Domů     Medicína
Dobře spát je stále větší umění!
21.stoleti 19.3.2010

Podle nejnovějších odborných průzkumů trápí cca 40 % lidí problémy se spánkem. Závažnější chronická nespavost postihuje až 10 % lidí – nyní už i ve věku kojenců či batolat. Bohužel, jen 30 % postižených se s problémy svěří lékaři.Podle nejnovějších odborných průzkumů trápí cca 40 % lidí problémy se spánkem. Závažnější chronická nespavost postihuje až 10 % lidí – nyní už i ve věku kojenců či batolat. Bohužel, jen 30 % postižených se s problémy svěří lékaři.

Jako nespavost odborníci charakterizují situaci, když doba usínání trvá více než 30 minut, anebo když se v průběhu noci objeví čtyři probuzení, která trvají déle než 3 minuty. (To je tedy dostatečně dlouho, abychom si uvědomili, že jsme vzhůru.). Také za předčasné ranní probuzení se považuje procitnutí dříve než hodinu před plánovanou dobou vstávání.

Tak se projevuje
„Noční spánek při nespavosti je nekvalitní, nepřináší osvěžení a po probuzení cítíme alespoň některý z následujících příznaků: únavu, denní ospalost, poruchy soustředění a paměti, poruchy nálady, podrážděnost, psychické napětí, úbytek energie, motivace a iniciativy,“ upřesnil pro 21. STOLETÍ doc. MUDr. Ján Praško, CSc., psychiatr Fakultní nemocnice v Olomouci a profesor tamní Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého.
Jak upřesnil doc. Praško, příčinou nespavosti může být stres a dlouhodobé psychické problémy, ale i chronická únava a špatná životospráva. U lidí, které užírá deprese, se nespavost objevuje v 65 %. Negativně se projevuje i nadužívání různých látek, např. kofeinu, alkoholu nebo léků.

Nespavost dost často signalizuje nemoc
„V mnoha případech problémy se spánkem však mohou signalizovat, případně doprovázet, i některé závažné choroby,“ upozornil doc. Praško: Jde mj. o roztroušenou sklerózu, Parkinsonovu chorobu, syndrom neklidných nohou či syndrom spánkové apnoe – pauzy v dýchání. Jindy se jedná o časté močení, defekaci (celkové vyprazdňování), nepříjemné pocity v zažívacím traktu, nepravidelnost srdeční frekvence.
Neléčení „nespavci“ mají mj. dvojnásobné riziko infarktu, obezity, cukrovky, třikrát častější bolesti hlavy, až čtyřikrát více úrazů a dopravních nehod. Dále čtyřikrát častěji trpí depresemi a úzkostnými stavy, které je dohánějí až k sebevraždě. Stále se zvyšuje závislost na alkoholu, nověji i drogách.

Víme, kdy dobře spíme?
Odborníci doporučují snažit se usínat v pravidelnou dobu. Před spaním se nerozčilovat, ale uklidňovat – třeba četbou, sprchou. Nechoďte spát vyhladovělí, ale ani po požití většího množství alkoholu či kofeinu. Na lůžku nepřemýšlejte o problémech. Nesledujte hodiny. V  klidné místnosti, vyhrazené jen spánku, mějte vhodnou teplotu. Pokud se vám nepodaří (třeba kvůli nedostatku pohybu přes den) usnout do 20 minut, zkuste na chvíli vstát a něco příjemného dělat.
Když se občas v noci probudíte, ještě nejde o nespavost. O té hovoříme, když vícekrát po sobě nedokážeme po nočním probuzení znovu usnout. Po procitnutí je vhodné vidět co nejdříve maximum světla (nejlépe slunečního), které pomůže správně nastavit naše biologické hodiny. Klidný spánek!

Více se dozvíte:
www.yourcomm. cz

Je melatonin zázrakem?
Každý z nás je chodící chemickou továrnou, která mj. vyrábí i tzv. neurotransmitery (přenašeče nervových impulzů), navozující bdělost nebo spánek. Bdělost má na svědomí noradrenalin, dopamin, histamin, glutamát, acetylcholin, spánek zase GABA (kyselina gama-aminomáselná), serotonin, endorfiny a enkefaliny. Řídicí a jednotící roli však v tomto každodenním představení hraje neurohormon melatonin, který produkuje v nočních hodinách epifýza (šišinka). Melatonin spánek navozuje a po dobu noci udržuje. Působí jako časovač biologických rytmů. Se stoupajícím věkem a při některých chorobách jeho produkce klesá, a proto se častěji objevují poruchy spánku. Dále příznivě ovlivňuje řízení imunitních mechanismů, omezuje vnímání bolesti, má výrazný antioxidační účinek, čímž napomáhá prevenci civilizačních chorob. Nyní vědci zkoumají i jeho úlohu v ovlivnění délky života a stárnutí. V některých zemích se melatonin už dá koupit jako potravinový doplněk.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz