Domů     Medicína
Sexmise na obzoru: Muži na vymření?
21.stoleti 19.8.2009

Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte – tedy včetně tohoto textu!Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte - tedy včetně tohoto textu!

Možná si některý z našich čtenářů vzpomene na polský film z osmdesátých let Sexmise. Jeho hlavní mužští hrdinové se ocitnou v budoucnosti, kde již žijí pouze ženy. Muži na Zemi totiž vyhynuli, ženy se staly zcela soběstačnými a „silnější pohlaví“ je pro ně nepřítelem číslo jedna. Byla to velmi povedená komedie. Ovšem co když se takový scénář stane realitou?

Mužská dědičná informace je uložena na chromozomy Y. Jenže tento chromozom pomalu slábne a slábne. V konečném důsledku muži mohou dokonce vyhynout. Mají radikální feministky otevírat šampaňské? S tím ať raději ještě počkají – pokud muži díky slábnoucímu chromozomu Y vyhynou, stane se tak za dlouhé miliony let.

Fatální úbytek genů

Každý z nás si nese od svých rodičů dědičnou informaci, která je zapsána na dvojité šroubovici kyseliny deoxyribonukleové (DNA) 3,2 miliardy písmen genetického kódu. Informace je uložena na 46 chromozomech, okolo kterých je DNA navinutá podobně jako nit na cívce. Každý rodič se na tvorbě informace podílí rovnou polovinou, chromozomy se tak vypárují – kromě jednoho pohlavního páru který může být nesourodý. Ženy disponují chromozomem X, muži jsou označeni Ypsilonem. Ženy dědí po jednom chromozomu X od otce i matky a konstelaci jejich pohlavních chromozomů lze zapsat jako XX. Muži dědí od matky chromozom X a od otce chromozom Y, dívky pak do své výbavy obdrží dvě X. Lidské embryo je z počátku připraveno na obě pohlavní možnosti a zpočátku se na něm objevují zárodky mužských i ženských pohlavní orgány. Až teprve poté je genově určena cesta, kterou se embryo vydá.
V současnosti je ženský chromozom X podstatně silnější než mužský chromozom Y. Před 300 miliony let byl Y stejně silný jako X, oba měly okolo 1400 genů. Chromozom Y však od té doby trpěl svoji výlučností, s „ikskem“ si může předat sotva 5 % informací, zbytek svých „problémů“ si musel vyřešit sám. Výsledek? Ze 1400 genů je v současnosti pouhých 45.

Nic není ztraceno

Britská vědkyně Jennifer Gravesová, která se daným problémem zabývá, naznačuje, že chromozom Y zmizí v propadlišti dějin za 5 milionů let. „Velká otázka je, co bude potom,“ podotkla badatelka. Jestli v té době ještě bude nějaké lidstvo existovat, bude skutečně tvořeno jen ženami?
Není to nutné. Lidstvo se může přiučit u krys nebo hrabošů. Některé jejich druhy vegetují bez chromozomu Y a nezdá se, že by tím samci nějak zvlášť trpěli. „Práci chromozomu Y muselo převzít něco jiného a my bychom rádi věděli co,“ řekla Gravesová. Zároveň upozornila i na to, že genetika člověka se v daleké budoucnosti může vydat nějakou nečekanou cestou a může se objevit nějaký nový druh lidských bytostí.

Mohou muži z žen zhloupnout?

Výzkumy týkající se pohlaví jsou mezi vědci oblíbené. Jeden takový uskutečnili i nizozemští psychologové. Netýkal se tak osudových témat, jako že by jedno pohlaví zcela vymřelo. Vědci se zaměřili na mužské myšlení během kontaktu ze ženou. A zjistili zajímavou věc: Při setkání s atraktivní ženou mužům klesá inteligence – dočasně sice, ale přece jen. Pokud muž potká krásnou dívku, zásadně se mu omezuje schopnost uvažovat. Muži se příliš soustředí na to, aby zanechali dobrý dojem, a vše ostatní ustupuje do pozadí. Opačně to ale nefunguje. Ženy sice také rády dobrý dojem zanechají, ale dokáží se soustředit na více věcí najednou, tudíž jejich duševní schopnosti v podobných situacích zůstávají beze škod.

Související články
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz