Domů     Zajímavosti
8 nejpoužívanějších jazyků
Martin Janda 19.10.2009

Bible vypráví příběh, ve kterém si lidé usmysleli, že postaví věž, jež dosáhne nebe. Ta měla být vystavena ke slávě člověka, a nikoliv Hospodina. Bůh se však rozhněval a potrestal lidstvo zmatením jazyků. Do té doby totiž všichni lidé mluvili stejnou řečí. A tak od těch časů lidé po celém světě hovoří každý jinak… Je pravda, že existence mnoha jazyků, které se vyvíjely po staletí, nám častokrát v komunikaci s cizinci komplikuje život, ale na druhou stranu díky mnoha jazykům je lidská kultura mnohem bohatší a květnatější. Koneckonců, co jazyk, to jiné vnímání světa.Bible vypráví příběh, ve kterém si lidé usmysleli, že postaví věž, jež dosáhne nebe. Ta měla být vystavena ke slávě člověka, a nikoliv Hospodina. Bůh se však rozhněval a potrestal lidstvo zmatením jazyků. Do té doby totiž všichni lidé mluvili stejnou řečí. A tak od těch časů lidé po celém světě hovoří každý jinak… Je pravda, že existence mnoha jazyků, které se vyvíjely po staletí, nám častokrát v komunikaci s cizinci komplikuje život, ale na druhou stranu díky mnoha jazykům je lidská kultura mnohem bohatší a květnatější. Koneckonců, co jazyk, to jiné vnímání světa.

1. Čínština
Počet mluvčích: 1 212 560 000
Jazyková rodina: synotibetská
Rozšíření: Čína, Filipíny, Indonésie, Malajsie, Mongolsko, Singapur, Vietnam

Čína je stále ještě nejlidnatější zemí světa. Podle oficiálních údajů čínské vlády žilo k 1. září 2008 na území státu 1 325 842 000 obyvatel. Byť zde žijí desítky různých národností, Číňané tvoří drtivou většinu populace. I proto je čínština nejrozšířenějším světovým jazykem.
Čínština, podobně jako jiné východoasijské jazyky, má naprosto odlišnou stavbu než jazyky evropské. Jazyky obecně bývají založeny na slabikách, ale zatímco například v češtině nemívá slabika sama o sobě žádný význam, v čínštině již ano. V čínštině velkou roli hraje i tón, jakým je slabika či slovo vysloveno. Ten totiž udává význam slova.
Specifickým znakem čínského jazyka je jeho písmo. Prastaré texty vyprávějí příběh o Cangjíeovi, který sestoupil z nebes, aby lidstvu věnoval písmo v podobě znaků. Legenda vypráví, že když Cangjíe dokončil svůj úkol, pršelo z nebe proso a duchové z podsvětí plakali. Evropan se při pohledu na tzv. rozsypaný čaj vyděsí. Každý znak symbolizuje jednu slabiku. Existuje více než 40 000 různých znaků, v hovorové čínštině se jich však používá jen zlomek.

2. Angličtina
Počet mluvčích: 514 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Británie, USA, Kanada, Austrálie, JAR, Nový Zéland, Indie, Irsko, Japonsko, Zimbabwe, Mexiko, Singapur, Namibie, Karibská oblast atd.

Čínština je sice nejrozšířenějším jazykem, ale světovou řečí číslo 1 je bezesporu angličtina. Ještě před 100 lety tento primát držela francouzština, ale ztráta francouzského velmocenského postavení a naopak politický a ekonomický vzestup USA tuto situaci zvrátil. V současnosti je angličtina základním mezinárodním dorozumívacím prostředkem na celém světě. Tedy, snad kromě zmíněné Francie, jejíž obyvatelé tvrdohlavě trvají na tom, že každý cizinec by měl umět francouzsky.
Není ovšem angličtina jako angličtina. Vzhledem k tomu, že tato řeč je používána skutečně po celé planetě, dochází zde k mnoha regionálním mutacím. Americká angličtina se liší od britské i od australské. Tzv. basic english čili velmi zjednodušená angličtina se spíše používá v dialogu, kdy ani jeden ze zúčastněných není rodilým mluvčím. Zároveň se vyvinula i řada mutací angličtiny smícháním s jazykem dané země. Například tzv. franglais ve Francii nebo spanglish v hispánském světě. Pro hybrid češtiny a angličtiny by se tak dal použít výraz czenglish…

3. Arabština
Počet mluvčích: 422 040 000
Jazyková rodina: semitská
Rozšíření: Oblast severní Afriky, Blízkého východu, Arabský poloostrov, Francie, USA atd.

Bronzovou příčku mezi nejrozšířenějšími jazyky obsazuje arabština. Dá se ovšem předpokládat, že počet mluvčích touto řečí bude neustále narůstat, vždyť arabská kultura patří z globálního hlediska mezi ty nejprogresivnější.
Nejstarší arabské nápisy pocházejí ze 4. století. Její klasická podoba je dochována ve svaté knize všech muslimů, tedy v koránu. Vzhledem k tomu, že arabština je rozšířena po obrovském území, vznikla zde řada dialektů. Spisovná arabština se jen málo liší od jazyka koránu, ale aktivně ji ovládají pouze vzdělanci.
Zajímavostí je, že téměř celý svět dnes používá tzv. arabské číslice. Evropě tento systém představili začátkem tohoto tisíciletí arabští astronomové. Ovšem, v arabském světě se pro číslice používají jiné znaky. A navíc, arabské číslice vlastně původem arabské nejsou, pocházejí totiž z Indie…

4. Hindština
Počet mluvčích: 366 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Indie, JAR, Bangladéš, Jemen, Uganda, USA

Probouzející se obr. Tak by se dala charakterizovat miliardová Indie, kdysi perla britského impéria. Nejpoužívanějším jazykem v Indii je právě hindština, řeč, která se vyvinula ze sanskrtu (jeden z nejstarších jazyků, dnes sice považován za mrtvý, ale vzhledem ke své dokonalosti je stále využíván ve srovnávací lingvistice). V hindštině lze najít i vlivy arabštiny a angličtiny.
Hindština má ovšem jeden problém. Intelektuální indická elita preferuje v konverzaci angličtinu, čímž hindština poněkud trpí. Indické vládní snahy o její zavedení jako jediného úředního jazyka nebyly úspěšné, v současnosti má Indie dokonce 23 úředních řečí. Na druhé straně rozšíření hindštiny výrazně napomáhá produkce největšího filmového a televizního centra na světě, indického Bollywoodu.

5. Španělština
Počet mluvčích: 322 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Španělsko, Latinská Amerika (bez Brazílie), USA, Filipíny

Bývaly doby, kdy Španělsko bylo jednou z největších světových velmocí. O své výsadní postavení však Španělsko přišlo po skončení třicetileté války. Dnes tuto slavnou epochu připomíná především rozšíření španělštiny v Latinské Americe. Koloniální říše, kterou Španělé ovládali, pochopitelně používala jako úřední řeč španělštinu a tento jazyk zde zůstal oficiálním i poté, co původně závislé státy získaly samostatnost.
Nejvíce mluvčích žije v Mexiku. Zároveň rapidně roste počet španělsky hovořících lidí v USA, což souvisí z legální i ilegální migrací z Latinské Ameriky. Hispánská komunita je zde nejrychleji rozvíjející se společností, v současnosti tvoří celých 15 procent z veškeré americké populace.
Španělština se původně vyvinula z lidové latiny římských provincií Hispania Citerior a Hispania Ulterior. V první polovině 2. tisíciletí se pro ni používal název kastilština, až od dob Karla I. se vžilo pojmenování španělština. Ve španělštině jsou patrné i arabské vlivy, které pocházejí z doby, kdy Arabové ovládali značnou část Pyrenejského poloostrova.

6. Bengálština
Počet mluvčích: 207 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Indie, Bangladéš

Jak bylo zmíněno, návštěvník Indie si užije skutečný babylon jazyků. Po hindštině je zde původním druhým nejvíce používaným jazykem bengálština. Podobně jako čeština, i bengálština zažila v 19.století své zmrtvýchvstání. Tehdy byla jedním z prvních asijských jazyků, ve kterém vznikala moderní literatura. Právě v tomto jazyce tvořil Rabíndranáth Thákur, první asijský literát, který získal Nobelovu cenu za literaturu (1913).
Podobně jako hindština i bengálština hledá svůj prapůvod v sanskrtu. Výrazně ovšem omezila skloňování, čímž se proti sanskrtu zjednodušila, ale zároveň i ochudila. V současnosti je bengálština úředním jazykem v Bangladéši, kterému se dříve říkalo Bengálsko, a jedním ze 23 úředních jazyků v Indii.

7. Portugalština
Počet mluvčích: 176 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Portugalsko, Brazílie, Mosambik, Angola, JAR, Paraguay

Stejně jako Španělé i Portugalci v minulosti spravovali rozsáhlou koloniální říši. Oba národy si na jihoamerickém kontinentě vymezily sféry vlivu a tak na portugalské straně mohla vzniknout Brazílie. Se španělštinou portugalštinu spojují i dějiny, také ona se vyvinula z hovorové latiny.
Portugalština je v mnoha aspektech velmi podobná španělštině, ale ve výslovnosti se od ní přece jen liší. Oba jazyky nejsou tedy tak podobné jako čeština a slovenština, ale při troše tréninku Portugalec španělštině porozumí. Portugalština má patrné podobnosti i s katalánštinou, italštinou, francouzštinou a dalšími románskými jazyky, zejména v oblasti gramatiky a větné skladby.

8. Ruština
Počet mluvčích: 167 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Rusko a další státy býv. SSSR, Izrael, USA, Německo, Polsko, Česká rep.

Většina našich čtenářů ruštinu důvěrně zná, vždyť do roku 1990 byla povinným jazykem již na základních školách. Ruština je však především nesmírně bohatým a košatým jazykem, ve kterém vznikaly mnohé perly světové literatury.
Ruský jazyk je stejně jako ten český slovanským jazykem, tudíž má totožné kořeny. Od 10. století se na ruském území spolu s křesťanstvím šířila církevní slovanština, která se stávala i úředním jazykem. Ruština se jako běžná řeč objevovala paralelně s ní v kronikách, právních a správních dokumentech. Od 17. století pak ruština dobývá i církevní hájemství.
Vzhledem k zaostalosti Ruska však bývala ruština na západě celkem opomíjena. Až ve chvíli, kdy po 2. světové válce získal SSSR velmocenské postavení, začal vliv ruského jazyka ve světě stoupat. Není bez zajímavosti, že diktátor Stalin, ač původem Gruzínec, prosazoval násilnou rusifikaci veškerého sovětského obyvatelstva. V současnosti je mezi studenty cizích jazyků nejpopulárnější slovanskou studijní řečí, následuje ji polština.

64. Čeština
Počet mluvčích: 12 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Česká rep., Slovensko, Německo, Rakousko, USA, Kanada, Polsko, Izrael, Ukrajina, Rumunsko

107. Slovenština
Počet mluvčích: 7 000 000
Jazyková rodina: indoevropská
Rozšíření: Slovensko, Česká rep., USA, Kanada, Maďarsko, Srbsko

Pokud se tak vydáte na cestu do zahraničí a neovládáte místní jazyk, doporučujeme si přečíst tento článek o tom, na jaké aplikace nezapomenout a jaké překladače použít.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz