, že pijavice se osvědčuje zejména při následujících chorobách:
* různá onemocnění srdce, regulace vysokého krevního tlaku, zanesení karotid (krkavic) ;
* křečové žíly, tromboflebitida (povrchový zánět žil), bércové vředy ;
* diabetická noha, počínající gangréna – zlepšení mikrocirkulace, protizánětlivý
účinek, dochází k rozpouštění koagulantů v cévním systému;
* antibiotická léčba – zlepšení transferu (přenosu) antibiotik do postižených tkání;
* bronchitida, bronchiální astma;
* glaukom (zelený zákal), při zánětlivých onemocněních očí;
* chronická hepatitida (zánět jater), cirhóza jater;
* žaludeční vředy, zánět slinivky břišní, chronická zácpa;
*onemocnění imunitního systému s kožními projevy (psoriáza – lupénka, ekzémy);
* krevní podlitiny, otoky, traumata, zlomeniny;
* bolesti zad a kloubů, revmatoidní artritida, artróza, záněty svalů.

Nové možnosti vítají i plastičtí chirurgové
Stále se daří objevovat i moderní možnosti uplatnění tradičních pijavic. Snad nejvíc je velebí na plastické chirurgii při provádění složitých transplantací a rekonstrukční chirurgii. Lékaři- mikrochirurgové zase nacházejí nové využití precizních pijavic při odstraňování ucpaných cév a sražené krve ze zraněných míst.
Překážkou pro pracovité pijavice nejsou ani špatně se hojící rány, bolesti hlavy, nespavost, migrény, epilepsie, závratě, neurózy. Přinášejí úlevu při zánětech vnitřního ucha. Cizí jim nejsou ani různá gynekologická onemocnění (zánět vaječníků, dělohy). Dost často pomohly vyléčit neplodnost – a to i mužů. Vždyť v Rusku dnes vycházejí speciální brožury třeba o tom, jak se pomocí hirudoterapie léčí zbytnění mužské prostaty (předstojné žlázy), nepříjemných hemeroidů. Díky léčbě pijavicemi se dá vyhnout operaci křečových žil.
Tento způsob léčby nesmějí užívat těhotné ženy, lidé s anémií krve (chudokrevností), rakovinou alergií na pijavici. Není vhodný ani pro osoby s nízkým tlakem.
Primát drží Rusko
„Malé pijavice z rybníku kůži neprokousnou, protože nemají zuby,“ upřesnil pro 21. STOLETÍ ing. Lev Mačulin, rodák z Kazachstánu. Po velkých léčebných úspěších ve své vlasti vede v Praze renomované Studio celostní medicíny, kde úspěšně léčí pomocí pijavic.
Rusko bylo a je, pokud jde o úspěšné léčení pijavicemi, velmocí. Ing. Mačulin aktualizuje: „Já pocházím z Uralska v Kazachstánu. V nemocnici jsou obrovské sály, s asi padesáti lůžky. Od sedmi ráno se na nich mění lidé, každý pacient dostane kúru s pomocí pijavic. Za den se tam vystřídá nejméně 200 lidí.“ Slavnou se stala v Moskvě velká klinika hirudoterapie. Podobná zdravotnická zařízení pomáhají i v jiných zemích bývalého Sovětského svazu. Např. v Kazachstánu se na Lékařském institutu v Alma Atě studenti i jejich vyučující tímto oborem zabývají v praxi. Ukrajinští odborníci na pijavice nedávno navázali vědeckou spolupráci s kolegy v Polsku. Konají se dokonce společné semináře, kde si experti z mnoha zemí vyměňují zkušenosti.

V USA je to oficiální lékařská metoda
Dál pokračují další výzkumy léčebných možností pijavic – nejen tradičně mj. v Číně, Japonsku či Indii, ale např. na univerzitě ve švýcarském Bernu či University of Western Ontario (Kanada).
A stále je co objevovat! Prestižní časopis Nature informoval, že už v roce 1985 lékaři v Harvardu horečně bojovali o život pětiletého chlapce, kterému ukousl pes ucho. V něm měl velice tenké cévy, které se nedaly běžnými metodami spojit. Plastický chirurg Joseph Upton se rozhodl využít pijavice lékařské!  Zvládly to mistrně. Nejen proto vlivný U. S. Food and Drug Administration (FDA) – jakási obdoba našeho Státního ústavu pro kontrolu léčiv – v roce 2004 schválil používání pijavic jako oficiální lékařskou metodu.
Renomovaný časopis American Journal of Nursing nedávno zdůraznil, že hirudoterapie zažívá renesanci, zvláště při léčbě pacientů po plastických operacích a transplantacích a v mikrochirurgii. Jejich působení je nenahraditelné při rozpouštění krevních sraženin a odstraňování neprůchodnosti cév v místě zranění.

Bojí se Češi krvelačného upírka?
Ostatně dokazuje to i vzrůstající zájem v mnoha zemích. V Polsku se na aplikaci pijavice čeká v pořadníku, třeba až dva měsíce. Obdobné je to i v jinde – např. Německu. V Rusku je zvykem si pijavice koupit a aplikovat doma, jako když si diabetik píchá injekci s inzulinem. Podobně to ing. Lev Mačulin naučil mimopražské zákazníky, které u něho hledají naději. První pijavici jim nasadí v Praze sám. Na 90 % pijavic si však jeho klienti aplikují doma s pomocí zaškolených blízkých. Zdá se, že Češi mají k slizkým pijavicím odpor, neodůvodněný. Přesto aktuálně můžeme dodat, že už i v ČR se začaly pořádat kursy pro zájemce o neškodnou, naopak až zázračnou, hirudoterapii. Vždyť odborníci na celé světě se shodují, že jde o jediný lék na světě, který opravdu neškodně působí ihned na celé tělo člověka.

Více se dozvíte:
V.Savinov, T. Pavlova: Medicinskaja pijavka lečit vsjo, Dilja, Moskva 2009
www.pijavice-leci.cz
www.biolob.cz
www.hirudoterapie.cz
http://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=108657
http://journals.lww.com/ajnonline/Fulltext/2009/04000/Leech_Therapy.36.aspx
http://stanfordhospital.org/profiles/stanfordhospital/frdActionServlet?choiceId=showPublication&pubid=18423&fid=4092
http://news.stanford.edu/news/1999/october13/leeches-1013.html

Seznamte se s přítulným živočichem
Olivově zelené tělo pijavice lékařské pokrývá jemná slizovitá kůžička se sítí kapilár. Pijavice, která má vpředu pět párů očí, dýchá celým povrchem těla, kyslík přijímá ze vzduchu i vody. Pijavice lékařská je hermafrodit, má samčí i samičí pohlavní orgány. Pohlavní zralosti dosahuje ve 2. až 3. roce života, kdy měří až 25 cm. Při rozmnožování jedna hraje roli samičky, druhá samečka. Tak přicházejí na svět vajíčka, ze kterých se rodí potomci. Pijavice se mohou dožít až pěti let; hmotnost se pohybuje do 2 g, po nasycení 10–15g. V noci odpočívají, během dne ožívají. Nemilují přemíru čistoty, tedy třeba vymydlené tělo.

Mají vlastní biofarmy
Lékařské pijavice se v přírodě se už téměř nevyskytují. Dnes  je s využitím moderních technologií rozmnožují experti v institutech, jako např. Bristol ZOO Gardens a ve specializovaných farmách.
První z nich vznikla v  Sankt-Petěrburgu už před 150 roky. V Rusku lidé potřebovali tradiční pijavice nejen v létě, kdy žily v přírodě, ale po celý rok, takže byl nutný chov. V mnohé ruské lékárně nechybějí obrovské nádoby s vodou, kde plavou stovky pijavic. Vydávají se na lékařský předpis, ale dají se i koupit. V Turecku se hojně kupují se i na trhu. Velká biofarma prosperuje v Kanadě, v Polsku, v četných zemích bývalého SSSR. Výjimkou už není Slovensko (Trenčianské Teplice). Hladové pijavice se na farmách krmí dobytčí krví. Farmy pijavice zájemcům prodávají na Slovensku za 5 EUR, v Německu  už za 8–10 EUR.

Léčily už Kleopatru
Nejstarší vědecky doložená informace o využití pijavic se datuje až k hrobce egyptského faraona 18. dynastie (r. 1567–1308 př. n. l.). Vypouštění krve pomocí pijavice zmiňují lékaři již ve Starém Římě (např. Galén) a ve východní medicíně (např. Ibn Sinná – Avicenna). Díky léčbě pijavici prý otěhotněla slavná egyptská královna Kleopatra (69–30 př. n. l.)
V Evropě se první zmínky o léčbě pijavicí lékařskou objevily v dílech řeckého
lékaře a básníka Nikandrose z Colophon (2. stol. n. l.). Kdysi se používaly při hubnutí – až o 10 kg. Na přelomu 18. a 19. století vyváželo Rusko do západní Evropy (hlavně do Francie) 80 až 100 milionů pijavic ročně. Potom přišlo období, kdy léčení pomocí pijavic vytlačila metoda pouštění krve žilou. Pijavice se těšily oblibě jen v lidovém léčitelství a také u mnichů.
Renesanci přineslo období 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Lékaři totiž poznali, že takové zcela přírodní léčení působí na celý organismus – a bez vedlejších účinků.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz