Domů     Medicína
Zlikviduje unikátní český objev smrtící prasečí chřipku?
21.stoleti 21.1.2010

Světem vítězně táhne epidemie mexické alias prasečí chřipky a mutující vir A/H1N1 už zapsal do černých statistik tisíce obětí. Odborníci se obávají, že podobné světové pandemie se budou opakovat čím dál častěji. Nejnovější zbraní proti nim se mohou stát nanočástice. Tito malilinkaté pomocníky si pro jejich humánní služby „ochočili“ čeští vědci.Světem vítězně táhne epidemie mexické alias prasečí chřipky a mutující vir A/H1N1 už zapsal do černých statistik tisíce obětí. Odborníci se obávají, že podobné světové pandemie se budou opakovat čím dál častěji. Nejnovější zbraní proti nim se mohou stát nanočástice. Tito malilinkaté pomocníky si pro jejich humánní služby „ochočili“ čeští vědci.

Nejnověji tento převratný poznatek v závěru roku 2009 potvrdili experti Enviromental Protection Agency (U. S. EPA). Tato Agentura pro ochranu životního prostředí spadá pod Federální vládu USA. Jejich 17 000 zaměstnanců se zabývá ochranou lidského zdraví a životního prostředí – vzduchu, vody a země. U. S. EPA doporučila tzv. fotokatalytické (viz rámeček) nátěry TiO2 (oxid titaničitý) i jako účinnou prevenci proti nevyzpytatelné zhoubné prasečí chřipce.

Virus prý nemá šanci!
„Princip spočívá v tom, že zmíněný chřipkový virus je přibližně stejně velký jako nanočástice TiO2, které používáme v našich produktech. Srážka viru s touto nanočásticí připomíná kolizi člověka se žhavou lávou. Virus nemá šanci, doslova shoří! Profesor Fujishima z Japonska přirovnává oxidační energii na povrchu TiO2 ke 30 000 °C. Antibakteriální testy potvrdily naše dosavadní praktické zkušenosti, že v místech, kde je nainstalován náš fotokatalytický nátěr, skončily problémy s chřipkou a nachlazením,” upřesnil exkluzivně pro 21. STOLETÍ ing. Jan Procházka, jenž pracuje s nanočásticemi již 14 let.
Ing. Jan Procházka se svým otcem (stejného jména) se mohou pochlubit jedním z nejnovějších patentů v oblasti nanotechnologií. Oba inženýři Procházkové vyvinuli nové fotoaktivní povrchy, tedy nátěry reagující na světlo, se speciální sanační suspenzí, nazvané FN 1(funkční nátěr) a FN 2. Lze je používat vnitřně i zevně.
V čem jsou sanitární nátěry převratné? Ing. Jan Procházka ml. nám vysvětlil, že po nanesení na domy, střechy, betonové stavební konstrukce, stěny i jiná místa dokážou odstraňovat z ovzduší rozmanité škodliviny, včetně plynných emisí. Likvidují i většinu alergenů a dokonce i virů bez ohledu na specifiku jejich záludného poslání.

Perpetuum mobile to není
Po zaschnutí suspenze se na exteriéru objektů vytváří tenká vrstva (0,005– 0,01 mm) aktivního povrchu, který velmi účinně rozkládá a mineralizuje všechny organické mikročástice včetně alergenů a bakterií. Podstatou tohoto procesu je fotokatalýza.
Co se při ní děje, pane inženýre?
„Vlivem působení ultrafialového záření (UV) s vlnovou délkou menší než 400 nanometrů se aktivují nanočástice TiO2, usazené na povrchu vrstvy. Při dotyku aktivované nanočástice s mikročásticí organického původu, což může být například molekula, vir, bakterie, spora, dojde k její reakci se vzdušným kyslíkem. Při ní se organická částice rozloží primárně na vodní páru a kysličník uhličitý. Dopadem další dávky UV záření se nanočástice v průběhu nanosekundy opět aktivuje a proces se může prakticky neomezeně opakovat.“
Dodejme, že účinky nejsou přímo závislé na slunečním světle, Postačí jakýkoli světelný zdroj – třeba umělé světlo ve sklepě.

Vše se testuje v praxi!
Cesta ke světovému patentu a registrační známce trvala pět let, naplněných různými výzkumy. Vše se testovalo v praxi – venku na fasádách budov, na střechách, ale i v interiérech, jako jsou veterinární ordinace, kuchyně atd. Výhodné je to jistě i pro restaurace, potravinářské provozy, ale zejména různá zdravotnická zařízení včetně nemocnic. Všude, kde je zapotřebí dodržovat čistotu. Dokonce látkou natřeli i stromy a ty už nenapadala plíseň a jiné mikroorganismy!
Pokud by se tímto nátěrem natřely například fasády 40 domů na pražském náměstí Republiky, snížily by se zdejší vysoké emise z automobilového provozu na polovinu. V Itálii použili beton s malým obsahem TiO2 na chodníky a úroveň exhalací v ovzduší klesla o 70 procent.

Díky FN mizí nejen škodlivé lišejníky
Funkční nátěr chrání i před plísněmi, houbami, řasami a lišejníky. Odborníci tvrdí, že v oné suspenzi je zakleto mnoho nejmodernějších vědeckých poznatků. Přitom manipulace s ní je snadná – nanáší se stříkáním, pomocí válečku či štětce.
A kolik vše stojí? Jak pro nás vynálezce ing. Jan Procházka upřesnil, vzhledem k využívání nových technologií je suspenze dražší než běžné nátěrové hmoty. Pro malé zakázky zatím dáte i 300 Kč na 1 m2 plochy. Ta však za rok odstraní ze vzduchu až desítky kilogramů organických škodlivin. Samozřejmě při zvětšování plochy se celkové náklady snižují. Aktuální obchodní cena je nyní 1500 Kč za litr, což vystačí na pokrytí plochy 10 m2. Pro funkci čištění vzduchu nemusíte natírat všechny stěny, postačí např. pouze strop, což uspoří náklady. Tím že FN likviduje organické zplodiny a alergeny, funguje jako mimořádně účinná čistička vzduchu, která nevyžaduje údržbu, energii a prakticky dělá z celé místnosti zařízení na dekontaminaci vzduchu od škodlivin.
Velkou výhodou je trvanlivost nátěru, který by měl díky samočisticímu efektu vydržet třikrát déle než běžná malba. S chutí likviduje alergeny, viry, bakterie, které mění na molekuly vody a kysličníku uhličitého.
Antibakteriální účinnost fotoaktivních vrstev potvrdily také tři nezávislé instituce – včetně Státního zdravotního ústavu. Nejčerstvější mezinárodní doporučení přichází od prestižní U. S. EPA, aby se české funkční nátěry využívaly proti světové hrozbě prasečí chřipky. Jde o absolutní špičku světového vývoje, která nemá konkurenci!

Více se dozvíte:
www.advancedmaterials1.com
http://www.wikipedia.cz

Fotokatalýza se představuje
Fotokatalýza označuje proces chemického rozkladu látek za přítomnosti fotokatalyzátoru a světelného záření. Principiálně vychází z fotolýzy (přirozeného rozkladu některých látek působením světla), urychlené přítomností fotokatalyzátoru. Pokud materiál s fotokatalytickými vlastnostmi vystavíme světelnému záření vhodné vlnové délky, aktivuje se jeho povrch a spustí se charakteristická reakce, při které se rozkládají přítomné organické a anorganické substance.
Využití fotokatalýzy se dělí na dvě základní oblasti. První je samočištění. Při něm se díky fotokatalýze povrch materiálu stává odolným proti rozvoji organických nečistot a dlouhodobě si tak udržuje původní vzhled a barvu. Dále čištění okolního média (znečištěného vzduchu či vody) umožňuje potlačit některé nepříznivé důsledky lidské činnosti, např. znečištění ovzduší hustě osídlených oblastí. Obě uvedené oblasti použití spolu velmi úzce souvisí – jedná se vlastně jen o dva poněkud odlišné důsledky totožné reakce.

Kdepak je alergie či astma?
V jedné mateřské školce na Kladensku natřeli zmíněnou ochrannou suspenzí strop a stěny jedné třídy. Speciální třída je určena dětem, trpícím alergií či astmatem. Z místnosti okamžitě zmizely všechny pachy. Konec byl i s různými zplodinami, alergeny – i plísněmi, které s mikroorganismy bývají příčinou astmatu. Školka bude nyní sledovat pokles nemocnosti, a pokud bude statistika prokazatelná, hodlají instalovat tuto ochranu proti epidemiím i v nedaleké škole. Některým rodičům to připomíná zázrak.

Strach má i pach!
Jedním z dobrovolných experimentátorů pro FN se stal oblíbený herec Vladimír Dlouhý – díky tomu, že má chatu vedle ing. Procházky. 21. STOLETÍ se přiznal, že jako vášnivý kuřák každý den opouští byt naplněný cigaretovým kouřem. „A když se odpoledne vrátím, tak to tam už vůbec nesmrdí,“ upřesnil. A co víc – díky ochrannému nátěru on, manželka ani děti nemívají chřipku či angínu!

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz