Domů     Příroda
KVÍZ 21. STOLETÍ: Kdo to u vás v zimě klove na okno?
21.stoleti 19.10.2009

Kromě běžných vrabců či sýkorek se čas od času objeví na krmítku pták, o kterém ledaskdy nevíme, jako ho pro naše děti či vnoučata pojmenovat. Poznali byste všechny, které vám 21. STOLETÍ nachystalo? Kromě běžných vrabců či sýkorek se čas od času objeví na krmítku pták, o kterém ledaskdy nevíme, jako ho pro naše děti či vnoučata pojmenovat. Poznali byste všechny, které vám 21. STOLETÍ nachystalo?

1.Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus)

Ačkoliv tento drobný pěvec na první pohled nejvíce připomíná sýkory, jeho dlouhý ocas jej
vždy usvědčí. Spodní část těla včetně hlavičky je u většiny poddruhů světlá, ocas, záda a zobák jsou barvy černé. Mlynaříci u nás přezimují a na českých krmítcích proto nejsou úplnou vzácností.

2.Pěnkava jikavec (Fringilla montifringilla)

Na rozdíl od naší pěnkavy obecné je u nás severská pěnkava jíkavec jen krátkodobým hostem. Svá mláďata vyvádějí jíkavci v severských oblastech, k nám přilétají zimovat na podzim a odlétají na jaře. Ačkoliv se našim pěnkavám podobají velikostí i v letním šatu i vzhledem, na zimu přepeřují do rezavého peří, díky němuž si je na krmítku jen těžko spletete.

3.Stehlík obecný (Carduelis carduelis)

Jestli si některého z našich „krmítkových“ ptáků lze jen velmi špatně splést, pak je to zcela určitě náš nejpestřeji zbarvený pták – stehlík obecný. Tato drobná pěnkava u nás zimuje a je v blízkosti lidských příbytků velmi častým hostem. Jeho potravní specializací je vyzobávání semínek, která ještě vězí v semeništích (semenících??).

4.Žluna zelená (Picus viridis)

Žluny patří mezi největší ptáky, kteří se na krmítcích čas od času objeví. Už její mohutnější zjev prozrazuje, že se nejedná o pěvce, ale o šplhavce, tedy příbuznou jiných občasných návštěvníků krmítek – datlů a strakapoudů. Žluny jsou u nás v poslední době čím dál hojnější, přibývá jich zejména ve městech.

5. Křivka obecná (Loxia curvirostra) 

Křivky jsou podobně jako stehlíci specialisty na semena, která vytahují z ne úplně dozrálých plodů. V jejich případě je však specializace ještě užší – ochutnávají si prakticky výhradně na semenech ze šišek. Občas se však stane, že je hlad vyžene i na krmítko.

6.Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes)

Dlaskové patří k našim největším pěnkavovitým ptákům. Když náhodou zabloudí ke krmítku, kde svým silným zobákem nejraději louskají tvrdá semena, hrají proto mezi ostatními většinou prim. Samci jsou a rozdíl od samic zbarvení výrazněji, jejich hlava mívá silný oranžový nádech.

7.Brkoslav severní (Bombycilla garrulus)

Brkoslavové jsou milovníci severu, k nám jen příležitostně létají zimovat. Proto jsou tito poměrně mohutní a výrazní ptáci na našich krmítcích poměrně vzácnými hosty. Samci i samice  mají na hlavě výraznou chocholku. Konec křídel a ocasu je ozdoben žlutobílou kresbou. Nejspíše se dají přilákat na bobule, jako jsou například jeřabiny či bez.

8.Sýkora parukářka (Parus cristatus)

Sýkorky patří mezi nejčastější a nejznámější návštěvníky krmítek. Ačkoliv nejčastěji zahlédneme koňadru, modřinku či uhelníčka, čas od času na krmítko zavítá i drobnější parukářka. Kvůli její výrazné chocholce si ji však jen stěží spleteme. 

Další článek
Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz