Domů     Příroda
KVÍZ 21. STOLETÍ: Co to zraje sousedovi na zahrádce?
21.stoleti
od 21.stoleti 18.9.2009

Na našich zahrádkách se vedle tradičních dýní, okurek či rajčat začíná zabydlovat stále více exotického ovoce i zeleniny. Koho by tedy nelákalo vypěstovat si na zahrádce vlastní averrhou, physalis či tomarillo? Poznali byste je ale u sousedů na zahrádce? Pro chvilku oddechu jsem vám připravili malý kvíz.!Na našich zahrádkách se vedle tradičních dýní, okurek či rajčat začíná zabydlovat stále více exotického ovoce i zeleniny. Koho by tedy nelákalo vypěstovat si na zahrádce vlastní averrhou, physalis či tomarillo? Poznali byste je ale u sousedů na zahrádce? Pro chvilku oddechu jsem vám připravili malý kvíz.!

V levém sloupci jsou snímky rostlin a v pravém jejich plody. Vyzkoušejte si své znalosti botaniky a zkuste přiřadit vždy správnou dvojici k sobě.

1.Averrhoa (Averrhoa karambola)

Systematické zařazení: šťavelovité (Oxalidaceae)
Odkud pochází: jihovýchodní Asie
Chuť: sladkokyselá

Plody averrhoy mají velmi příjemnou sladkokyselou a osvěžující chuť. Jsou-li skutečně zralé, kyselost spíše ubývá a měkká dužina je sladší. Plody se jedí většinou samotné, jejich atraktivní tvar je předurčuje k tomu, aby se staly součástí nejrůznějších ovocných mís. Mateřská rostlina má podobu stromu, který může dosahovat výše až 10 metrů. U nás se pěstuje výjimečně ve sklenících.


2.Klikva obecná (Vaccinium oxycoccus)

Systematické zařazení: vřesovcotvaré (Ericales)
Odkud pochází: chladnější oblasti severní polokoule
Chuť: kyselá

Jako jedni z mála „nováčků“ našich zahrádek a skleníků nepocházejí klikvy z oblastí jižních, ale naopak severních. V severních oblastech Eurasie i Ameriky je klikva dobře známou pochoutkou. Za syrova její plody příliš k jídlu nelákají – jejich nakyslá chuť již dokázala zkřivit nejeden obličej. Klikvové kompoty či marmelády jsou však podobně jako naše brusinky vítaným zpestřením nejrůznějších pokrmů.

3.Tomarillo neboli rajčenka (Cyphomandra betacea)

Systematické zařazení: lilkovité (Solanaceae)
Odkud pochází: tropické oblasti Jižní Ameriky
Chuť: dužina je nakyslá, slupka je nepříjemně hořká

Tato rostlina, jejíž původ je třeba hledat v Jižní Americe, jen rozšiřuje už beztak velmi bohatou skupinu domestikovaných rostlin z čeledi lilkovitých, kterými se zazelenala evropská pole a zahrádky po objevení Ameriky. Rajčata, papriky, brambory, tabák – to všechno jsou příbuzní tomarilla neboli rajčenky. Vnitřek zralé rajčenky je plný fialových semínek. Kvůli své kyselosti se jí většinou přislazený. Nepříjemně hořká slupka se ovšem vyhazuje.

4.Mochyně peruánská (Physalis peruviana)

Systematické zařazení: lilkovité (Solanaceae)
Odkud pochází: tropické oblasti Jižní Ameriky
Chuť: sladkokyselá

S tomarillem má mochyně peruánská společnou nejen oblast původu, ale i systematické zařazení: patří také mezi lilkovité rostliny. Je blízkou příbuznou u nás známější mochyně jedlé (Physalis alkekengi), lidově zvané židovská třešeň. Liší se od ní však barvou plodů i kalichu. Ačkoliv jsou její plody chuťově vynikající, je přeci jen třeba dávat si na ní pozor. Nezralé plody i celá rostlina jsou mírně jedovaté.

5.Kiwano (Cucuminis metuliferus)

Systematické zařazení: tykvotvaré (Cucurbitales)
Odkud pochází: pouštní oblasti Jižní Afriky
Chuť: sladká, připomíná kombinaci chuti banánu a melounu

O vzhledu exotické zeleniny kiwana, která se na našich zahrádkách začíná už delší dobu zabydlovat, svědčí její lidové přezdívky. Vzhled „rohaté okurky“ či „afrického melounu“ si jistě představíme poměrně snadno. Rostlina se vzhledem i svými nároky podobá našim okurkám či tykvím. Navrch oranžové plody mají zelenou dužinu, která jí buď samotná, nebo se přidává do nejrůznějších ovocných salátů.

Vyhodnocení kvízu
1 správná odpověď: vaše znalosti botaniky jsou poněkud chatrné
2–3 správné odpovědi: je vidět, že vám exotické plodiny nejsou cizí
4–5 správných odpovědí: vaše znalosti vám mohou závidět i odborníci

Správné odpovědi: 1B, 2E, 3A, 4C, 5D. (zalomit obráceně)

reklama
Související články
Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada odpočívajícího poté, co pozřel kořist, kterou v některých případech trávil i několik týdnů, možná vás zaujalo, že na jeho poměrně úzkém těle jsou vidět obrysy uloveného zvířete. Čas od času přicházejí zejména z Amazonie zprávy, že největší známé druhy hadů, jako je například anakonda velká nebo krajta mřížkovaná, pozřely […]
Výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty MENDELU, který se dlouhodobě věnuje problematice plýtvání potravinami v domácnostech, zjistil, jaké množství potravin končí ve směsném komunálním odpadu. Průměrně je to 36,4 kilogramů za rok, v sídlištní zástavbě pak až 53 kilogramů na osobu. Nyní se chtějí zaměřit na to, jak by se mohl tento odpad dále zpracovat a […]
Po desetiletích poklesu populace se budoucnost některých druhů ryb díky dlouholetému úspěšnému řízení rybolovu a ochranným opatřením zdá být o něco růžovější než předtím. Podle nového výzkumu však mají někteří žraloci, žijící v otevřených vodách, stále problémy. Tito žraloci jsou často náhodnou kořistí při lovu tuňáků. Nedostatek specializované ochrany těchto druhů znamená, že riziko jejich […]
Máte doma čtyřnohého mazlíčka? Pokud ho krmíte jen suchým krmivem, jste podle posledního zjištění vědců ekologičtější než ti, kdo je krmí konzervami a kapsičkami. Tak to aspoň tvrdí veterinářka Vivian Pedrinelliová z univerzity v São Paulu a její kolegové. Jejich analýza více než 900 stovek krmných dávek pro domácí zvířata ukázala, že téměř 90 % […]
Pokud se dotknete naší kopřivy dvoudomé, zabodnou se vám do kůže její trichomy, které způsobí bolest a svědění. Ovšem to je nic proti ďábelskému kopřiváku morušovitému, jehož kontakt s lidskou kůží vyvolává pocit ne nepodobný poleptání kyselinou… Kopřivák je v průměru dva až čtyři metry vysoká stálezelená rostlina s širokými „lopuchovitými“ listy, která roste výhradně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz