Domů     Historie
Bájnou civilizaci zahubily klimatické změny!
21.stoleti 19.3.2010

Představme si vzkvétající civilizaci, která má na svou dobu neskutečné znalosti. Skvělým způsobem ovládá lékařství, astronomii, či inženýrské obory. Její urbanistické plány vzbuzují obdiv i u současných architektů. A najednou taková civilizace téměř ze dne na den zmizí. Jak je to možné?Představme si vzkvétající civilizaci, která má na svou dobu neskutečné znalosti. Skvělým způsobem ovládá lékařství, astronomii, či inženýrské obory. Její urbanistické plány vzbuzují obdiv i u současných architektů. A najednou taková civilizace téměř ze dne na den zmizí. Jak je to možné?

Takový příběh se vskutku v minulosti odehrál. Kultura Caral byla současníkem civilizací starobylé Číny, Egypta, Indie a Mezopotámie. Nacházela se na území dnešního Peru. Tato civilizace slavně vzkvétala, až najednou před 3600 lety přišel osudový zlom.

Síla přírody

Centrum Caralské říše leží zhruba 180 kilometrů severně od Limy na úpatí And a je vzdáleno asi dvacet kilometrů od tichomořského pobřeží. Dnes je velmi zajímavou archeologickou lokalitou, pod nánosy věků zde vědci našli pyramidy, zahrady i obytné domy. Přitom celý archeologický poklad byl objeven teprve nedávno, stalo se tak před pouhými patnácti lety.
Vědcům dlouho vrtalo hlavou, co zavinilo zánik tak vyspělé civilizace. Nyní se zdá, že odpověď je konečně známa. Někdy před 3600 lety postihlo oblast rozsáhlé a ničivé zemětřesení, které dle dnešních měřítek dosáhlo osmého stupně Richterovy stupnice. Stejně silná přírodní katastrofa například postihla v roce 1976 čínskou oblast Ťan-šan a tehdy přišlo o život 240 000 lidí. Caralané navíc měli smůlu, že zemětřesení způsobilo rozsáhlé sesuvy půdy, což zároveň výrazně destabilizovalo blízké Andy a místní klimatický systém.

A nastala apokalypsa…

Následné přívalové lijáky pak půdu z hor odnesly do údolí a k moři. Sesuvy způsobily v Caralské říši značné škody, ničily města i důmyslný závlahový systém, na kterém byla celá civilizace životně závislá. Důsledky byly jasné – řada lidí přišla o domovy, nastal hladomor, pravděpodobně se objevila i nezvládnutelná zločinnost a během několika málo generací se slavná civilizace zhroutila.
Archeologové mají před sebou ještě řadu otázek, které dělají celou oblast ještě záhadnější. Jak to, že v místě nebyly zatím nalezeny žádné hrobky ani nic podobného? „Kdybychom nalezli nekropoli, našli bychom tím zároveň i řadu odpovědí,“ je přesvědčen peruánský archeolog Luis Miranda. Jedno je ovšem jisté už nyní, i ekonomicky stabilní a úspěšnou civilizaci dokážou přírodní procesy a klimatické změny rozvrátit snadněji, než si možná umíme představit.

Dějiny caralské kultury jsou obestřeny mnoha tajemstvími. I když leccos se už vědcům podařilo rozluštit, každý nový nález spíše vyvolá řadu dalších otázek. Dnes víme, že oblast byla osídlena někdy mezi lety 2600 až 2000 před naším letopočtem. Architektonická dominanta Caralu, hlavní pyramida, by svým půdorysem zakryla čtyři fotbalová hřiště.
Zajímavé je, že archeologové na místě nenalezli žádná opevnění ani žádné válečné nástroje. Vědci tvrdí, že tato společnost byla založena na obchodu a radostech ze života. Vesele se zde konzumovaly drogy a afrodiziaka, jak dosvědčují nalezené artefakty. V dobách největší slávy žilo v Caralu kolem 3000 lidí, v okolních vesnicích pak bydlelo dalších 17 000 obyvatel.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz